Γνωρίζεις ήδη ότι η μουσική κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Πολλά τραγούδια σε μεταφέρουν σε μια ωραία ανάμνηση και σου δημιουργούν μια αίσθηση νοσταλγίας. Οι μπαλάντες είναι ιδανικές για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και με ορισμένους στίχους ταυτίζεσαι τόσο που σε κάνουν να νιώθεις ότι σε βλέπουν ή ότι σε καταλαβαίνουν.
Αλλά σύμφωνα με τη συνεργασία του μουσικοψυχολόγου David M. Greenberg με το Spotify, ορισμένα jams είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε βοηθούν να ξυπνήσεις με καλύτερη διάθεση και να διατηρήσεις περισσότερη ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο Greenberg δημιούργησε την “τέλεια πρωινή playlist” για να σου δώσει ένα μικρό επιπλέον push για να σηκωθείς από το κρεβάτι και να ξεκινήσεις τη μέρα – δεν χρειάζεται καφές, κρύο ντους ή δυνατό ξυπνητήρι.
Άραγε, η playlist λειτουργεί; Κάνε μια δοκιμή τις επόμενες μέρες και δες αν τα πρωινά σου γίνουν έστω και λίγο περισσότερο φωτεινά.
Ποια στοιχεία πρέπει να έχει το ιδανικό τραγούδι για να σε ξυπνήσει ευχάριστα;
1. Χτίζεται αργά
Τα τυπικά ξυπνητήρια σε ξυπνούν, αυξάνοντας την κορτιζόλη σου, η οποία μπορεί να επηρεάσει το στρες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αντίθετα, τα τραγούδια που ξεκινούν ήπια, χτίζονται σταδιακά και είναι ευχάριστα και ελκυστικά σε βοηθούν να ξυπνήσεις με φυσικό τρόπο για ένα σταθερό και ήρεμο ξύπνημα αντί για ένα ξύπνημα που προκαλεί κορτιζόλη.
Επιπλέον, μια μελέτη στο περιοδικό Music Perception έδειξε ότι η μουσική με σταδιακή αύξηση του ρυθμού μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα διέγερσης και να βελτιώσει τη διάθεση -όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να ξυπνήσεις με περισσότερη ενέργεια και πιο σταθερή διάθεση. “Η αργή αύξηση της διέγερσης διευκολύνει τη μετάβαση από τον ύπνο σε κατάσταση εγρήγορσης”, δήλωσε η Laura Devis, ερευνήτρια στο MassiveMusic by Songtradr.
2. Έχει έντονο ρυθμό
Η Devis εξήγησε ότι ο ρυθμός ενός τραγουδιού είναι το κλειδί για την ενεργοποιητική επίδρασή του στον εγκέφαλο, με το γλυκό σημείο να βρίσκεται μεταξύ 100 και 130 παλμών ανά λεπτό (Fun fact: Πολλοί τραγουδοποιοί θεωρούν ότι τα 120 BPM είναι ο τέλειος ρυθμός για τη δημιουργία μιας επιτυχίας – βλέπε Girls Just Wanna Have Fun της Cyndi Lauper και Rumour Has It της Adele). “Η αντίληψη του ρυθμού εμπλέκει τόσο το ακουστικό όσο και το κινητικό σύστημα σχεδιασμού του εγκεφάλου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της κίνησης και της εγρήγορσης”, δήλωσε η Devis.
“Η ακρόαση uptempo μουσικής, ακόμα και παθητικά (όπως όταν αισθάνεσαι ακόμα ζαλισμέν@ αφού μόλις ξύπνησες), βοηθάει στην ομαλότερη μετάβαση από τον ύπνο στην εγρήγορση, διεγείροντας βασικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την εγρήγορση και την αφύπνιση”. Με απλά λόγια, η μουσική με δυνατό ρυθμό μπορεί να προετοιμάσει το σώμα σου να κινηθεί και να σηκωθεί από το κρεβάτι.
3. Οι στίχοι στέλνουν ένα θετικό μήνυμα
Μαζί με το tempo, η Devis μετέφερε ότι η διάθεση του τραγουδιού έχει μεγάλη επιρροή. “Η καλή διάθεση και τα θετικά μηνύματα προκαλούν στον εγκέφαλο την απελευθέρωση περισσότερης ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με την εγρήγορση”, είπε. “Όταν έχουμε καλή διάθεση, αισθανόμαστε φυσικά πιο ανεβασμένοι για να σηκωθούμε από το κρεβάτι – και όλα εξαρτώνται από τις χημικές ουσίες που προκαλούν ευεξία στον εγκέφαλό μας”.
Η Kristie Tse, ψυχοθεραπεύτρια και ιδρύτρια του Uncover Mental Health Counseling επεσήμανε ότι τόσο τα τραγούδια με θετικούς, ενδυναμωτικούς στίχους όσο και εκείνα που φέρνουν ζωντανές εικόνες ή ξυπνούν αναμνήσεις μπορούν να διεγείρουν τον εγκέφαλο, ενεργοποιώντας τα κέντρα κινήτρων και απελευθερώνοντας ντοπαμίνη. Ως αποτέλεσμα, βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεσή σου και βοηθούν στη μετατόπιση της νοοτροπίας σου από τον λήθαργο στην ετοιμότητα. “Κάθε ρυθμός και νότα φέρει ένα συναισθηματικό βάρος που συχνά καταφέρνει να παρακάμψει τις συνειδητές άμυνες, διευκολύνοντας τη γρηγορότερη μετάβαση από την κατάσταση υπνηλίας στην πλήρη εγρήγορση”, δήλωσε η ίδια.