Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που βυθίζονται στα true crime podcasts, σειρές και ντοκιμαντέρ πριν κοιμηθούν, δεν είσαι μόν@. Τα τελευταία χρόνια, το true crime έχει μετατραπεί από μια “περίεργη” ενασχόληση σε mainstream guilty pleasure. Αλλά γιατί μας ελκύουν τόσο οι ιστορίες εγκλημάτων;
Η γοητεία του σκοτεινού μυαλού
Ίσως το πιο δελεαστικό στοιχείο του true crime είναι η ανάγκη μας να κατανοήσουμε το “γιατί.” Τι οδηγεί έναν άνθρωπο να σκοτώσει; Πώς σκέφτονται οι κατά συρροήν δολοφόνοι; Από τον Ted Bundy, που σαγήνευε τα θύματά του με τη γοητεία του, μέχρι τον Jeffrey Dahmer, που συγκλόνισε τον κόσμο με την κτηνωδία του, οι ιστορίες αυτές είναι σχεδόν αδύνατο να μην μας καθηλώσουν.
Δεν είναι τυχαίο που σειρές όπως το “Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story” στο Netflix ή το ντοκιμαντέρ για τον Ted Bundy, “Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes”, έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία. Παρόλο που γνωρίζουμε πόσο φρικτά είναι τα εγκλήματα αυτά, δεν μπορούμε να μην “χαζέψουμε” τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.
Ο παράγοντας της ασφάλειας
Οι ιστορίες εγκλημάτων μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά το να ακούμε για το πώς πιάστηκαν οι δολοφόνοι, μάς δίνει την ψευδαίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο. Ξαφνικά, όλοι γινόμαστε μικροί ντετέκτιβ, αποκωδικοποιώντας στοιχεία και προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις.
Οι γυναίκες, ειδικότερα, είναι μεγάλο κοινό του true crime. Αυτό ίσως εξηγείται από τη βαθύτερη ανάγκη τους να κατανοήσουν και να προφυλαχθούν από μια πραγματικότητα που συχνά μπορεί να γίνει απειλητική.
Οι πιο διάσημοι κατά συρροήν δολοφόνοι και οι ιστορίες τους
Η λίστα των δολοφόνων που έχουν εμπνεύσει σειρές και ντοκιμαντέρ είναι ατελείωτη:
– Ted Bundy: Ένας από τους πιο διαβόητους δολοφόνους των ΗΠΑ, ο οποίος σκότωσε δεκάδες γυναίκες. Ο Zac Efron πρωταγωνίστησε ως Bundy στο “Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile”.
– Jeffrey Dahmer: Ο “Κανίβαλος του Μιλγουόκι” έχει γίνει αντικείμενο πολλών ντοκιμαντέρ, με την πρόσφατη σειρά “Dahmer” να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις.
– Zodiac Killer: Ένας από τους πιο αινιγματικούς δολοφόνους, η ιστορία του οποίου παραμένει ανεξιχνίαστη. Η ταινία “Zodiac” του David Fincher βασίζεται στην έρευνα για την ταυτότητά του.
– Charles Manson: Επηρέασε τη “οικογένειά” του να διαπράξει φρικτά εγκλήματα, όπως τη δολοφονία της Sharon Tate. Το ντοκιμαντέρ “Inside the Manson Cult” είναι must-watch. Την υπόθεσή του μπορείς να δεις και σε μερικά επεισόδια του Mindhunter στο Netflix, μια σειρά που βασίζεται αποκλειστικά σε true crime cases.
Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα
Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε στο εξωτερικό για εγκλήματα που σοκάρουν. Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις όπως η δολοφονία της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά ή της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο και τόσες άλλες, να ξεσηκώνουν το κοινό αίσθημα.
Ενώ το true crime μας προσφέρει μια “ασφαλή” ματιά στις φρικαλεότητες, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα εγκλήματα είναι πραγματικότητα. Οι γυναικοκτονίες δεν είναι απλώς στατιστικά. Είναι ιστορίες ανθρώπων που χάθηκαν άδικα.
Γιατί μας ελκύει τόσο το true crime;
Η απάντηση ίσως βρίσκεται στον συνδυασμό της περιέργειας και της αίσθησης του “ασφαλούς φόβου”. Όπως με τις ταινίες τρόμου, έτσι και με το true crime, ζούμε τον τρόμο χωρίς να κινδυνεύουμε πραγματικά. Επιπλέον, το true crime μας δίνει την αίσθηση της δικαιοσύνης, όταν βλέπουμε τους εγκληματίες να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται.
Τελικά, είναι καλό ή κακό;
Το true crime μπορεί να γίνει εργαλείο ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, αλλά χρειάζεται μέτρο. Η παρακολούθηση τέτοιων ιστοριών δεν πρέπει να μας οδηγεί σε απάθεια απέναντι στα πραγματικά θύματα. Αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα κοινωνικά ζητήματα και να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, εκεί που χρειάζεται περισσότερο.
Το guilty pleasure μας μπορεί, τελικά, να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ψυχαγωγία.