Η κοινωνικοποίηση κατά την περίοδο των γιορτών αποτελεί ιεροτελεστία. Είτε σου αρέσει, είτε όχι, είτε είσαι καλ@ σε αυτήν, είτε εξαντλείσαι από αυτήν, δεν μπορείς να την αποφύγεις. Υπάρχει όμως ένας τρόπος να είσαι κοινωνικά ελκυστικ@ αυτή την περίοδο χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσεις τον εαυτό σου.
Τι μπορεί να σημαίνει ο όρος “κοινωνικά ελκυστικ@”; Σημαίνει να μην εμφανίζεσαι απλώς εξαντλημέν@, αλλά να εμφανίζεσαι με τον καλύτερο εαυτό σου, να δείχνεις ενδιαφέρον αλλά και να είσαι άτομο ενδιαφέροντος, ώστε να μπορείς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου, να δημιουργήσεις νέες και ίσως ακόμη να βρεις το άλλο σου μισό κάτω από ένα γκι.
Το να είσαι κοινωνικά ελκυστικ@ δεν σημαίνει να πηγαίνεις σε όλα τα events που σε καλούν, αλλά να είσαι πραγματικά εκεί τις στιγμές που εμφανίζεσαι και να δημιουργείς μόνιμες εντυπώσεις στο μυαλό των άλλων επειδή είσαι πραγματικά το ζεις.
Έτσι, αν θέλουμε να βελτιώσουμε τη δική μας -και τη συλλογική μας- ευημερία, πρέπει να επενδύσουμε στις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, ειδικά στην πιο κοινωνική εποχή του χρόνου. Γιατί να περιμένεις μέχρι τον Ιανουάριο για να ασχοληθείς με την ευεξία σου και να θέσεις σε εφαρμογή νέες πρακτικές αυτοανάπτυξης; Κάνε από τώρα στον εαυτό σου αυτό το δώρο!
Προχώρα το small talk σε άλλο επίπεδο
Όπως και τα δώρα, μερικές φορές τα καλύτερα πράγματα έρχονται σε μικρές συσκευασίες. Πολλοί από εμάς μισούν τις μικρές συζητήσεις και αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι είτε βαρετές είτε αμήχανες. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Άλλωστε, το small talk είναι ένα κοινωνικό τελετουργικό, οπότε πρέπει να το αποδεχτείς, να γίνεις καλύτερ@ σε αυτό και ποτέ δεν ξέρεις τις μεγάλες συζητήσεις στις οποίες μπορεί να οδηγήσει.
Ρωτώντας “τι έκανες τελευταία;”, συχνά θα λάβεις την ίδια γενική απάντηση “όχι πολλά” ή “είμαι πολύ απασχολημένη και κουρασμένη” και θα σταματήσεις τη συζήτηση πριν καν ξεκινήσει. Αντ’ αυτού, προσθέστε λέξεις-κλειδιά όπως “το καλύτερο” και “συναρπαστικό”. Ρώτησε: “Ποιο είναι το πιο συναρπαστικό πράγμα που σου συνέβη τελευταία;” Αυτό θα κάνει το άλλο άτομο να σκεφτεί, θα δώσει μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα απάντηση και θα ανοίξει ένα εντελώς νέο θέμα συζήτησης.
Σκέψου την κάθε συζήτηση σαν τη διαδικασία του να φτιάχνεις ένα λαχταριστό sandwich
Αν σε καταβάλλει η κοινωνική συναναστροφή, αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή δεν μπορείς να δεις πού θα είναι η αρχή, η μέση ή το τέλος. Άρχισε λοιπόν να παίρνεις ένα δομημένο σχέδιο σε κάθε συζήτηση. Σκέψου την κάθε συζήτηση σαν ένα λαχταριστό σάντουιτς.
Έχεις την πρώτη φέτα που είναι οι χαιρετισμοί και τα “πώς είσαι”, και στη συνέχεια την εισαγωγική σου κουβεντούλα. Αυτό σου επιτρέπει στη συνέχεια να φτάσεις στη γέμιση του σάντουιτς της συζήτησής σου, η οποία μπορεί να είναι το “κουτσομπολιό” από το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου ή κάποιο άλλο juicy ή σημαντικό νέο.
Το τελευταίο κομμάτι είναι το κλείσιμο της συζήτησης και ο αποχαιρετισμός. Όταν αρχίζεις να σκέφτεσαι κάθε συζήτηση με αυτόν τον τρόπο, είναι πολύ λιγότερο εξαντλητικό και σου υπενθυμίζει ότι παρόλο που είσαι πραγματικά σε αυτό το σάντουιτς για τη γέμιση, δεν μπορείς να φτάσεις στο νόστιμο κέντρο της κουβέντας χωρίς να εξασφαλίσεις ότι έχεις δημιουργήσει μια καταπληκτική πρώτη εντύπωση.
