Ήρθε ο Μάρτιος, η μέρα όλο και μεγαλώνει, και κάποιες ηλιόλουστες στιγμές έκαναν επιτέλους την εμφάνιση τους. Ήταν λοιπόν μονόδρομος η κυριακάτικη έξοδος για μεζεδάκια με τις φίλες μου. Βλέποντας τον κατάλογο, τα μάτια μου έπεσαν στις ψητές σαρδέλες «παντρεμένες». «Σίγουρα να πάρουμε!» είπα στις υπόλοιπες.
Όλες κούνησαν καταφατικά το κεφάλι τους, εκτός από εκείνη τη φίλη που δεν κατάλαβα αν δεν της αρέσουν οι σαρδέλες ή αν ήταν η κλασική άρνηση που είχε με τον γάμο. «Να πάρουμε και γαύρο στο φούρνο με βασιλικό», πρόσθεσε μια άλλη φίλη μας, και κάπως έτσι το γεύμα μας, πέρα από νόστιμο, ήταν και ιδιαίτερα θρεπτικό.
Τα μικρά ψάρια είναι σαν τα basic κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου. Μπορεί να μην κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά χωρίς αυτά, το outfit δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο. Σαρδέλα, γαύρος, γόπα, αθερίνα, μαρίδα: ταπεινά στη φήμη, αλλά σπουδαία στη διατροφική τους αξία.
Πλούσια σε λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα ωμέγα-3, με τις σαρδέλες να κλέβουν την παράσταση εδώ, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αν υπάρχει κάτι που αξίζει μια θέση στο τραπέζι και στην εβδομαδιαία διατροφή σου, είναι αυτά.
Πόσο συχνά αναρωτιόμαστε πώς κάτι τόσο νόστιμο μπορεί να είναι και τόσο θρεπτικό; Η απάντηση βρίσκεται, κυρίως, στα λιπαρά οξέα. Η ενίσχυση της μνήμης, η μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL), η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) και η συμβολή στη σύνθεση διαφόρων ορμονών που κρατούν το σώμα μας σε ισορροπία. Και το καλύτερο; Προστατεύουν την ψυχική μας υγεία, με την κατάθλιψη να φαίνεται πιο μακριά από ποτέ.
«Ισχύει αυτό που λένε ότι βοηθάνε στην όραση;» ρώτησε μια φίλη, μισοκλείνοντας τα μάτια της στον ήλιο, ενώ έπινε το δεύτερο ποτήρι κρασί. Και ξαφνικά, flashback! Εγώ, παιδί, μπροστά σε ένα πιάτο σαρδέλες, με τη μαμά μου να επιμένει πως αν δεν τις φάω, θα καταλήξω να έχω κακή όραση. Και ξέρετε κάτι; Είχε δίκιο. Τα μικρά ψάρια -και γενικά τα ψάρια– είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία των ματιών. Βοηθούν στην προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της όρασης.
Αν αναγνωρίζεις ότι η μνήμη σου χρειάζεται μία extra ώθηση ή αν θέλεις να βελτιώσεις τα επίπεδα χοληστερόλης σου, σημείωσε μερικές ιδέες για γεύματα που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου:
• Γαύρος στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και δεντρολίβανο.
• Γαύρος λεμονάτος με μαϊντανό.
• Σαρδέλες αχνιστές με κρασί, ντομάτες και λαδορίγανη.
• Σαρδέλες με κάπαρη και μουστάρδα.
Και αν η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου ή αν απλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου, μην ανησυχείς. Τα μικρά ψάρια έχουν και ένα ακόμα ατού: είναι πανεύκολο να τα βρεις έτοιμα. Ένα πέρασμα από το μαγειρείο της γειτονιάς, και voilà.
Δεν αποτελούν απλώς διατροφικό θησαυρό, αλλά και μία έξυπνη budget friendly επιλογή. Σκέψου τα vintage κομμάτια που βρίσκεις σε thrift shops: κοστίζουν λιγότερο από τα αντίστοιχα επώνυμα της εποχής, αλλά τις περισσότερες φορές αυτά κλέβουν την παράσταση με την αξία τους. Γιατί να δώσεις μια περιουσία για φιλέτο σολομού, όταν μπορείς να έχεις σαρδέλες γεμάτες ωμέγα-3, χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου;
Αν τα μεγάλα ψάρια ήταν χαρακτήρες σε μια σειρά, θα ήταν εκείνοι οι γοητευτικοί αλλά λίγο ύπουλοι τύποι – εντυπωσιακοί, αλλά με μια δόση τοξικότητας που δεν μπορείς να αγνοήσεις. Όσο πιο ψηλά βρίσκονται στην τροφική αλυσίδα, τόσο περισσότερο υδράργυρο συσσωρεύουν, και πίστεψέ με, αυτό δεν είναι το συστατικό που θες στο πιάτο σου. Τα μικρά ψάρια, από την άλλη, είναι οι αξιόπιστοι, «καλοί» χαρακτήρες, χαμηλά στην τροφική αλυσίδα, με λιγότερες τοξίνες και περισσότερα οφέλη. Με λίγα λόγια, η safe επιλογή για την υγεία σου. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, παίρνουν κι ένα ακόμα έξτρα τικ λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
Και ίσως τελικά, στο τέλος της ημέρας, τα μικρά ψάρια έρχονται να μας θυμίσουν κάτι σημαντικό, στη διατροφή, όπως και στη ζωή: η εικόνα δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια. Ποιος θα περίμενε ότι κάτι τόσο «ταπεινό» στο μάτι θα έκρυβε τόση διατροφική αξία; Αν μέχρι τώρα τα αγνοούσες, ίσως ήρθε η στιγμή να τους δώσεις μια ευκαιρία. Βρες μια συνταγή που ταιριάζει στις γευστικές σου προτιμήσεις και βάλε τα στο πιάτο σου. Το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί.