”I love fashion and the evolution of time”
Karl Lagerfeld for Chanel
Για κάποιους είναι ίσως ο απόλυτος σχεδιαστής μόδας. Σήμα κατατεθέν του τα μαύρα γυαλιά ηλίου και η αλογοουρά του και τα μαύρα γάντια. Το σύνολό που προτιμά συνήθως απαρτίζεται από λευκό πουκάμισο της εταιρίας Hilditch & Key, κοσμήματα της εταιρίας Chrome Hearts και φυσικά το Dior Homme μαύρο κοστούμι του. Παράλληλα με τη Chanel και τη Fendi, για τις οποίες εργάζεται, ο Karl Lagerfeld σχεδιάζει από το 1998 το δικό του label που φέρει το όνομα ”Lagerfeld Gallery” . Γεννημένος στο Αμβούργο το 1938, ο Lagerfeld μετακόμισε στο Παρίσι όταν ήταν 14 χρονών. Στα 17 του τον προσέλαβαν στην πρώτη του δουλειά για τον οίκο Pierre Balmain και 3 χρόνια αργότερα δούλεψε για τον Jean Patou. Ο Karl Lagerfeld απέφυγε να ακολουθήσει τη πεπατημένη οδό δημιουργώντας τη δική του εταιρία μόδας, αλλά επέλεξε να συνεχίσει να εργάζεται ως freelance designer. Από το 1963 ως το 1983, καθώς και από το 1992 ως το 1997 σχεδίαζε για το οίκο Chloe. Το 1995 κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με την Chloe, συνεργάζεται επίσης και με τον οίκο Fendi. Το 2011 ο Karl Lagerfeld σχεδιάζει για τη Fendi και τη Chanel, αποφασίζει όμως να αφήσει τον κεντρικό ρόλο στις δυο αυτές εταιρίες και να επικεντρωθεί σε μια νέα δική του συλλογή που χαρακτηρίζεται από ελιτισμό και φέρει το όνομα ”Masstige”. Πλέον ως Artistic Director του οίκου Chanel αξιοποιεί τις ιδέες του στο έπακρο και κάνει την εταιρία ικανή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.
”Because it’s Saint Laurent, I think about silhouette, imagery and how I can refer to the past we have”
Stefano Pilati for YSL
Είναι ένας από τους πιο προκλητικούς σχεδιαστές μόδας του αιώνα. Ο Stefano Pilati από τότε που ανέλαβε τα ηνία του οίκου YSL ως Creative Director το 2004, έχει καταφέρει να κάνει την προσωπική του υπογραφή κάτι παραπάνω από αναγνωρίσιμη. Γεννημένος το 1965 στο Μιλάνο, καθιερώθηκε με μεγάλη ευκολία στο χώρο της μόδας, αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1979 και μετά η μόδα άρχιζε να ανθίζει στο Μιλάνο. Ξεκίνησε να εργάζεται σε διάφορα εποχιακά σόου στο Μιλάνο και έκανε την πρακτική του δουλεύοντας για το Nino Cerruti πριν ακολουθήσει το team του Giorgio Armani το 1993. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στον οίκο Armani και σχεδιάζοντας την ανδρική συλλογή, το ταλέντο του Pilati τράβηξε την προσοχή του οίκου Prada. Το 1995, έχοντας αποδεσμευτεί από τον Armani, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Miu Miu και τη Jil Sander, όπου και έμεινε για 5 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του 2000 πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του οίκου Yves Saint Laurent όπου και του ανατέθηκε η γυναικεία ready-to-wear συλλογή. Το 2002 ο Stefano Pilati ήταν σε θέση να αναλάβει όλο το σχεδιαστικό κομμάτι του οίκου, συμπεριλαμβανομένων και των αξεσουάρ. Σύμφωνα με τη δική του καθοδήγηση, ο οίκος YSL κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ κομψού και μοντέρνου, δημιουργώντας κομμάτια που είναι ταυτόχρονα καλαίσθητα, άνετα και μοντέρνα. Παράλληλα με την ανδρική και τη γυναικεία σειρά, που άρχισε σταδιακά να αντικατοπτρίζει ολοένα και περισσότερο την ιδιαίτερη αισθητική του, ο Stefano Pilati καθιέρωσε επίσης την ”Edition Unisex”, μια απλή αλλά κομψή ανδρική συλλογή, με την ιδιαιτερότητα ότι είχε σχεδιαστεί για να φορεθεί από γυναίκες. Έργο του αποτελεί επίσης και το ”Edition 24”, μια σειρά που αποτελείται αυστηρά από 50 κομμάτια, με σκοπό να προσφέρει στις γυναίκες μια ολοκληρωμένη και μοντέρνα γκαρνταρόμπα που μπορεί να συμβαδίζει με την εποχή.
”Making everything look effortless takes a lot of effort”
Jason Wu for Hugo Boss
Πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας νέος, πολλά υποσχόμενος σχεδιαστής μόδας, ο οποίος έκανε αίσθηση με το εντυπωσιακό (ιβουάρ, μεταξωτό, στολισμένο με κρυσταλλάκια Swarovski) φόρεμα που σχεδίασε για την Πρώτη Κυρία της Αμερικής, Michelle Obama. Σήμερα ο Jason Wu, μόλις 31 ετών, ανεβαίνει level, αφού εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε δυναμικά να εργάζεται για τον οίκο Hugo Boss. Με καταγωγή από τη Ταιβάν, στην ηλικία των 9 ετών μετακόμισε στο Βανκούβερ. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, οι γονείς του στήριζαν ανέκαθεν τις επιλογές του, ακόμη και όταν αποφάσισε να ιδρύσει μια freelance εταιρία ρούχων για κούκλες (”Jason Wu Dolls” και αργότερα ”Fashion Royalty”). Πήρε την απόφαση να γίνει σχεδιαστής μόδας όταν αποφοίτησε από το Loowis Chaffee School το 2001΄ λίγο αργότερα σπούδασε στο Parsons The New School for Design. Η πρώτη ολοκληρωμένη του συλλογή έκανε το ντεμπούτο της το 2006 και δυο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο ”Fashion Group International’s Rising Star΄΄. Το 2008 επίσης ήταν υποψήφιος για το βραβείο ”CFDA/Vogue Fashion Fund”. Το μεγαλύτερο εγχείρημά του μέχρι τώρα ήταν όταν τον Ιούνιο του 2013 ξεκίνησε μια επιτυχημένη συνεργασία με τον οίκο Hugo Boss ως Art Director.
