Οι μέρες της περιόδου και συνήθως και οι μέρες πριν, μπορεί να είναι μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για εμάς τις ίδιες, όσο και για τους γύρω μας (ας μη γελιόμαστε). Σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο ο εξορκισμός μπορεί να βοηθήσει, αλλά για να μη φτάσουμε ως εκεί, ας δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει η διατροφή!
Το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι τον πόνο. Το κύριο συστατικό που βοηθάει είναι το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο εκτός από το ότι βοηθάει στη διάθεση, είναι και μυοχαλαρωτικό με αποτέλεσμα να ανακουφίζει το αίσθημα της κράμπας που προκαλείται από τις συσπάσεις της μήτρας. Το βρίσκουμε στα πράσινα λαχανικά, στα χόρτα, τους ξηρούς καρπούς, τα σύκα, το κακάο, τον καφέ, το τσάι, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια. Τις κράμπες μπορούμε να τις προλάβουμε και προσλαμβάνοντας επαρκή ποσότητα καλίου. Το κάλιο δρα ανταγωνιστικά στο νάτριο και θα μας βοηθήσει να διώξουμε και την κατακράτηση υγρών που αισθανόμαστε.
Πηγές καλίου είναι: το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικά οι πατάτες, τα φασόλια τα μαυρομάτικα, το λάχανο, οι μπάμιες, η μπανάνα, το πεπόνι και το καρπούζι.
Ένα τρόφιμο που βοηθάει επιπλέον στους πόνους της περιόδου είναι η κανέλα, η οποία ρυθμίζει και τα επίπεδα του σακχάρου, οπότε ίσως καταφέρουμε να γλιτώσουμε και κανένα γλυκάκι… Τέλος, μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα πριν την περίοδο, μειώνουν την ένταση των πόνων της περιόδου, οπότε κορίτσια ας βάλουμε στη διατροφή μας λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός, για να βελτιώσουμε λίγο την κατάσταση!
Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει με την περίοδο είναι οι εναλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, το οποίο μπορεί κάποιες μέρες πριν να μη λειτουργεί καθόλου και κατά τη διάρκεια της περιόδου να υπερ-λειτουργεί. Ο κύριος στόχος είναι να διορθωθεί η δυσκοιλιότητα, καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συντελούν και στον κορεσμό και με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται όσο γίνεται και η πείνα. Επίσης, τα τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες έχουν και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα επεξεργασμένα (μαύρο vs άσπρο ψωμί), με αποτέλεσμα να ρυθμίζεται καλύτερα και το σάκχαρο στον οργανισμό.
Ας μην ξεχνάμε ακόμα και το σίδηρο! Σα να μην έφτανε ο πόνος και η δυσκοιλιότητα, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, λόγω της περιόδου, δημιουργούν έντονο αίσθημα κόπωσης και αδυναμία συγκέντρωσης, κοινώς σερνόμαστε. Ειδικά οι γυναίκες που έχουν ήδη αναιμία, θα πρέπει να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με κόκκινο κρεατάκι, όχι τόσο σε μεγάλη ποσότητα όσο σε συχνότητα. Καλύτερα δηλαδή, να τρώμε καθημερινά ένα μικρό μπιφτέκι για τις 3-4 πρώτες μέρες της περιόδου, παρά να φάμε μια μεγάλη μπριζόλα κάποια στιγμή, για να έχουμε καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η απορρόφηση του σιδήρου ενισχύεται από την παρουσία βιταμίνης C, οπότε καλό είναι κοντά στο γεύμα με το κρέας να βάλουμε και μια πορτοκαλάδα.
Η πείνα όπως είπαμε και η λύσσα για γλυκό μπορούν να μετριαστούν από όλα τα παραπάνω: φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά, κρέας (οι πρωτεΐνες είναι περισσότερο χορταστικές). Το ζήτημα με τα γλυκά βέβαια, ακόμα και αν τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι πολύ πιθανό να προκύψει, οπότε θα πρέπει να φερθούμε με σύνεση και με όση ψυχραιμία διαθέτουμε. Αν δούμε το θέμα λογικά, θα καταλάβουμε πως αν υποκύψουμε στους διάφορους πειρασμούς θα αισθανθούμε περισσότερο πρησμένες από ό,τι πριν, οπότε θα χειροτερέψουμε την κατάστασή μας 😉 Λίγες μέρες είναι θα περάσουν κι αυτές!
tip: ο κρόκος Κοζάνης έχει βρεθεί να βοηθάει στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο!