Καθώς, όσον αφορά τα λαχανικά, μερικά από αυτά μπορούν να καταναλωθούν μόνο μαγειρεμένα και όχι ωμά. Σαφώς υπάρχουν πολλά οφέλη από τα ολόκληρα, ωμά και μη επεξεργασμένα λαχανικά, αλλά γνωρίζουμε επίσης, ότι το μαγείρεμα των λαχανικών, βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ακόμη, το μαγείρεμα των λαχανικών συμβάλει στην βελτίωση της γεύσης και της υφής τους, διευκολύνει την πέψη και μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων από βακτήρια που δεν αντέχουν την θερμότητα.
Πώς το μαγείρεμα επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά
Παρά την πεποίθηση ότι τα ωμά λαχανικά πρέπει να προτιμώνται, το μαγείρεμα τους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και βελτιώνοντας την απορρόφηση τους από τον οργανισμό.
· Φυτικές ίνες: Το μαγείρεμα των λαχανικών μπορεί να βελτιώσει την πέψη καθώς μειώνει την ποσότητα των αδιάλυτων φυτικών ινών που μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό σύστημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Για παράδειγμα, είναι ιδιαιτέρως γνωστό ότι τα όσπρια (ρεβίθια, φακές, φασόλια) χωνεύονται καλύτερα όταν μαγειρεύονται επειδή η θερμότητα απενεργοποιεί τις ενώσεις που δημιουργούν φούσκωμα, μετεωρισμό και πεπτικές διαταραχές στον οργανισμό.
· Βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά: Το βράσιμο μειώνει ορισμένες υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά οι λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως οι Α, D και Ε δεν επηρεάζονται. Τα μαγειρεμένα καρότα, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική βήτα-καροτίνη από τα ωμά, και το μαγείρεμα του λάχανου και της ντομάτας κάνει τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό.
· Οξαλικά: Τα οξαλικά είναι ενώσεις που βρίσκονται σε φυτικές τροφές όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το ασβέστιο και συμβάλλουν στην ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά. Το μαγείρεμα μειώνει την απορρόφηση των οξαλικών και συνιστάται σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους πρόβλημα υγείας.
· Ένζυμα: Τα ένζυμα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών και διευκολύνουν την πέψη. Το μαγείρεμα μπορεί να καταστρέψει ορισμένα φυτικά ένζυμα στα φρούτα και τα λαχανικά, καθιστώντας τα ιδιαίτερα δύσπεπτα.
Γιατί στα λαχανικά σου είναι είναι καλύτερο να προσθέτεις ελαιόλαδο;
Αν αναρωτιέσαι κι εσύ γιατί τα νερόβραστά λαχανικά δεν είναι και ότι καλύτερο, σου έχω την απάντηση. Ορισμένες βιταμίνες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν συνδυάζονται με λίπος. Αυτές περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α (καρότα, γλυκοπατάτες), τη βιταμίνη Κ (χόρτα, μπρόκολο και κρεμμύδια), τη βιταμίνη D (μανιτάρια) και τη βιταμίνη Ε (χόρτα, κόκκινη πιπεριά και σπαράγγια).
Για να αξιοποιήσει ο οργανισμός στο έπακρο αυτά τα τρόφιμα αλλά και τα θρεπτικά τους συστατικά, φρόντισε να προσθέσεις μία πηγή λίπους στην σαλάτα σου όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το avocado ή οι ελιές.