Σε έναν κόσμο που κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πιο εύκολη από ποτέ. Με ένα απλό scroll στο κινητό, μπορούμε να μάθουμε τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη μέσα σε δευτερόλεπτα. Όμως, αυτή η αδιάκοπη ροή πληροφοριών έχει και ένα τίμημα: πολλές φορές, αντί να μας διαφωτίζει, μας επιβαρύνει ψυχολογικά.

Από καταστροφικές ειδήσεις μέχρι πολιτικές εντάσεις και κοινωνικά ζητήματα, είναι εύκολο να νιώσουμε κατακλυσμένοι/ες από πληροφορίες που μας γεμίζουν άγχος, φόβο ή και αίσθημα ανημποριάς. Το λεγόμενο “doomscrolling” – η συνήθεια να καταναλώνουμε ασταμάτητα αρνητικές ειδήσεις – μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, προκαλώντας στρες, υπερκόπωση και ακόμα και συναισθηματική αποξένωση.

Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να παραμένουμε ενημερωμένοι/ες χωρίς να επιβαρύνουμε την ψυχική μας ευεξία. Το κλειδί είναι να διαχειριζόμαστε την κατανάλωση ειδήσεων με στρατηγική, έτσι ώστε η ενημέρωση να μας ενδυναμώνει αντί να μας εξαντλεί.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές για να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία:

Θέσε όρια

Δεν είναι απαραίτητο να παρακολουθείς ειδήσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ για να είσαι ενήμερος/η. Αντί να έχεις ανοιχτά ενημερωτικά sites όλη μέρα ή να κάνεις συνεχές scrolling στα social media, όρισε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα – για παράδειγμα, 15-20 λεπτά το πρωί ή το απόγευμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να παραμένεις ενημερωμένος/η χωρίς να αισθάνεσαι ότι η επικαιρότητα κυριεύει τη ζωή σου.

Όταν καταναλώνουμε πληροφορίες από δεκάδες διαφορετικές πηγές, πολλές από τις οποίες ενδέχεται να είναι παραπλανητικές ή υπερβολικές, η αβεβαιότητα μεγαλώνει. Διάλεξε λίγες, αξιόπιστες ειδησεογραφικές πηγές που ταιριάζουν στις ανάγκες σου και φρόντισε να ενημερώνεσαι από δημοσιογραφικά μέσα που παρουσιάζουν τις ειδήσεις αντικειμενικά και χωρίς περιττό δράμα.

Απόφυγε τις ειδήσεις πριν τον ύπνο

Η ενημέρωση λίγο πριν κοιμηθείς μπορεί να ενισχύσει το άγχος και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Αντί να περνάς τις τελευταίες ώρες της ημέρας διαβάζοντας αγχωτικές ειδήσεις, προτίμησε μια πιο χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις μουσική.

Αν παρατηρείς ότι η υπερβολική έκθεση στις ειδήσεις σου προκαλεί στρες, ανησυχία ή ακόμα και θυμό, ίσως είναι σημάδι ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια όλων των γεγονότων, ειδικά αν αυτό σε εξαντλεί ψυχικά. Είναι απόλυτα θεμιτό να αποστασιοποιηθείς για λίγο και να επιστρέψεις όταν νιώθεις έτοιμος/η.

Η ενημέρωση δεν σημαίνει απαραίτητα συνεχή παρακολούθηση ειδήσεων σε τηλεόραση και social media. Αντί να καταναλώνεις ειδήσεις σε real-time με άγχος, μπορείς να επιλέξεις εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις, ενημερωτικά podcasts ή άρθρα που εμβαθύνουν στα θέματα χωρίς την πίεση της 24ωρης ειδησεογραφικής κάλυψης.

Εξισορρόπησε με θετικές ειδήσεις

Ο κόσμος δεν είναι μόνο κρίσεις και καταστροφές. Παρόλο που τα αρνητικά γεγονότα τραβούν την προσοχή μας περισσότερο, υπάρχουν και πολλές θετικές εξελίξεις στην επιστήμη, την κοινωνία και την τέχνη που αξίζει να γνωρίζουμε. Κάνε συνειδητή προσπάθεια να αναζητάς και τέτοιες ειδήσεις, ώστε να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Η συνεχής κατανάλωση ειδήσεων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε αβοήθητοι/ες μπροστά σε μεγάλα προβλήματα. Αντί να απορροφάσαι από όσα συμβαίνουν παγκοσμίως χωρίς να μπορείς να τα επηρεάσεις, επικεντρώσου σε όσα μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου. Ο εθελοντισμός, η ενημέρωση για τοπικές δράσεις ή ακόμα και μικρές θετικές αλλαγές στη ζωή σου μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ενεργός/ή και λιγότερο αβοήθητος/η.

Το να είμαστε ενημερωμένοι/ες είναι σημαντικό, αλλά η ψυχική μας υγεία είναι ακόμη πιο σημαντική. Θυμήσου ότι έχεις τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο καταναλώνεις πληροφορίες. Δεν χρειάζεται να αφήνεις τις ειδήσεις να σε κατακλύζουν – μπορείς να επιλέξεις πώς, πότε και πόσο θα εκτίθεσαι σε αυτές.

Με λίγη αυτογνωσία και στρατηγική, μπορείς να παραμείνεις ενήμερος/η χωρίς να θυσιάσεις την ψυχική σου ηρεμία. Διάλεξε προσεκτικά τις πηγές σου, θέσε όρια και μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου. Η ισορροπία είναι το κλειδί!