Ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής, ο χαλβάς έχει την τιμητική του. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε σίδηρο (καταπολεμά την αναιμία), ασβέστιο και άλλα πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στη σωστή μεταβολική λειτουργία και την ενίσχυση των οστών. Το σουσάμι και ο νηστήσιμος χαλβάς αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα και διευκολύνουν την πέψη.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Τα 3 είδη χαλβά και τα θρεπτικά τους συστατικά:

Ο σιμιγδαλένιος , που όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του έχει ως βάση το σιμιγδάλι. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, περιέχει σίδηρο και βιταμίνη Ε, Κ. Εκτός από το σιμιγδάλι, περιέχει ζάχαρη, βούτυρο ή ηλιέλαιο, νερό και αμύγδαλα για την γεύση. Η διατροφική του αξία είναι σχετικά χαμηλή, παρότι αποτελεί ένα εξαιρετικό σπιτικό γλύκισμα, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Αποδίδει περίπου 400kcal/100g αλλά ανάλογα με τις προσμείξεις τις κάθε συνταγής, οι θερμίδες του μπορεί να αυξηθούν ανά κομμάτι.

Ο σησαμένιος χαλβάς (Μακεδονικός): Χάρη στο σουσάμι αποτελεί εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπαρών, πρωτεϊνών αλλά και σιδήρου, ασβεστίου και πρωτεϊνών. Αποδίδει περίπου 500kcal/ 100g, ωστόσο οι θερμίδες του μπορεί να ξεφύγουν, ανάλογα και με το εάν περιέχει ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο, σοκολάτα, αποξηραμένα φρούτα και διάφορα toppings.

Ο χαλβάς Φαρσάλων, παρασκευάζεται κυρίως από νισεστέ (ένα είδος άλευρού), βούτυρο, νερό και ζάχαρη, ενώ συνήθως προστίθενται και αμύγδαλα. Χάρη στα συστατικά του περιέχει κορεσμένα λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ αποδίδει περίπου 350kcal/100g.

Εννοείται πως ανάλογα το είδος του χαλβά που θα επιλέξεις, προσλαμβάνεις και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά , όπως και περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες. Παρότι ο χαλβάς, και ιδιαίτερα αυτός που φτιάχνεται με ταχίνι, είναι superfood, χάρη στα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει, θεωρείται «θερμιδική βόμβα» ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Τόσο το ταχίνι όσο και η ζάχαρη ή άλλα συστατικά που περιέχονται, είναι υψηλά σε θερμίδες με αποτέλεσμα να ανεβάζουν κατά πολύ το θερμιδικό φορτίο του χαλβά. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάς ότι μπορεί να φτιάχνεται με ταχίνι, αλλά περιέχει ζάχαρη και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, επομένως δεν είναι και το πιο «αθώο» γλυκό που θα μπορούσες να καταναλώσεις.

Ωστόσο, ο χαλβάς, εξακολουθεί να αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή που έχει θέση σε ένα διαιτολόγιο, είτε νηστεύεις είτε όχι. Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται, ενώ ο σησαμένιος χαλβάς φαίνεται να υπερισχύει σε σύγκριση με τους άλλους δύο ως προς τη διατροφική του αξία. Επομένως, μπορείς να τον απολαύσεις, αρκεί να είσαι προσεκτική/ός στις ποσότητες που θα καταναλώσεις. Άλλωστε σε μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή όλα επιτρέπονται