Τώρα που πέρασαν οι γιορτές, πείτε μου πόσοι στείλατε μήνυμα σε πρώην και πόσοι λάβατε μήνυμα από πρώην;

Εκεί που είμαστε μοναχοί και μεθυσμένοι, μέσα σε κλίμα αφόρητης αγάπης, μία τόση δα μικρή σκέψη έρχεται στο μυαλουδάκι και λέει «ήταν γλυκός μωρέ» ή «με ήθελε όμως». Τουλάχιστον είμαστε γκλάμορους ντυμένοι, όταν σκεφτόμαστε τέτοιες κατασκευασμένες αηδίες. Κάτι είναι και αυτό. Δηλαδή είμαστε ανεγκέφαλοι, αλλά είμαστε ανεγκέφαλοι μέσα σε χρυσόμπαλα.

Αυτό το σκηνικό με τα μεταμεσονύκτια μηνύματα, προς τα ξημερώματα δηλαδή περισσότερο, μου θυμίζει μία ιστορία που άκουσα πρόσφατα. Ένα αγόρι κάλεσε ένα κορίτσι στις 6 το πρωί (ναι πολύ φυσιολογικό, τι έχει δηλαδή το 6 τα ξημερώματα για chit chat;) και το κορίτσι είπε να ανταποκριθεί, επειδή το προηγούμενο διάστημα της είπε πως θέλει να το δει πιο σοβαρά και έτσι, δεν πειράζει που την ξύπνησε στις 6 το πρωί για να σκεφτεί τον εαυτό του και να της ζητήσει να πάει σπίτι της να την δει και όχι, για να μιλήσουν ΠΡΟΦΑΝΩΣ. Η κοπέλα ξυπνάει κακήν κακώς, φτιάχνεται κιόλας, φρεσκάρεται, ε μην την δει χάλια με τις πιτζάμες με τα αρκουδάκια, να βάλει το κατιτίς της να υποδεχτεί τέτοιον ευγενή καλεσμένο. Και λίγη ώρα αργότερα, τι κάνει ο θεούλης; Την ακυρώνει και της λέει πως κάτι θυμήθηκε πως έχει την επομένη. Το αστείο σε όλα αυτά είναι πως το έκανε με μήνυμα. Το τέλος της ιστορίας είναι πως η κοπέλα έγινε έξαλλη από την παραπλάνηση.

Πάμε να δούμε με τη σειρά όλα τα λάθη σε αυτήν την ιστορία

Πρώτον, δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο ποτέ ποτέ ποτέ στις 6 το πρωί. Ιδίως όταν κοιμόμαστε ήδη. (Αλήθεια, εσείς όλοι που κοιμάστε γιατί δεν κλείνετε το κινητό σας;) Εκτός αν έχουμε διακαή πόθο να μιλήσουμε με αυτό το άτομο. Όποιος μας σέβεται και μας εκτιμάει πραγματικά, δεν θα μας καλέσει ποτέ (μόνο) τα ξημερώματα. Δεύτερον, αποφασίζεις να το σηκώσεις και να δώσεις βήμα στο άτομο που σε καλεί τα ξημερώματα. Γιατί το κάνεις; Έχεις να κερδίσεις κάτι εσύ ή το άλλο άτομο; Το σεξ είναι πάντα μία μεταβλητή κέρδους, αρκεί να είσαι κι εσύ κερδισμένος, όχι μόνο ο άλλος. Μείνε με την δική σου μεριά του κέρδους, λοιπόν, αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, μην απαντάς. Τρίτον και βασικότερο, τι σημαίνει «είπε πως θέλει να το δει πιο σοβαρά»; Όποιος θέλει να το δει πιο σοβαρά, την άλλη κιόλας μέρα σου ζητάει ραντεβού, σου τηλεφωνεί να δει τι κάνεις, να μιλήσετε, είναι εκεί, σταθερά. Δεν κάνει μία δήλωση και είναι αυτό αρκετό. Η δήλωση συνοδεύεται πάντα από πράξη. Αλλιώς δεν θεωρείται γενόμενη.

Και πάμε στο τελευταίο λάθος της ιστορίας. Αν και το κατανοώ. Αυτό που η κοπέλα είναι έξαλλη. Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε έξαλλοι όταν έχουμε πάει μόνοι μας και έχουμε βγάλει τα ματάκια μας. Η συμπεριφορά του άλλου μας δείχνει πάντα τον δρόμο. Και η κοπέλα στην ιστορία είχε όλα τα δείγματα από το άλλο άτομο για να βγάλει τα συμπεράσματά της. Και επέμενε να τα αγνοεί. Επίσης, επέμενε να ρίχνει τον εαυτό της. Να είναι πάντα η δεύτερη στην εξίσωση.

Αυτή η στήλη δεν κρίνει ούτε κατακρίνει. Είναι με την ελεύθερη βούληση, την ελευθερία γενικώς. Αλλά είναι και με την ισότητα. Στις σχέσεις, είτε τις πιο σοβαρές είτε τις πιο περιστασιακές, πρέπει να είμαστε πάντα ίσοι. Ίσοι στις επιθυμίες, ίσοι στην ικανοποίηση των αναγκών μας, ίσοι στην ορατότητα από τον άλλον. Ίσοι παντού. Το ηθικό δίδαγμα, λοιπόν, της ιστορίας είναι το εξής: μη σηκώνετε τηλέφωνα τα ξημερώματα άμα δεν γουστάρετε πολύ. Και αν γουστάρετε πολύ και το κάνετε, αλλά τελικά δεν βγαίνει, μην το μετανιώνετε και κυρίως, μην το χρεώνετε στον άλλον.