Η αναγνώριση της προσωπικότητάς μας μέσα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία χρόνια. Οι νέες γενιές δείχνουν να είναι πιο πνευματικές από ποτέ, με πρακτικές όπως η γιόγκα, η ψυχική υγεία και η κρυσταλλοθεραπεία να κυριαρχούν. Οι άνθρωποι αναζητούν συνεχώς την ισορροπία και είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να ανακαλύψουν σημεία που χρειάζονται βελτίωση.

Φυσιογνωμία και προσωπικότητα

Μια από τις πρώτες επιστήμες που επιχείρησαν να κατανοήσουν τη σύνδεση μεταξύ του φυσικού μας προφίλ και της προσωπικότητάς μας είναι η φυσιογνωμία. Αν και σήμερα θεωρείται ψευδοεπιστήμη, στο παρελθόν η παρατήρηση του προσώπου ενός ατόμου θεωρούνταν ένας τρόπος να αντλήσουμε πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τη νοημοσύνη του. Η πιο γνωστή από τις επιστήμες που προήλθαν από τη φυσιογνωμία είναι η μορφοψυχολογία, η οποία υποστηρίζει ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το σχήμα των ματιών και το πλάτος του μετώπου, μπορούν να μας αποκαλύψουν στοιχεία για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας.

@parpaglions

Sul mio profilo IG trovate la seconda parte (@parpaglions) #personalita #curiosita #viso #studio

♬ Sneaky Snitch – Kevin MacLeod

Βιοενεργειακή ανάλυση

Η βιοενεργειακή ανάλυση, μια μέθοδος σωματικής ψυχοθεραπείας που εισήγαγε ο Alexander Lowen, εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ κίνησης, χαλάρωσης και ψυχολογικών ζητημάτων. Ο Lowen πίστευε ότι οι σωματικές εντάσεις και οι κινήσεις του σώματος μπορούν να αποκαλύψουν υποκείμενα προβλήματα και να προάγουν την αυτογνωσία. Αυτή η προσέγγιση προήλθε από την εργασία του Wilhelm Reich, που συνεργάστηκε με τον Freud, πριν απομακρυνθεί από το ψυχαναλυτικό ινστιτούτο το 1927 λόγω των αμφισβητούμενων ιδεών του.

Η καινοτόμος μέθοδος Biodec Face Mapping

Η μέθοδος Biodec Face Mapping είναι ένα νέο εργαλείο που προέρχεται από τη βιοενεργητική ανάλυση. Δημιουργήθηκε από τον Luca Mazza και τη σύζυγό του Erika Martino, οι οποίοι ίδρυσαν την επιχείρηση Nuvelis Ray. Η μέθοδος αυτή εστιάζει στην ανάλυση των μη εκφρασμένων συναισθημάτων, βοηθώντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν εσωτερικές εντάσεις και συναισθηματικά εμπόδια. Μέσω της ανάλυσης του προσώπου, οι ειδικοί μπορούν να εντοπίσουν καταστάσεις που μπορεί να μην έχουν εκφραστεί, προσφέροντας έτσι μια νέα οπτική για την αυτογνωσία και την επικοινωνία.

Στόχοι της Biodec Face Mapping

  1. Αναγνώριση Συναισθημάτων: Βοηθά στη κατανόηση δύσκολων ή ανεπαίσθητων συναισθημάτων, προσφέροντας νέο εργαλείο για την κατανόηση του εαυτού και των άλλων.
  2. Διευκόλυνση Μη Λεκτικής Επικοινωνίας: Ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ θεραπευτή και ασθενούς, επιτρέποντας την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων του ασθενούς.
  3. Αύξηση Αυτογνωσίας: Μέσω της ανάλυσης των εκφράσεων του προσώπου, οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη συνείδηση των συναισθηματικών τους προτύπων.
@olgaarmentopsy

✨️Concordate su tutti e 5? #nonverbale N.B ogni gesto o movimento è da contestualizzare all’interno della situazione in cui si è! #linguaggiodelcorpo #psicologia #edutok #comunicazione

♬ A.Vivaldi The Four Season, Summer Presto; Tempo Impetuoso – AllMusicGallery

Συναισθήματα και φυσιογνωμία

Το πρόσωπο είναι το πιο εκφραστικό μέρος του σώματος, με 40 μυς να συμβάλλουν στην εμφάνιση κάθε συναισθήματος. Η έρευνα για την αναγνώριση των συναισθημάτων επικεντρώνεται κυρίως στις εκφράσεις του προσώπου και την ανάλυση της φωνής, ενώ αρχίζει να εξερευνά και τις κινήσεις του σώματος. Ορισμένες εκφράσεις, όπως το αυθεντικό χαμόγελο, μπορούν να αποκαλύψουν την αληθινή διάθεση ενός ατόμου, παρέχοντας πληροφορίες για τη συναισθηματική του κατάσταση.

Οι μέθοδοι όπως η Biodec Face Mapping μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, μπορούμε να ανακτήσουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας που είχαμε θάψει, επιτυγχάνοντας μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας.