Για μία γυναίκα σήμερα, είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώνει τα πάντα στη λίστα με τις δουλειές της και παράλληλα, να βρίσκει χρόνο για αυτοφροντίδα. Αλλά στην πραγματικότητα, οι μεγάλες λίστες δεν είναι για κανέναν ευχάριστες, προκαλούν άγχος, πανικό και μας αφήνουν με μια κούραση είτε ολοκληρώσουμε τα tasks είτε όχι.

Γνωρίζουν τις ”παραγωγικές ώρες” τους

Αυτό μπορεί να σε σοκάρει, αλλά οι επιτυχημένες γυναίκες δεν είναι δεδομένο ότι βάζουν ξυπνητήρι νωρίς. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν τον δικό τους χρονοτύπο -ακόμη και το βιολογικό ρολόι του σώματός τους που επηρεάζει τα επίπεδα δραστηριότητας και την εγρήγορση- για να προγραμματίσουν τη μέρα τους ανάλογα.

Οι επιτυχημένες γυναίκες δεν πολεμούν τον εσωτερικό ρυθμό τους, επειδή γνωρίζουν ότι είναι χαμένη μάχη. Έτσι, μια γυναίκα που η πιο παραγωγική της ώρα είναι το βράδυ, θα χρησιμοποιήσει το πρωί για να εισέλθει ήπια στην ημέρα με καθημερινές εργασίες, όπως το να απαντήσει σε e-mails και θα κάνει την σημαντικότερη δουλειά αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.

Αναβαθμίζουν τις λίστες με τις δουλειές τους

Μέχρι τώρα, πιθανότατα γνωρίζεις ότι η ύπαρξη μιας λίστας εργασιών μπορεί να βοηθήσει στον εξορθολογισμό της εργασίας, των προτεραιοτήτων και των καθηκόντων σου. Αλλά οι επιτυχημένες γυναίκες πηγαίνουν τις λίστες τους ένα βήμα παραπέρα, εξυψώνοντάς τες. Στη λίστα εργασίας, δημιουργούν δύο στήλες – μία για τα μεγαλύτερα, πιο γενικευμένα έργα και μία για τις λεπτομέρειες και τις ειδικές απαιτήσεις αυτών των μεγαλύτερων έργων. Η ύπαρξη αυτών των στηλών τους βοηθάει να παραμένουν στο σωστό δρόμο και να μην ξεχνούν τίποτα.

Επικεντρώνονται στο έργο τους

Είναι εύκολο να αισθάνεσαι αναστατωμέν@ όταν η λίστα με τις δουλειές σου είναι ατελείωτη, αλλά οι επιτυχημένες γυναίκες το καταπολεμούν αυτό εστιάζοντας στο έργο που είναι σε εξέλιξη. Δε θα αναλωθούν στις επείγουσες εργασίες και τις προτεραιότητες και θα τις ολοκληρώνουν μία προς μία με σειρά προτεραιότητας. Γι’ αυτ@, το θέμα είναι περισσότερο τι τσεκάρουν, όχι πόσα τσεκάρουν, και αυτή η νοοτροπία τους βοηθά να εργάζονται καλύτερα και γρηγορότερα και τους αφήνει να αισθάνονται πιο ικανοποιημέν@ στο τέλος της εργάσιμης ημέρας.

Βασίζονται στο time-blocking

Οι επιτυχημένες γυναίκες φαίνεται να έχουν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι απλά έχουν βρει τρόπους να είναι πιο αποτελεσματικές και να αξιοποιούν συνήθειες παραγωγικότητας. Γνωρίζουν ότι το να αναπηδούν μεταξύ διαφορετικών εργασιών απλώς θα τις εξαντλήσει και θα τις κάνει λιγότερο παραγωγικές, οπότε συμπυκνώνουν και ενοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες.

Σχεδιάζουν εκ των προτέρων

Οι επιτυχημένες γυναίκες μεγιστοποιούν επίσης την παραγωγικότητα σχεδιάζοντας εκ των προτέρων. Γνωρίζοντας ακριβώς τι πρέπει να κάνουν όταν ξυπνούν το πρωί, κάνουν τη ζωή τους λιγότερο αγχωτική και εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο και εγκεφαλική δύναμη -δεν χρειάζεται να σκέφτονται τι πρέπει να γίνει και πότε. Έτσι, θα φτιάξουν από πριν ένα πρόγραμμα που θα χωράει επείγουσες προσωπικές και εργασιακές εργασίες, χαλαρές εργασίες και αυτοφροντίδα.

Επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, όχι χρόνου

Όταν οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε για παραγωγικότητα, μιλάμε για “εξοικονόμηση χρόνου” προκειμένου να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση – ενώ τις περισσότερες φορές θα έπρεπε να εστιάζουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι επιτυχημένες γυναίκες το κάνουν αυτό επενδύοντας σε πράγματα εκτός της δουλειάς τους – στις σχέσεις τους, στην υγεία τους και στα χόμπι τους. Αν αισθάνεσαι ότι ξοδεύεις πολύ χρόνο κυνηγώντας την επιτυχία, προσπάθησε να επικεντρωθείς στο να ξοδεύεις την ενέργειά σου αντ’ αυτού. Όχι μόνο θα είσαι πιο επιτυχημέν@, αλλά θα είστε και πιο ευτυχισμένη.

Στο τέλος της ημέρας, οι επιτυχημένες γυναίκες είναι τόσο παραγωγικές επειδή επικεντρώνονται στο να εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Ξέρουν πότε είναι οι ώρες αιχμής τους και πώς λειτουργούν, πότε πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και πώς να θέτουν τις προτεραιότητες ανάλογα. Δώσε την προσοχή σου σε αυτές τις παραγωγικές συνήθειες για καθοδήγηση, και πολύ σύντομα, θα τσεκάρεις στοιχεία, θα ολοκληρώνεις εργασίες και θα πετυχαίνεις στόχους όπως συνηθίζουν να κάνουν οι επιτυχημένες γυναίκες.