Τη μέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησες με λίγο αφρώδες κρασί και μερικά σνακ, προτού φτάσεις στο μεσημεριανό γεύμα και στα ψητά, γεμιστά πουλερικά και πολλά είδη κρεάτων, όλα συνοδευόμενα από άφθονο κρασί. Μετά ήταν το γλυκό και μετά ήρθε το απόγευμα να σε βρίσκει φουσκωμέν@, να νιώθεις μετανιωμέν@ για την κραιπάλη.
Όπως εξηγεί σε σχετικό άρθρο στο Stylist ο Δρ. Peter Brukner, ¨τα πεπτικά αέρια που σχηματίζονται όταν τα βακτήρια του εντέρου αρχίζουν να διασπούν τα μερικώς αφομοιωμένα τρόφιμα -που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ή υδατάνθρακες- μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι. Οι αλμυρές τροφές είναι ένας άλλος παραβάτης, καθώς μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών που «μπορεί να κάνει το στομάχι μας να αισθάνεται πρησμένο και φουσκωμένο», εξηγεί ο Δρ. Brukner.
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες καθυστερεί το αίσθημα κορεσμού επειδή οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης της «πείνας». Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη πυροδοτούν επίσης την απελευθέρωση της ντοπαμίνης της ορμόνης για την καλή αίσθηση, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τρώμε περισσότερα από αυτά.
Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση; Δυστυχώς, δεν υπάρχει θαυματουργή θεραπεία. Υπάρχουν όμως πολλά γρήγορα και εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφίσεις την πεπτική δυσφορία.
Απόφυγε τα ανθρακούχα ποτά
Μια αναζωογονητική σόδα μπορεί να ακούγεται ιδανική μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά όλες αυτές οι φυσαλίδες δεν θα σε βοηθήσουν στο ξεφούσκωμα.
«Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να εισάγουν περίσσεια αέρα στο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε συσσώρευση αερίων, και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να δυσκολεύει το σώμα να διασπάσει και να απορροφήσει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά», εξηγεί ο Sas Parsad, ιδρυτής της The Gut Co.
Πολλά ανθρακούχα ποτά περιέχουν επίσης συστατικά που μπορούν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS) χρησιμοποιείται συνήθως ως γλυκαντικό και προάγει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, ενώ τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων και να προκαλέσουν φλεγμονή του εντέρου. Το φωσφορικό οξύ μπορεί επίσης να ερεθίσει το έντερο.
Πιες ένα τσάι από βότανα
Κάνε ένα διάλειμμα με μια κούπα ζεστό, τσάι από βότανα. «Τα αφεψήματα από βότανα όπως η μέντα και το τζίντζερ μπορούν να είναι χρήσιμα στη χαλάρωση του πεπτικού συστήματος», λέει η Rachel Acseo, διατροφολόγος. «Το τζίντζερ είναι γνωστό για τη φυσική του ικανότητα να υποστηρίζει την πέψη διεγείροντας τα πεπτικά ένζυμα και ανακουφίζοντας το φούσκωμα».
Η μέντα, την οποία η Acseo περιγράφει ως «ο θεραπευτής του στομάχου», έχει αντισπασμωδικά αποτελέσματα και δρα στη χαλάρωση των εντερικών μυών. Αυτό «επιτρέπει στο παγιδευμένο αέριο να περάσει ανακουφίζοντας το φούσκωμα», εξηγεί. «Η μέντα μειώνει επίσης τη φλεγμονή και μπορεί να υποστηρίξει τη ροή της χολής, η οποία βοηθά στην πέψη των λιπαρών γευμάτων».
Πάρε μια βαθιά και αργή αναπνοή
Μελέτες δείχνουν ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη, χάρη στον περίεργο και υπέροχο άξονα εντέρου-εγκεφάλου του σώματός. «Το άγχος πυροδοτεί την απόκριση «πάλη ή φυγή», η οποία μπορεί να διαταράξει τις κανονικές πεπτικές διαδικασίες μειώνοντας τη ροή του αίματος στα πεπτικά όργανα», εξηγεί ο Δρ Κρις Μορ, διαιτολόγος και σύμβουλος φυσικής κατάστασης και διατροφής. «Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και ακανόνιστες ταχύτητες πέψης».
Ο Δρ Mohr προτείνει να καθίσεις και να κάνεις αργή, βαθιά ρινική αναπνοή για να χαλαρώσεις μετά από ένα μεγάλο γεύμα: «Αυτό το είδος αναπνοής διεγείρει την απόκριση «ξεκούρασης και πέψης» του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, καθιστώντας το εξαιρετικό χώρο για την πέψη ηρεμώντας το σύστημά σου βελτιώνοντας έτσι τo σύστημα ανταλλαγής οξυγόνου».
