Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που εισέρχεται στο σύστημά μας μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα νηστείας. Έτσι είναι υπεύθυνο για την τόνωση του μεταβολισμού, την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και την παροχή ενέργειας που θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ημέρας.
Συχνά μάλιστα, συνηθίζω να λέω, πως η λιγούρα που συναντάς μέχρι και το βράδυ , εξαρτάται κατά πολύ από το πρωινό που έχεις καταναλώσει. Το σώμα μας ξεκινάει να νιώθει «πεινασμένο ή χορτάτο» αντίστοιχα, ανάλογα με το πρωινό που επιλέγουμε καθημερινά! Όλα αυτά φυσικά εξηγούνται βιοχημικά μέσα από την εξισορρόπηση ή μη του σακχάρου στο αίμα.
Ένα αλμυρό πρωινό, σε σύγκριση με κάποια γλυκιά επιλογή, θα μας επιφέρει καλύτερα επίπεδα σακχάρου μεταγευματικά χωρίς να υπάρξουν μεγάλες αυξομειώσεις στη γλυκόζη του αίματος (spikes). Η σταθεροποίηση αυτή μετά την κατανάλωση του πρώτου γεύματος της ημέρα, είναι σημαντική για τον εγκέφαλο. Τα κύτταρα στον εγκέφαλό μας, οι νευρώνες, αισθάνονται τα αποτελέσματα των αιχμών της γλυκόζης όπως και το υπόλοιπο σώμα. Οι νευρώνες αισθάνονται φλεγμονή, γλυκοζυλίωση και αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί ως “ομίχλη” του εγκεφάλου – απώλεια γνωστικών ικανοτήτων όπως η μνήμη, η συγκέντρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως το Alzheimer. Για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλο μας, το να τρώμε σωστά και να εξισορροπούμε το σάκχαρο του αίματος, είναι πολύ σημαντικό.
Ακόμη, όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν βρίσκονται σε ισορροπία, τα μιτοχόνδρια μας κατακλύζονται και αρχίζουν να παράγουν χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες βλάπτουν τα κύτταρά μας, μεταλλάσσουν το DNA μας, οδηγούν σε οξειδωτικό στρες και φλεγμονές. Η φλεγμονή είναι η βασική αιτία των περισσότερων ασθενειών..
Always breakfast, always salty!
Για να ελέγξεις τα spikes, είναι απαραίτητο να ξεκινάς πάντα με ένα αλμυρό πρωινό που βασίζεται σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά και – το πιο σημαντικό – τίποτα γλυκό. Μάλιστα, ένα αλμυρό πρωινό, αν έχεις μεγάλη λαχτάρα για ζάχαρη, χρόνια κόπωση, προβλήματα ύπνου ή δερματικά εξανθήματα- ακμή, τότε η σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης, θα σε βοηθήσει. Είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με την βιβλιογραφία ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει ασταθή επίπεδα γλυκόζης (ορισμένες μελέτες υπολογίζουν έως και το 80% των ανθρώπων). Έτσι η επιλογή ενός αλμυρού πρωινού φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τα ασταθή αυτά επίπεδα.
Τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει το τέλειο αλμυρό πρωινό;
Μια ομελέτα με φέτα, τυρί και ντομάτες είναι ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα που δεν θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της γλυκόζης, θα σε κρατήσει χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ θα σε γεμίσει με ενέργεια. Αλλά αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα – δεν χρειάζεται να τρως αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό για πρωινό κάθε μέρα. Οποιοδήποτε αλμυρό πρωινό με αυγά (ή άλλη άπαχη πρωτεΐνη), όπως γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, ή βούτυρο ξηρών καρπών, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά είναι
επίσης ιδανικό. Άλλες επιλογές είναι ένα μπολ με γιαούρτι και βρώμη, ή αυγά με μανιτάρια ή avocado toast με τυρί χαμηλών λιπαρών, ή ακόμα και τυρί cottage με ντοματίνια, αγγούρια, αλάτι και πιπέρι.
Κι αν πραγματικά θέλω κάτι γλυκό στο πρωινό μου;!
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε γλυκό. Απλώς είναι σημαντικό να μάθουμε πότε και πώς να την καταναλώσουμε με λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μας. Το κύριο πράγμα είναι να αποτρέψεις την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μαθαίνοντας πώς και πότε να τρως ορισμένα τρόφιμα. Θυμήσου να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μία αλμυρή επιλογή κι αν πραγματικά θέλεις φρούτα το πρωί ή κάτι γλυκό, δεν πειράζει, απλώς κατανάλωσε το στο τέλος του αλμυρού πρωινού σου, και όχι στην αρχή.