Η περασμένη εβδομάδα με βρήκε να βγάζω από την ντουλάπα το χειμωνιάτικο παλτό μου και να φοράω το αγαπημένο μου πουλόβερ. Το κρύο έφτασε και μαζί του το κλασικό χειμωνιάτικο κρυολόγημα. Λίγος πονόλαιμος, συνάχι και βήχας ήταν τα δικά μου «καλωσορίσματα» στη χειμερινή σεζόν, θυμίζοντάς μου πως κάθε εποχή έχει τον δικό της τρόπο να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Αργότερα εκείνη την εβδομάδα, συνειδητοποίησα ότι το κρυολόγημα ήταν το ”απόλυτο must trend” του μήνα. Ένας-ένας «πέφταμε», με τα συμπτώματα να κάνουν τον γύρο της παρέας και να κρατάνε λίγα ενοχλητικά 24ωρα. «Έχεις κανένα διατροφικό tip για το κρυολόγημα;» με ρώτησε μια φίλη καθώς πίναμε τσάι με μέλι σε βιντεοκλήση και οι δύο χωμένες στα παπλώματα μας, Πέμπτη πρωί, εξαιτίας των ίδιων συμπτωμάτων.

«Δεν είναι τυχαίο που το τσάι με μέλι είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν αρρωσταίνουμε», της είπα, φυσώντας την κούπα μου. Το μέλι, πέρα από το ότι είναι ένα αγαπημένο φυσικό γλυκαντικό, είναι κι ένα μικρό θαύμα της φύσης: αντιμικροβιακό, σύμμαχος ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και ικανό να καταπραΰνει ακόμα και τον πιο έντονο βήχα. Και αν προσθέσεις λίγη πρόπολη; Ξαφνικά έχεις ένα ρόφημα με αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση σε κάθε γουλιά. Το τσάι με μέλι να είναι κάτι περισσότερο από μια comfort συνήθεια, είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα… με γεύση.

Βέβαια, το τσάι με μέλι δεν είναι το μόνο «όπλο» στη μάχη κατά του κρυολογήματος. Την εμφάνιση τους κάνουν τα προβιοτικά, έτοιμα να ενισχύσουν την άμυνα μας. Η υγεία του εντέρου, όσο κι αν ακούγεται απρόσμενο, είναι στενά συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να «αντέξουμε» τις ιώσεις. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη προβιοτικών για τρεις μήνες μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά δύο μέρες και να κάνει τα συμπτώματα πιο ήπια.

Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια μεγάλη έρευνα. Τα προβιοτικά κρύβονται σε αγαπημένα και καθημερινά τρόφιμα που ήδη έχεις στην κουζίνα σου: γιαούρτι, τουρσί, κεφίρ, προζυμένιο ψωμί και, αν θέλεις να προσθέσεις λίγο ασιατικό χαρακτήρα στις διατροφικές σου συνήθειες, επέλεξε miso και kimchi.

Και ενώ τα προβιοτικά αναλαμβάνουν δράση, η βιταμίνη C σίγουρα δεν μένει αμέτοχη στην προσπάθεια ενίσχυσης της φυσικής μας άμυνας.

Η πιο κοινή συμβουλή όταν αρρωσταίνουμε; «Πιες φυσικό χυμό πορτοκάλι!» Ε, και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτή την παραδοχή; Η βιταμίνη C είναι το παν όταν πρόκειται για ενδυνάμωση της φυσικής άμυνας. Κάνει τη δουλειά της μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, και με την κατάλληλη πρόσληψη, μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καπνιστές έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, πράγμα που τους κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Αν λοιπόν θες να αφήσεις το κρυολόγημα πίσω, στρέψε την προσοχή σου σε διατροφικές πηγές αυτής της βιταμίνης, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, οι πολύχρωμες πιπεριές, οι φράουλες, το λάχανο και το μπρόκολο.

Η βιταμίνη C, όσο σημαντική κι αν είναι, δεν αρκεί από μόνη της. Οι χειμωνιάτικες μέρες απαιτούν επιπλέον στρατηγικές για τη διατήρηση της υγείας μας. Με λιγότερο ήλιο, η πρόσληψη βιταμίνης D μειώνεται, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλιοφάνεια. Όταν λοιπόν οι ακτίνες του ήλιου γίνονται σπάνιο φαινόμενο, η ανάγκη για άλλες πηγές αυξάνεται. Μπορείς να τη βρεις σε λιπαρά ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά. Και μην ξεχνάς τη βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στα φυτικά έλαια και το ελαιόλαδο και λειτουργεί σαν backup της βιταμίνης D, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και δίνοντας την κατάλληλη ώθηση στα Τ-λευκοκύτταρα να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Και φυσικά, μην παραβλέπεις τον ψευδάργυρο, το τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό διατροφικό tip, που μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε πιο γρήγορα, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Συμβάλλει στη διαδικασία της κυτταρικής διαφοροποίησης, ενισχύει τον επιθηλιακό φραγμό και προάγει τη σύνθεση των αντισωμάτων.

Η δράση του γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με τη βιταμίνη C. Είναι σαν να έχεις μια dream team: ο ψευδάργυρος είναι το αουτσάιντερ που αναλαμβάνει τη δύσκολη δουλειά και η βιταμίνη C, η πιο «οργανωτική» της ομάδας, βάζει τα πράγματα σε σειρά για να δουλέψουν καλύτερα. Μαζί, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και κάνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος πιο ανεκτά και λιγότερο έντονα. Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να βρεις διατροφικές πηγές ψευδαργύρου, υπάρχει σε τροφές που ήδη αγαπάς: κρέας, θαλασσινά, όσπρια, σπόροι και γιαούρτι.

Ίσως, στο τέλος της ημέρας, αυτό που όλοι πραγματικά αναζητάμε είναι ένας οργανισμός που λειτουργεί άψογα, και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή φροντίδα και θρέψη. Όταν το κρυολόγημα κάνει την εμφάνισή του και τα συμπτώματα είναι ήπια, το φαρμακείο δεν χρειάζεται να είναι η πρώτη μας επιλογή.

Αντίθετα, η φύση, με τα μικρά της μυστικά, προσφέρει πάντα την πιο αποτελεσματική και ήπια θεραπεία, σαν εκείνη τη φίλη που έχει πάντα τη σωστή λύση για κάθε σου πρόβλημα, χωρίς να το κάνει να φαίνεται δύσκολο ή περίπλοκο.