Πώς να πλοηγηθείς σε αμήχανες συζητήσεις χωρίς να ταραχτείς
Το να βρίσκεσαι κοντά στην οικογένεια τα Χριστούγεννα μπορεί να φέρει πολλές αμήχανες συζητήσεις γύρω από την εικόνα του σώματός σου, την προσωπική σου ζωή, την εργασιακή σου κατάσταση – ό,τι θέλεις! Οπότε θέσε τα όριά σου. Αν κάποι@ σου κάνει μια ακατάλληλη ερώτηση, πες “Δεν αισθάνομαι άνετα να κουβεντιάσω γι’ αυτό, αλλά θα ήθελα πολύ να σου μιλήσω για *βάλε εδώ ένα εντελώς διαφορετικό θέμα της επιλογής σου*”.
Όλα έχουν να κάνουν με τον σεβασμό, γι’ αυτό μείνε ψύχραιμ@ και πάρε ανάσες. Μπορεί να μην βρεις ποτέ κοινό έδαφος σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις τις απόψεις τους ή τουλάχιστον να τους δώσεις κάτι να σκεφτούν. Εξάλλου, είναι η εποχή που δίνουμε και παίρνουμε. Ίσως ακόμη και να λάβεις νέες πληροφορίες που θα σου δώσουν μια καλύτερη κατανόηση γι’ αυτούς ή τον κόσμο.
Φρόντισε την κοινωνική σου μπαταρία χωρίς να εξαντληθείς
Αντί να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως εσωστρεφή ή εξωστρεφή και να σχεδιάζεις το κοινωνικό σου ημερολόγιο αναλόγως, σκέψου τον εαυτό σου ως άτομο. Ποια είδη κοινωνικών καταστάσεων ή συγκεκριμένων ανθρώπων αποφορτίζουν ή φορτίζουν την κοινωνική σου μπαταρία; Μόλις το κάνεις αυτό, μπορείς να αρχίσεις να προγραμματίζεις την ενέργεια και τα σχέδιά σου αναλόγως.
Αν, για παράδειγμα, θεωρείς ότι το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου σε αποδυναμώνει, απόκλεισε κάποιες “περιόδους κοινωνικού μπλακ άουτ” την προηγούμενη ημέρα ή νύχτα, ώστε να είσαι φορτισμέν@ και έτοιμ@ να το αντιμετωπίσεις. Ή, αν γεμίζεις το ημερολόγιό σου με το να βλέπεις κάθε γνωστό σου και όχι τους φίλους που πραγματικά σε τροφοδοτούν, ακύρωσέ τους ευγενικά και δες αντ’ αυτού τους ανθρώπους που πραγματικά σου δίνουν ζωή.
Και η ακύρωση θέλει τέχνη
Αν δεν κατάφερες να πεις όχι όταν σου ζητήθηκε για πρώτη φορά να κάνεις κάτι, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Ακύρωσέ το, αλλά να είσαι ειλικρινής- μην επινοήσεις μια περίτεχνη δικαιολογία. Αντ’ αυτού, πες “Λυπάμαι πραγματικά που το ακυρώνω, αλλά είμαι εξαντλημέν@”. Πρέπει να εξομαλύνουμε τις συζητήσεις για την εξάντληση και να σεβαστούμε τις κοινωνικές μπαταρίες και τα όρια των ανθρώπων.
Οι φίλοι σου θα προτιμήσουν να εμφανιστείς ως ο πλήρης εκπληκτικός εαυτός σου, όχι ως μια ταλαιπωρημένη φιγούρα που πρέπει να σύρουν μέσα στην κοινωνική περίσταση. Αλλά μην αρχίσεις να ακυρώνεις μόνο και μόνο επειδή είναι πιο εύκολο από το να εμφανιστείς, να είσαι ειλικρινής και με τον εαυτό σου. Πρέπει να σπρώξεις τον εαυτό σου έξω από το comfort zone σου, θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου φέτος. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί.
Και τέλος, friendly reminder, κλείσε το τηλέφωνό σου!
Χάρισε στους ανθρώπους το πρόσωπό σου και τον χρόνο σου, όχι τον χρόνο της οθόνης σου. Πάρε το τηλέφωνό σου από το τραπέζι. Ακόμα και αν είναι γυρισμένο, λέει στους ανθρώπους γύρω σου “ενδιαφέρομαι περισσότερο για το τηλέφωνό μου και τη ζωή μου εκτός αυτής της συζήτησης παρά για τη συζήτηση που γίνεται μπροστά μου”.
Αντιστάσου στην παρόρμηση να ασχοληθείς με το τηλέφωνό σου, ώστε να παραμείνεις ανοιχτ@ σε κάθε συζήτηση ή πρόσωπο που θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο σου. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σου μιλήσουν όταν δεν είσαι στο τηλέφωνό σου, καθώς η γλώσσα του σώματός σου δείχνει ότι είσαι ανοιχτ@ και πρόθυμ@ να συνομιλήσεις.