Χρησιμοποίησε τη θερμότητα
Πολλοί από εμάς αναζητούν ένα μπουκάλι ζεστό νερό για να απαλύνουν τον ενοχλητικό πόνο της περιόδου, αλλά ήξερες ότι μπορεί επίσης να ανακουφίσει από την πεπτική δυσφορία;
«Η εφαρμογή θερμότητας στην κοιλιά θα μπορούσε να μειώσει τον πεπτικό πόνο βοηθώντας τους κοιλιακούς μύες να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την πίεση γύρω από το έντερο», λέει η Lizzie Sanchez, ειδική διαιτολόγος για την υγεία του εντέρου.
Η θερμοθεραπεία βοηθά στην ανακούφιση του πόνου, ενισχύει τη ροή του αίματος και κάνει τους μύες και τους ιστούς πιο ευέλικτους. Χρησιμοποιώντας ένα πακέτο θερμότητας, ένα μπουκάλι ζεστό νερό, κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα είναι όλοι οι τρόποι παροχής θερμοθεραπείας στην περιοχή του στομάχου».
Κινήσου (απαλά)
Μην ανησυχείς κανείς δεν περιμένει από εσένα να πας στο γυμναστήριο μετά από ένα γεύμα. Αλλά η Tina Lond-Caulk (γνωστή και ως The Nutrition Guru στο Instagram) συνιστά να βγεις για έναν ήπιο περίπατο 15 λεπτών.
«Είναι δελεαστικό να καταρρέεις στον καναπέ, αλλά η κίνηση βοηθάει την πέψη και μειώνει τα παγιδευμένα αέρια», λέει η Lond-Caul. «Αν το περπάτημα είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο, μερικές ελαφριές διατάσεις γιόγκα μπορούν να κάνουν μαγικά. Δοκίμασε τη στάση του παιδιού ή μια απαλή στροφή της σπονδυλικής στήλης για να τονώσεις την πέψη.
Πιες νερό
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το να πίνεις νερό μετά το γεύμα θα «αραιώσει τα πεπτικά υγρά», αλλά αυτό είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, η ενυδάτωση μπορεί πραγματικά να επιταχύνει τα πράγματα.
«Πιες νερό», συμβουλεύει ο Δρ Brukner. «Όταν τρως πολύ, το σώμα σου κρατά επιπλέον αλάτι, με αποτέλεσμα να φουσκώνεις. Το απλό νερό είναι πολύ σημαντικό για να αφαιρέσεις το επιπλέον αλάτι από το σώμα.»
Κατά ειρωνικό τρόπο, η λύση σε αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι περισσότερο αλάτι. Ο Δρ Brukner συνιστά να προσθέσεις μια δόση στο ποτήρι με το νερό σου, αναμεμειγμένο με λίγο χυμό λεμονιού.
Πάρε το χρόνο σου
Δεν ξέρουμε για εσένα, αλλά μόλις αυτό το πρησμένο, φουσκωμένο συναίσθημα αρχίσει να ξεφουσκώνει, νιώθουμε ξανά πείνα και ψάχνουμε για το επόμενο σνακ μας. Ο διαιτολόγος γαστρεντερολόγος Dr Sammie Gill έχει δύο λόγια σοφίας: Slow down: Επιβράδυνε.
«Για το επόμενο γεύμα ή σνακ σου, επιβράδυνε τον ρυθμό του φαγητού και μάσα σωστά την τροφή σου», προειδοποιεί ο Δρ Γκιλ. «Η επιβράδυνση σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να καταπιείς μεγάλες ποσότητες αέρα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Το να μασάς καλά την τροφή σημαίνει επίσης ότι είναι σε προ-χωνεμένη μορφή πριν φτάσει στο έντερο. Επομένως το έντερό σου δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά, συμβάλλοντας στη μείωση του φουσκώματος». Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το να τρώμε πιο αργά μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο χορτάτοι νωρίτερα, κάτι που θα μπορούσε απλώς να αποτρέψει ένα άλλο επεισόδιο φουσκώματος που προκαλείται από την υπερκατανάλωση τροφής.
Τέλος, φρόντισε για μια ημέρα «επαναφοράς». Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά και άφθονο νερό. «Άφησε το ποτό και τη ζάχαρη για 24 ώρες, το έντερο και το συκώτι σου θα σε ευχαριστήσουν».