Ο τρόπος που αναλώνουμε την ενέργεια στην εποχή της παραγωγικότητας, έχει παραμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε συνεχή παραγωγή, τροφοδοτώντας το σώμα και τον εγκέφαλό μας με καφεΐνη για να συνεχίσουμε, αλλά αυτή δεν είναι πραγματική ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι νυχτερινές βάρδιες και πρώινα τηλεφωνήματα, αναγκαστικές δόσεις καφεΐνης για να διατηρηθεί η ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξανά τα ίδια την επόμενη μέρα.

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη δεν μας δίνει πραγματική ενέργεια. Είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει την αίσθηση της κούρασης, κάνοντάς μας να ξεχνάμε ότι είμαστε κουρασμένοι, και έτσι νιώθουμε διεγερμένοι και σε εγρήγορση. Η εξάρτηση από την καφεΐνη μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας.

Για είμαστε υγιείς, πρέπει να αποκτούμε ξεκούραστο και αναγεννητικό ύπνο κάθε βράδυ, ώστε να τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας, να επουλώνουμε το δέρμα μας, να πολεμάμε τη γήρανση και τις ασθένειες, και να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να περάσουμε την ημέρα. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο, υπάρχουν πρακτικές που είναι μέρος μιας υγιούς και ρεαλιστικής ζωής όπως ακριβώς προορίζουν τα σώματά μας.

Ο Dr. Michael Breus, γνωστός ως “Ο Γιατρός του Ύπνου”, έχει γράψει μαζί με τη Stacey Griffith την έκδοση “Energize – Go from Dragging Ass to Kicking It in 30 Days”. Στην πραγματικότητα, έχουν μια σαφή κατανόηση της σημασίας του ύπνου και του πώς να καλλιεργήσουμε το προσωπικό μας “ευ ζην” στον ύπνο, καθώς ο καθένας μας είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Εξετάζουν την ενέργεια μέσω του χρονοτύπου, ο οποίος εξαρτάται από τις ατομικές μας κιρκαδικές τάσεις και τύπους σώματος.

Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε έναν λαχταριστό καφέ για να αρχίσουμε τη μέρα μας, αφού η ανάπτυξη καλύτερων συνηθειών χρειάζονται χρόνο. Τα οφέλη, όμως, είναι εντυπωσιακά και αυτές οι συνήθειες μας προετοιμάζουν για μια ζωή γεμάτη καλύτερο ύπνο και ενέργεια. Ο Dr. Breus προσφέρει κάποιες συμβουλές για περισσότερη ενέργεια χωρίς καφέ:

Ξύπνα την ίδια ώρα καθημερινά

“Όταν ένα άτομο ξυπνά φυσικά με βάση τον χρονοτύπο του, είναι ένα άμεσο βήμα στη σωστή κατεύθυνση”, λέει ο Dr. Breus. Η σωστή ώρα ξυπνήματος και η συμπλήρωση ικανοποιητικών ωρών ύπνου, μειώνουν την αίσθηση της κούρασης.

Βγες στο φως μέσα σε 15 λεπτά από το ξύπνημα

“Ακόμα και το τεχνητό φως βοηθά”, αναφέρει ο Dr. Breus. Η έκθεση σε φως το πρωί ενεργοποιεί την παραγωγή μελατονίνης 16 ώρες αργότερα, προετοιμάζοντάς μας για ύπνο το βράδυ.

Πάρε βαθιές ανάσες

“Ξύπνα το αναπνευστικό σας σύστημα με 15 βαθιές αναπνοές. Αυτό θα σου δώσει λίγο οξυγόνο και θα βοηθήσει”, προτείνει. Μπορείς να το κάνεις και μόν@ σου, παίρνοντας βαθιές αναπνοές από το κρεβάτι.

Κινήσου

“Η κίνηση του σώματος θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας”, λέει ο Dr. Breus. Η άσκηση επιταχύνει τον μεταβολισμό και προκαλεί ορμονικές αλλαγές που ενισχύουν την ενέργεια.

Ενυδατώσου, μην καταναλώνεις καφεΐνη

“Ο ύπνος αφυδατώνει το σώμα”, σημειώνει ο Dr. Breus. Η ενυδάτωση το πρωί βοηθά σε πολλές σωματικές διαδικασίες, περιλαμβανομένου του εγκεφάλου, προετοιμάζοντάς σε για μια ημέρα καθαρής σκέψης.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείς να αυξήσεις την ενέργειά σου φυσικά και να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου χωρίς την ανάγκη για καφεΐνη.