Άντρες και φεμινισμός, φεμινισμός και άντρες. Δύο όροι που φαινομενικά έρχονται σε ρήξη, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο αντίθετοι.

Πολλοί νομίζουν πως ο φεμινισμός αφορά μόνο τις γυναίκες, με τον ίδιο τρόπο που η μάχη κατά του ρατσισμού μπορεί να αφορά μόνο μια συγκεκριμένη φυλή ή εθνικότητα. Όμως ο σεξισμός αφορά και τα δύο φύλα, όπως ακριβώς ο ρατσισμός που μπορεί να στοχοποιήσει οποιαδήποτε φυλή. Ο όρος «φεμινισμός» εφευρέθηκε από τον φιλόσοφο Charles Fourier το 1837, όμως άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1872.

feminist-man_2684936b

Ο λόγος που ο αγώνας για την ισότητα των φύλων πήρε το όνομά του από τις γυναίκες (femina σημαίνει γυναίκα στα λατινικά) οφείλεται στο ότι ξεκίνησε για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών. Οι τελευταίες έχουν υποστεί μεγαλύτερη καταπίεση σε όλους τους τομείς της ζωής τους ανά τους αιώνες και ακόμα κι αν σήμερα φαινομενικά έχει χαθεί το χάσμα των φύλων στις χώρες της Δύσης, στον υπόλοιπο κόσμο έχουν γίνει πολύ μικρά βήματα.

Μπορεί ο φεμινισμός να φαίνεται πως αφορά μόνο τις γυναίκες, όμως αφορά και τους άνδρες εξίσου. Μα υπάρχουν άνδρες φεμινιστές; Ναι, όπως υπάρχουν λευκοί κατά του φυλετικού ρατσισμού, ετεροφυλόφιλοι κατά της ομοφοβίας και ούτω καθεξής. Από τον Charles Louis de Montesquieu μέχρι τον John Stuart Mill, οι άνδρες φεμινιστές της ιστορίας δεν είναι λίγοι. Το εν λόγω κίνημα δεν είναι κατά των ανδρών, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά κατά της πατριαρχίας. Να λοιπόν μερικοί λόγοι που οι άνδρες δεν πρέπει να φοβούνται τον φεμινισμό:

Οι ρόλοι των φύλων βγαίνουν από τα παλαιωμένα κουτιά τους και μεταλλάσσονται. Η αλλαγή δεν είναι αρνητική. Τώρα άνδρες και γυναίκες μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους χωρίς τον φόβο ότι δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές της κοινωνίας. Ένας ευαίσθητος άνδρας μπορεί να είναι εξίσου γοητευτικός με έναν πιο δυναμικό. Κι αυτό μόνο κακό δεν είναι.

Οι άνδρες απαλλάσσονται από το βαρύ φορτίο του κουβαλητή της οικογένειας. Τα ζευγάρια μοιράζονται την ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών και κανείς δεν θα κατηγορήσει τον άνδρα ως «ανεπρόκοπο τεμπέλη, ανίκανο να θρέψει την οικογένειά του», φράση που ακούγαμε πολύ συχνά στις παλιές ελληνικές ταινίες. Το άγχος είναι πολύ μεγάλο όταν ξέρεις πως μια ολόκληρη οικογένεια εξαρτάται μόνο από την δική σου εργασία.

Τα ζευγάρια μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και αδιάκριτα βλέμματα. Όταν οι γυναίκες ήταν κτήματα των ανδρών της οικογενείας τους και δεν μπορούσαν να πάρουν πρωτοβουλίες για την προσωπική τους ζωή, πολλά ζευγάρια υπέφεραν καθώς ζούσαν την ζωή τους στα κρυφά. Θα ήθελες να δεις την αγαπημένη σου να παντρεύεται άλλον από προξενιό; Ή μήπως θα προτιμούσες να περιμένεις να έχεις ολοκληρωμένη σχέση με γυναίκα μετά τον γάμο; Αναλογίσου κι όλους εκείνους τους αγαπητικούς που κατέληξαν από την καραμπίνα του μπαμπά ή του αδελφού της καλής τους.

Με τον φεμινισμό οι χαρισματικές και ταλαντούχες γυναίκες είναι ελεύθερες να εκπαιδευτούν και να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Εκεί έξω μπορεί να υπάρχει το άτομο που θα βρει την θεραπεία του καρκίνου. Δεν θα ήταν κρίμα να ήταν γυναίκα και να μην είχε την δυνατότητα να σπουδάσει και να διεξάγει εκείνη την έρευνα που θα άλλαζε την ζωή τόσων ανθρώπων;

Αν κάποτε γίνεις πατέρας θα έχεις την δυνατότητα να δεις την κόρη σου να μεγαλώνει και να γίνεται μια ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη γυναίκα. Αν δεν θες το παιδί σου να είναι μια ζωή εξαρτημένο από εσένα ή τον μετέπειτα σύντροφό του, τότε ναι, είσαι φεμινιστής.

Τέλος ένα blog για τους άνδρες φεμινιστές:

http://feministmen.tumblr.com/