Κάτι σαν το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, το τέρας του Λοχ Νες και όλους τους αστικούς μύθους, το ιδανικό βάρος κάπου έχουμε ακούσει ότι υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι και πώς να το υπολογίσουμε… Γιατί να μας νοιάζει τόσο ένας αριθμός; τι θα αλλάξει στη ζωή μας αν είμαστε 61 κιλά αντί για 65; ποιος θα το ξέρει ότι δεν είμαστε «εκεί που θα έπρεπε»; Γιατί τόση κούραση και άγχος;

weight scale

Κάποτε υπήρχε η θεωρία ότι το ιδανικό βάρος θα πρέπει να είναι 10 μονάδες κάτω από το ύψος. Για ένα άτομο δηλαδή, με ύψος 1,75 μ., το «σωστό» βάρος θα ήταν τα 65 κιλά. Χωρίς επιχειρήματα και χωρίς κάποια προφανή λογική αυτό το 10 φαίνεται να στοιχειώνει ακόμα τους αγχωμένους υπέρβαρους. Στη συνέχεια τέθηκε ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ=Βάρος/ Υψος2) όπου οι φυσιολογικές τιμές βρίσκονται μεταξύ 18,5-25 και όσοι βρίσκονται κάτω από το 18,5 θεωρούνται ελλιποβαρείς, ενώ όσοι έχουν πάνω από 25 είναι υπέρβαροι και πάνω από 30 παχύσαρκοι. Να σημειωθεί βέβαια, ότι αυτά τα νούμερα δε μιλούν για ιδανικό βάρος αλλά για φυσιολογικό και ότι δε λαμβάνουν υπόψιν τα ποσοστά λίπους. Άλλος ένας βραχνάς μας βρήκε σε αυτή τη ζωή, η λιπομέτρηση. Τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους είναι μέχρι περίπου 30% για τις γυναίκες και μέχρι 20% για τους άντρες. Λέμε περίπου γιατί έχει σημασία η ηλικία, το επίπεδο άσκησης κλπ. Η λιπομέτρηση έδωσε τουλάχιστον ένα επιπλέον κριτήριο, πέρα από το δείκτη μάζας σώματος για να προσδιορίσουμε το επιθυμητό βάρος. Ένας άντρας αθλητής για παράδειγμα, με ύψος 180 cm και βάρος 85 kg, ενώ έχει δείκτη μάζας σώματος 26,23 και θεωρείται με βάση τα τυπικά δεδομένα υπέρβαρος, δεν είναι δυνατό να πρέπει να χάσει βάρος από τη στιγμή που έχει ελάχιστο λίπος στο σώμα του.

Και αν είμαι βαρυκόκκαλος; Ας την πιάσουμε και αυτή την εκδοχή. Πράγματι, δεν έχουμε όλοι την ίδια σωματοδομή και πράγματι κάποια σώματα μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερα κιλά. Για όσους έχουν σπαζοκεφαλιάσει κατά καιρούς για αυτά τα ζητήματα υπάρχει μια εξίσωση που δίνει τη λύση. Για να δούμε λοιπόν, αν έχουμε μικρό, μεσαίο ή μεγάλο σκελετό θα πρέπει να μετρήσουμε την περίμετρο του καρπού του δεξιού μας χεριού και να διαιρέσουμε το ύψος μας (σε εκατοστά) με αυτό το νούμερο. Στη συνέχεια συμβουλευόμαστε τον παρακάτω πίνακα για να δούμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε!

σκελετός γυναίκες άντρες
μικρός μεγαλύτερο από 10,4 μεγαλύτερο από 11
μεσαίος 9,6-10,4 10,1-11
μεγάλος μικρότερο από 9,6 μεγαλύτερο από 10,1

πχ. μια γυναίκα με ύψος 167 cm και περίμετρο καρπού 15 cm (διαιρούμε 167/15 = 11,1) έχει μικρό σκελετό.

Τέλος, αν θέλουμε πια να έχουμε μετρήσει τα πάντα, μπορούμε να μετρήσουμε και την περιφέρεια της μέσης μας και να τη διαιρέσουμε με την περιφέρεια των γοφών μας. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μικρότερο από 0,8 για τις γυναίκες και μικρότερο από 0,9 για τους άντρες, καθώς αυτή η αναλογία θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για προδιάθεση σε καρδιαγγειακά νοσήματα και σάκχαρο.

Πριν πάρουμε τις μεζούρες στα χέρια και αρχίσουμε να ανεβοκατεβαίνουμε στη ζυγαριά πρέπει να αναρωτηθούμε τα εξής:

  • Σε ποιο βάρος αισθάνομαι άνετα; Εγώ από μόνος μου, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις
  • Ποιο βάρος μπορώ να συντηρήσω χωρίς να λιμοκτονήσω;
  • Τι θα κερδίσω αν φτάσω σε αυτό το μαγικό νούμερο;
  • Τι θα χάσω αν έχω κάποιο άλλο βάρος;
  • Είμαι στα αλήθεια μόνο ένας αριθμός;

www.facebook.com/grafeiodiatrofis