MAZI στο Λονδινο
Από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο Εδιμβούργο για σπουδές και έπειτα στο Λονδίνο όπου αποφάσισε να αποδείξει πόσο δημιουργική και εκλεπτισμένη είναι η ελληνική κουζίνα. Η Χριστίνα Μουράτογλου πιστεύει πως μπορείς να περάσεις μια ρομαντική βραδιά στο Noting Hill τρώγοντας «fish and chips» με σκορδαλιά στο εστιατοριό της ΜΑΖΙ.
Πήγατε στο Λονδίνο πρίν μερικά χρόνια για σπουδές και μείνατε τελικά μόνιμα. Με τι ασχοληθήκατε αρχικά;
Βρίσκομα στη Μεγάλη Βρετανία από το 2002, σπούδασα Comunication Arts στο Εδιμβούργο και το 2006 μετακόμησα στο Λονδίνο όπου εργάστηκα στο χώρο της μόδας και της μουσικής στον τομέα των δημοσίων σχέσεων για 4 χρόνια.
Πώς σας προέκυψε η ιδέα για το «ΜΑΖΙ»; Και για ποιό λόγο δώσατε το όνομα αυτό στο χώρο;
Όλα αυτά τα χρόνια ένιωθα π’ως η Ελληνική κουζίνα είναι υποβαθμισμένη στο Λονδίνο και υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην αγορά, βλέποντας άλλες διεθνής κουζίνες να εξελίσονται αποφάσισα πως ήρθε η ώρα για ένα μοντέρνο Ελληνικό εστιατόριο. Το ΜΑΖΙ γράφεται ακριβώς το ίδιο και στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, επίσης εξηγεί ακριβώς το concept μας, παραδοσιακό και μοντέρνο μαζί, καθώς και το μενού είναι σχεδιασμένο ώστε να το μοιράζεται όλο το τραπέζι άρα τρώμε όλοι μαζί.
Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Μενού σας; Και πώς το επιλέξατε;
Το μενού μας φροντίζουμε να έχει μια ισορροπία και ν’ αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, χρησιμοποιούμε μόνο υλικά που βρίσκονται στην εποχή τους και επηρεαζόμαστε από τις αντίστοιχες ελληνικές παραδόσεις. Π.χ το Δεκέμβριο μπορεί να έχουμε λαχανοντολμάδες και το Μάρτιο «fish and chips» με σκορδαλιά που τρώμε την 25η Μαρτίου. Όλα μας τα πιάτα έχουν βάση παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, άλλες πιο δημοφιλείς και άλλες από μνήμες δικές μου ή του chef. Έτσι έχουμε μια κλασική βάση που ο chef παίζει και πειραματίζεται μαζί της, πχ το «cool souvlaki with pork stips in rice paper»,δεν είναι τίποτα περισσότερο από το «πίττα γύρος απ’όλα» σε μια πο Ασιατική εκδοχή.
Δεδομένου ότι το Λονδίνο είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις του κόσμου, πόσο δύσκολο είναι να ικανοποιήσεις γευστικά επισκέπτες με διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις;
Καθόλου δύσκολο, θα έλεγα ίσα ίσα αυτό είναι που βοήθησε το ΜΑΖΙ στο ξεκινημά του, αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι που έχει κάνει του λονδρέζους ανοιχτόμυαλους και δεκτικούς σε οτιδήποτε διαφορετικό.Μάλιστα η «ethnic cuisine» αυτή τη στιγμή είναι στο απόγειο της, θα έλεγα πως είναι κάτι σαν την Ιαπωνική τη δεκαετία του 90.
Πως θα θέλατε να νιώθει ιδανικά ένας επισκέπτης μετά από ένα γεύμα στο «ΜΑΖΙ»;
Σε οργασμό αν θα μπορούσα να το θέσω έτσι, ευτυχής και ολοκληρωμένος, να σκέφτεται ήδη την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθεί.
Ποια είναι τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο delicatessen που διατηρείται στο χώρο; Υπάρχουν κάποια τα οποία οι «ξένοι» εκτιμούν περισσότερο απ’ότι εμείς;
Αν και δεν διατηρούμε το delicatessen πλέον, πουλάμε κρασιά και ελληνικά ποτά σε πελάτες που θέλουν. Αυτό που είχε και έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το λικέρ μαστίχας. Τρελαίνονται!
Ποια μυρωδιά και ποια γεύση σας κάνουν να νιώθετε πως βρίσκεστε στην πόλη καταγωγής σας τη Θεσσαλονίκη;
Το χουνκιάρ μπεγεντί αναμφισβήτητα, η μυρωδιά του καπνιστού πουρέ μελιτζάνας,ο λευκός ταραμάς και το τσουρέκι που μοσχοβολάει μαχλέπι.
Θα τολμούσατε να κάνετε ανάλογο επαγγελματικό άνοιγμα στην Ελλάδα;
Γιατί όχι, Αν και υπάρχουν αρκετά μοντέρνα εστιατόρια στην Ελλάδα, το ΜΑΖΙ είναι πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο είδος. Έχουμε πολλούς πελάτες που έρχονται από την Ελλάδα που έρχονται ταξίδι στο Λονδίνο και μας λένε «ανοίξτε ένα και στην Αθήνα» , προς το παρόν όμως επικεντρωνόμαστε στο Λονδίνο.
Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;
Η δημιουργία περισσότερων Ελληνικών εστιατορίων, όχι με την επωνυμία ΜΑΖΙ, αλλά πάντα στο ίδιο μοντέρνο ύφος, δείχνοντας πόσο δημιουργική και εκλεπτισμένη μπορεί να είναι η κουζίνα μας.