Η ιστορία του Εθνικού Θεάτρου εξελίσσεται εδώ και πολλά χρόνια παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας. Άνθρωποι, παραστάσεις και αντικείμενα εναλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας το αποτύπωμα κάθε εποχής καταγεγραμμένο στην πορεία του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο αρχείο ιστορικών στοιχείων, χαρακτηριστικών των διαφορετικών εποχών, παραστάσεων και συντελεστών τους. Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του αρχείου αυτού αποτελεί το βεστιάριο του θεάτρου, που μέχρι στιγμής στεγάζεται στο υπόγειό του και περιλαμβάνει χιλιάδες ρούχα και αξεσουάρ από τις παραστάσεις που παρουσίασε από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το πολύτιμο υλικό που είχαν στα χέρια τους, πρώτα προχωρώντας σε λεπτομερή καταγραφή του και έπειτα αναζητώντας χρηματοδότηση για τη συντήρησή του, ώστε μελλοντικά να εκτίθεται αποσπασματικά στους χώρους του κτιρίου Τσίλερ του Εθνικού Θεάτρου. Παράλληλα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων κήρυξε μνημεία 750 κοστούμια, που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη χρονική περίοδο 1940 – 1970. Πρέπει να σημειωθεί πως δεν έχουν βρεθεί ακόμα κοστούμια και εξαρτήματα από τις απαρχές της λειτουργίας (1903 – 1908) της πρώτης κρατικής σκηνής της Ελλάδας, όταν ονομαζόταν Βασιλικό Θέατρο.
Η συλλογή του Εθνικού Θεάτρου περιλαμβάνει πλήθος ενδυμάτων, καλυμμάτων κεφαλιού, παπουτσιών και κοσμημάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο αριθμό διαφορετικών ρόλων και σκηνοθετικών προσεγγίσεων, τα οποία φιλοτέχνησαν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Γιώργος Βακαλό, ο Γιώργος Πάτσας, ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης ή ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας και φόρεσαν πρωταγωνιστές που καθόρισαν το ελληνικό θέατρο, όπως η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατίνα Παξινού, η Έλλη Λαμπέτη, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Αλέξης Μινωτής και ο Δημήτρης Χορν. Τα παλαιότερα κοστούμια που έχουν καταγραφεί προέρχονται από την παράσταση του έργου Πέρσες του Αισχύλου, που παρουσιάστηκε το 1939 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με τον Νικόλαο Ροζάν, την Ελένη Ζαφειρίου και τον Αλέξη Μινωτή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα κοστούμια της παράστασης είχε επιμεληθεί ο ενδυματολόγος Αντώνης Φωκάς.
Το παραπάνω εγχείρημα αποτελεί μια άκρως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που πρόκειται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατρόφιλων και όχι μόνο. Η έκθεση των κουστουμιών των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου θα μας φέρει σε επαφή με σημαντικά θεατρικά έργα, ανθρώπους που σημάδεψαν την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, παραστάσεις που απεικονίζουν την αισθητική παλαιότερων, αλλά και σύγχρονων χρονικών στιγμών και θα καταστήσει χειροπιαστά σημαντικά κομμάτια της θεατρικής, αλλά και ευρύτερης ιστορίας μας.