Η κατανάλωση νερού την κατάλληλη στιγμή μπορεί να προάγει τον κορεσμό και να διευκολύνει την πέψη. Η ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής σου ρουτίνας και οι ειδικοί συνιστούν να πίνεις τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι ο χρόνος ενυδάτωσης είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Για παράδειγμα, η ενυδάτωση του σώματός αμέσως μετά το ξύπνημα συνιστάται για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα υγιές πεπτικό σύστημα και να αποβάλλεις τις τοξίνες. Ομοίως, υπάρχουν κανόνες για την κατανάλωση νερού πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των γευμάτων που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία της πέψης και να διασφαλίσουν ότι τα θρεπτικά συστατικά κατανέμονται σωστά σε όλο το σώμα.

· Νερό πριν από το γεύμα

Η κατανάλωση νερού μισή ώρα πριν από το γεύμα πολλές φορές συνίσταται από τους ειδικούς για την προώθηση του κορεσμού και την υποστήριξη της διάσπασης των τροφίμων. Το νερό θα σε βοηθήσει να μην υπερκαταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα θα επιταχύνει τη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, η κατανάλωση νερού αμέσως πριν από το φαγητό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς ο χρόνος κατανάλωσης νερού σε σχέση με τα γεύματα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πέψη και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Από ιατρικής άποψης, η κατανάλωση κατάλληλης ποσότητας νερού πριν από ένα γεύμα μπορεί να είναι ευεργετική για την πλήρωση του πεπτικού συστήματος (αίσθηση γρήγορου κορεσμού).

Καταναλώνοντας περίπου 1 μεγάλο ποτήρι νερό (240 ml) περίπου 30 λεπτά πριν από ένα γεύμα, μπορεί να διεγείρει την παραγωγή πεπτικών ενζύμων, όπως το σάλιο και τα γαστρικά υγρά, τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της τροφής και στον κορεσμό, και τελικά να οδηγηθείς σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Ωστόσο, συνιστάται να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη νερού αμέσως πριν το φαγητό, καθώς μπορεί να αραιώσει το γαστρικό οξύ και να βλάψει την πέψη των πρωτεϊνών και άλλων μακροθρεπτικών συστατικών.

· Οφέλη αν πίνεις νερό πριν από τα γεύματα

-Έλεγχος της όρεξης: Η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, καθώς μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση πληρότητας.

-Μεταβολική ώθηση: Η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό, βοηθώντας ενδεχομένως την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

· Νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος

Η κατανάλωση μικρών γουλιών νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι ευεργετική για την πέψη και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να διευκολύνει την πεπτική διαδικασία ενισχύοντας την κινητικότητα του πεπτικού σωλήνα και βοηθώντας στην απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Οφέλη αν πίνεις νερό κατά τη διάρκεια του γεύματος:

Υποστηρίζει την πέψη: Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, βοηθώντας στην μαλακότητα των τροφίμων και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών σε όλο το πεπτικό σύστημα.

Ανησυχίες: Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ότι το νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων μπορεί να αραιώσει τα οξέα του στομάχου και τα πεπτικά ένζυμα. Ωστόσο υπάρχουν περιορισμένα επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτήν την ανησυχία. Η μέτρια πρόσληψη νερού και κατά τη διάρκεια των γευμάτων γενικά φαίνεται να μην δημιουργεί προβλήματα. Το να πίνεις τεράστιες ποσότητες νερού μετά το φαγητό, ναι μπορεί να επηρεάσει τη σωστή πέψη, γι’ αυτό και είναι σημαντικό το πόσο νερό θα πιεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το γεύμα. Πρέπει να περιμένεις 30-60 λεπτά πριν καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες νερού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι ανταποκρίσεις στην πρόσληψη νερού μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνθήκες υγείας, η χρήση φαρμάκων και η προσωπική ανοχή του κάθε ατόμου.

· Νερό μετά τα γεύματα:

Ενυδάτωση και κορεσμός: Η κατανάλωση νερού μετά τα γεύματα μπορεί να συμβάλει στην ενυδάτωση και μπορεί να βοηθήσει στον κορεσμό, ενδεχομένως μειώνοντας την επιθυμία για υπερβολικό σνακ και τσιμπολόγημα εφόσον έχετε ολοκληρώσει το γεύμα σας.

Ανησυχίες: Ενώ το να παραμείνεις ενυδατωμένος/η είναι σημαντικό, οφείλεις να γνωρίζεις ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού αμέσως μετά το γεύμα μπορεί να σου προκαλέσει δυσφορία ή και επίμονο φούσκωμα.

Η ενυδάτωση και η επίδρασή της στο μικροβίωμα του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου, είναι μια πολύπλοκη κοινότητα μικροοργανισμών στο πεπτικό σύστημα, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική κατάσταση της υγείας. Η ενυδάτωση έχει άμεσο αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου και όπως είναι λογικό η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου, προωθεί τις τακτικές κενώσεις του εντέρου, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο γαστρεντερικών διαταραχών. Η αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και να διαταράξει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει επίσης σε πεπτικά προβλήματα και ακόμη να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;

Ο κανόνας των 8 ποτηριών ή ακόμα και των 2 λίτρων νερού την ημέρα, είναι ένας γενικός κανόνας, αλλά οι ατομικές ανάγκες του καθενός διαφέρουν αισθητά ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. Ένας καλός δείκτης επαρκούς ενυδάτωσης είναι τα ανοιχτά κίτρινα ούρα, ενώ είναι απαραίτητο να πίνεις νερό πριν διψάσεις καθώς όταν νιώθεις έντονα διψάσμένος/η, έχεις ήδη αφυδατωθεί κατά 2-3%.