Τώρα που έφτασε ο χειμώνας και οι κρύες μέρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους, είναι η κατάλληλη στιγμή να ανανεώσουμε τα μεσημεριανά μας γεύματα με ζεστές και θρεπτικές επιλογές.

Σούπες, σαλάτες και σάντουιτς είναι ιδανικά για να ζεστάνουμε το σώμα μας και να γεμίσουμε ενέργεια, χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλές ώρες στην κουζίνα.

Στο άρθρο αυτό, δανειζόμαστε 3 νόστιμες συνταγές από το αγαπημένο μας akispetretzikis.com που θα αναβαθμίσουν το χειμωνιάτικο μενού, συνδυάζοντας γεύση, θρεπτικά συστατικά και άνεση.

Πατατόσουπα με κάστανα

δες περισσότερα εδώ ΥΛΙΚΑ: Για τα κρουτόν: 6 φέτες ψωμί για τοστ 3 κ.σ. ελαιόλαδο 2 σκ. σκόρδο 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά αλάτι πιπέρι Για τη σούπα 1 κιλό πατάτες 200 γρ. κάστανα, βρασμένα 1 κρεμμύδι 1 πράσο 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 2 σκ. σκόρδο 70 γρ. λευκό κρασί 1 κύβο κότας 1,5-1,7 λίτρα νερό χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% αλάτι πιπέρι Για το σερβίρισμα ελαιόλαδο πιπέρι , φρεσκοτριμμένο φύλλα θυμαριού ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Για τα κρουτόν: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C στον αέρα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι τις φέτες ψωμιού σε μικρά κυβάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί, τα απλώνουμε καλά, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το σκόρδο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά τα κρουτόν πριν τα χρησιμοποιήσουμε. Για τη σούπα Κόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε μεγάλα κομμάτια, και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 30 γρ. βούτυρο, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, τον κύβο και το 1,5 λίτρο νερό, και βράζουμε για 10 λεπτά. (Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με επιπλέον νερό.) Ρίχνουμε τα κάστανα και βράζουμε για ακόμα 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή η σούπα. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτουμε τα κρουτόν, και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και φύλλα θυμαριού.

Ζεστή μεσογειακή σαλάτα λαχανικών

ΥΛΙΚΑ: 500 γρ. φασολάκια, πλατιά 3 πιπεριές Φλωρίνης 2 μελιτζάνες 4 κ.σ. ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι 1 κ.σ. ξίδι, λευκό 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 κ.σ. βασιλικό 100 γρ. ελιές 100 γρ. παξιμάδια 100 γρ. ντοματίνια 200 γρ. νηστίσιμο λευκό τυρί ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Βάζουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και βράζουμε 15 λεπτά. Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τις πιπεριές. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά να ψηθούν και να πάρουν καπνιστό άρωμα. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά κομμάτια κυδωνάτα με πάχος 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε και τις μελιτζάνες στη γκριλιέρα μαζί με τις πιπεριές. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από τη φωτιά και σουρώνουμε τα φασολάκια. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες και τα φασολάκια σε ένα μπολ και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη. Ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές, αφαιρούμε τα σπόρια και τις αφήνουμε ολόκληρες. Ραντίζουμε με 1 κ.γ. ξίδι και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μπολ σερβιρίσματος τα φασολάκια, από πάνω τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, τις ελιές, τα παξιμάδια, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, το τυρί σε κυβάκια, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. ξίδι και σερβίρουμε.

Brisket sandwich με μοσχάρι στη χύτρα ταχύτητας

ΥΛΙΚΑ: Για το brisket 1,5 κιλό μοσχαρίσιο brisket 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, μεγάλο κόκκινο 1 σκ. σκόρδο 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη 1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή 100 γρ. λευκό κρασί 300 γρ. νερό αλάτι πιπέρι Για τη σύνθεση 500 γρ. ψωμί 4 κ.σ. μαγιονέζα 4 κ.γ. μουστάρδα, ντιζόν ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Για το brisket: Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Κόβουμε το brisket σε 3 κάθετα κομμάτια, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο, και αλείφουμε με τα χέρια μας να μαριναριστούν καλά. Μεταφέρουμε τα κομμάτια στη χύτρα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά τους. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες και το σκόρδο στη μέση, και τα ρίχνουμε και αυτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το νερό. Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, γυρνάμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3 και περιμένουμε λίγα λεπτά μέχρι να εμφανιστεί η κίτρινη ένδειξη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα, και από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη μαγειρεύουμε για 50 λεπτά. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αποσυμπιέζουμε με προσοχή και ανοίγουμε το καπάκι. Στραγγίζουμε το κρέας, το μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Για τη σύνθεση: Κόβουμε το ψωμί σε 8 φέτες για να φτιάξουμε 4 σάντουιτς. Μοιράζουμε στις κάτω φέτες από 1 κ.γ. μαγιονέζα και στις πάνω από 1 κ.γ. μουστάρδα μουστάρδα. Τοποθετούμε από 2 φέτες brisket στα ψωμάκια με τη μαγιονέζα, καπακώνουμε με τα ψωμάκια με τη μουστάρδα για να δημιουργήσουμε τα σάντουιτς, και σερβίρουμε.