Aυτό το ”πάντρεμα” του Jason Wu με τη Hugo Boss αρχικά φάνηκε να παραξένεψε πολλούς, αν αναλογιστεί κανείς το νεαρό της ηλικίας του. Ενώ άλλοι σχεδιαστές της γενιάς του συχνά κάνουν (αρνητική κυρίως) εντύπωση με τις εκκεντρικές τους επιλογές, ο Jason Wu αναφέρεται ως ένας επιτυχημένος σχεδιαστής μόδας και αγαπημένος των Oscar de la Renta και Carolina Herrera.
”I’m very down-to-earth designer”
Christopher Bailey for Burberry
Χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει μέχρι στιγμής ως Creative Director στον οίκο Burberry, ο Christopher Bailey έχει καταφέρει να κάνει το όνομά του πολύ οικείο στους ανθρώπους της μόδας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1971. Έχοντας κάνει το master του στο Royal College of Art του Λονδίνου το 1994, ο Bailey εργάστηκε στη Νέα Υόρκη για τον οίκο Donna Karan από το 1994 ως το 1996, προτού τον προσλάβει ο Tom Ford ως senior designer για τον οίκο Gucci, με σκοπό να σχεδιάσει τη γυναικεία σειρά στο Μιλάνο. Στον οίκο Burberry o Christopher Bailey είναι πλέον υπεύθυνος για όλες τις σχεδιαστικές σειρές. Η flagship συλλογή του περιλαμβάνει τη σειρά ”Prorsum” (τόσο ανδρική όσο και γυναικεία). Χαρακτηρίζεται για τη σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, το πάθος του για τη δουλειά του και τον ενθουσιασμό του. Το Royal College of Art τον τίμησε με το βραβείο ”Honorary Fellowship” το 2013. Βραβεύτηκε επίσης ως Σχεδιαστής της Χρονιάς για το 2007 και το 2008 από το British Fashion Awards. Το 2008 ο Bailey ίδρυσε το Burberry Foundation με σκοπό να βοηθήσει νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν τις ικανότητές τους και να φέρουν εις πέρας τους στόχους τους.
”I think of a mood, a way of living, of certain needs”
Frida Giannini for Gucci
Το Μάρτιο του 2005, η Frida Giannini ”κατηγορήθηκε” ότι τείνει να οδηγήσει τον οίκο Gucci, έναν από τους πιο διάσημους οίκους μόδας, σε μια νέα εποχή. Εκείνη είναι που καθιέρωσε τα high-profile αξεσουάρ, τα glamour αθλητικά και τα cocktail dress που πριν από εκείνη είχε ”επιβάλει” ο Tom Ford, ενώ δούλευε για τον οίκο, κατά τη διάρκεια των 90’s. To 1921 o Ιταλός Guccio Gucci άνοιξε ένα κατάστημα με αναβατικά είδη στη Φλωρεντία, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε σε οικογενειακή επιχείρηση. Ο Guccio ήταν εκείνος που δημιούργησε το πρώτο logo της εταιρίας. Το 2004 ο Tom Ford αποδεσμεύθηκε από τον οίκο Gucci και αντικαταστάθηκε όχι από έναν αλλά από μια ομάδα σχεδιαστών που απαρτιζόταν από 3 άτομα : τον John Ray για την ανδρική συλλογή, την Alessandra Facchinetti για τη γυναικεία συλλογή και την Frida Giannini για τα αξεσουάρ. Το Μάρτιο του 2005 η Facchinetti αποσύρθηκε από τον οίκο κι έτσι η Giannini ανέλαβε το σχεδιασμό και της γυναικείας. Γεννήθηκε στη Ρώμη το 1972 και σπούδασε στο Fashion Academy. Το 1997 προσλήφθηκε από τον οίκο Fendi ως ready-to-wear designer, ενώ το 2002 θα μπει στην οικογένεια της Gucci. Η συλλογή της που φέρει το όνομα ”Flora” περιλαμβάνει flowery-printed αξεσουάρ και αποτέλεσε την κυρίαρχη διαφημιστική καμπάνια του οίκου για το 2004. Το 2005 η Frida Giannini ορίστηκε ως Creative Director της Gucci για τo womenswear, ενώ ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε και το menswear.
Από τότε η Frida Giannini έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στην εταιρία που χαρακτηρίζεται από νεανικότητα και πολυτέλεια ταυτόχρονα. Η Giannini είναι επίσης γνωστή για την ικανότητα της να πείθει τους διάσημους να συνεργαστούν με τον οίκο Gucci είτε στα πλαίσια κάποιας διαφημιστικής καμπάνιας, είτε στα πλαίσια φιλανθρωπικών δράσεων. Η Drew Barrymore, ο James Franco, η Rihanna αλλά και η Madonna είναι μερικοί από αυτούς.