feedback

Διανύοντας το πέμπτο έτος σπουδών μου στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) ήρθε η στιγμή αναζήτησης εργασίας μέσω πρακτικής άσκησης, που τόσο πολύ ανυπομονούσα! Και αυτό γιατί δίνεται η δυνατότητα μιας πρώτης επαφής με την αγορά. Γιατί μπορώ να εκδηλώσω ενδιαφέρον προς μια σειρά από αξιόλογες μεγάλες ή μικρότερες επιχειρήσεις, που πιθανά να ήταν πιο δύσκολο να το καταφέρω με άλλον τρόπο. Και γιατί ήρθε η ώρα επιτέλους της πρακτικής εμπλοκής μου με το αντικείμενο των σπουδών μου.

Πολλοί είναι οι φοιτητές που βρίσκονται στην ίδια θέση με εμένα αυτήν την περίοδο και προετοιμάζονται για τις πρώτες τους συνεντεύξεις. Η προετοιμασία ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία που αφορά όλους όσους αναζητούν εργασία, απλά οι φοιτητές (προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί) αποτελούν ίσως την πιο άπειρη μερίδα αυτής της ομάδας. Είναι τα ψαράκια! Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές που ακολούθησα ή αναζήτησα, ελπίζοντας να σας χρησιμεύσουν:

Το βιογραφικό σας είναι το πρώτο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους από εσάς. Προσαρμόστε το στις ανάγκες της θέσης για την οποία θα αξιολογηθείτε και μάθετέ το απ’ έξω κι ανακατωτά. It’s a piece of your work! Καλό είναι να έχετε 1-3 αντίγραφα σε έγχρωμη εκτύπωση, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα μοιράσετε.

υκτή/ές σας.

Ντύσιμο: 

~ Ελέγξτε εκ των προτέρων, αν ο κλάδος στον οποίο ανήκει η εταιρία ενδιαφέροντός σας, ‘επιβάλει’ κάποιο dress code π.χ. τραπεζικός/ελεγκτικός κλάδος.

~ Όχι παραπάνω από τρία χρώματα, γιατί μπερδεύουν το μάτι

~ Περιποιημένη και καθαρή εμφάνιση (μαλλιά, νύχια, σιδερωμένα ρούχα κ.λπ)

~ Όχι πολύ έντονες μυρωδιές από αρώματα, αλλά και προσοχή, αν καπνίζετε ή πίνετε καφέ, οι τσιχλίτσες βοηθούν την κατάσταση!

Ειδικότερα,

~ Girls, πρόσεξτε λίγο το μήκος της φούστας και το βάθος του ντεκολτέ της μπλούζας σας, καθώς και το βάψιμό σας. Εξάλλου, για ποτάκι μπορείτε να πάτε όταν σας επιλέξουν, ώστε να γιορτάσετε την επιτυχία σας 😉 Πέρα από το αστείο του θέματος, η εμφάνισή σας είναι η πρώτη εντύπωση που κάνετε και δείχνει αν αντιλαμβάνεστε το πού βρίσκεστε και το σκοπό της επίσκεψής σας αυτής. Επίσης, αποφυγετε jeans και αθλητικό στυλ. Προτιμήστε κάποιο υφασμάτινο παντελόνι με πουκάμισο ή πουλόβερ συνδυασμένα με διακριτικά αξεσουάρ. Για παπούτσια, ενδείκνυνται οι μπαλαρίνες, ενώ για τις μη φίλες του είδους (καλή ώρα!), ένα ζευγάρι μποτάκια χωρίς πολλά τρουκς και στρας είναι μια χαρά.

~ Όσον αφορά στα αγόρια της παρέας, νομίζω είναι πιο ασφαλή τα πράγματα για εσάς. Ας αποφύγετε οπαδικά φούτερ ή t-shirts με νεκροκεφαλές και συγκροτήματα, όπως και τις φόρμες που πάτε για μπάλα :p . Κατά τ’ άλλα θα έλεγα να ακολουθήσει ο καθένας το προσωπικό του στυλ (αν το επιτρέπει η θέση), καθώς δεν νομίζω πως κινδυνεύετε να κακοχαρακτηριστείτε ως προκλητικοί ή άσεμνοι. Ωστόσο καλό θα ήταν να είστε ξυρισμένοι, άλλο που τα γένια είναι γοητεία χμμμ..!

Συνιστάται να προβαίνετε σε χειραψία κατά τη συνάντησή σας, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης. Η χειραψία δεν χρειάζεται να κόβει την κυκλοφορία του αίματος, ούτε όμως και να είναι χαλαρή σαν να γίνεται καταναγκαστατικά ή βαριεστημένα. Μία σταθερή χειραψία με συνοδεία «Χαίρω πολύ» ή «Ευχαριστώ πολύ, Καλή συνέχεια», αντίστοιχα, είναι στοιχείο ευγένειας και έχει τόση οικειότητα όση χρειάζεται.

Αν είναι χειμώνας και φοράτε παλτό, κασκόλ κ.λπ καλό είναι να τα έχετε απομακρύνει από πάνω σας, όταν ξεκινήσει η συνέντευξη. Έτσι δείχνετε άνεση και επιθυμία να αφιερώσετε τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται για την επιτυχημένη έκβαση της συνέντευξης. Για τις γυναίκες που κρατούν τσάντα, θα ήταν καλό να μην την ακουμπήσετε στα πόδια σας, σφιχταγκαλιάζοντάς την από το στρες. Μπορείτε να την τοποθετήσετε κάτω ή σε μια διπλανή καρέκλα, όπου θα έχετε τοποθετήσει και το παλτό σας.

Προσοχή στο Mirroring Effect! Όπως κι αν τύχει να κάθεται ο απέναντί σας, εσείς να μην παρασυρθείτε! Η στάση του σώματος πρέπει να είναι ευθυτενής και όχι μαζεμένη ή πολύ χαλαρή, ώστε να εκπέμπετε αυτοπεποίθηση και να είστε σε ετοιμότητα για να απαντήσετε στις ερωτήσεις που θα σας γίνουν. Η οπτική επαφή δείχνει ειλικρίνεια και προσοχή προς το συνομίλητή. Εφαρμόστε τη! Μην το παρακάνετε όμως γουρλώνοντας τα μάτια σας να βλέπετε σκηνή από ταινία τρόμου!

Να έχετε προετοιμαστεί καλά σχετικά με την εταιρία. Προϊόντα-υπηρεσίες, εταιρικές εγκαταστάσεις, καταστήματα-παραρτήματα, σημαντικά ιστορικά εταιρικά γεγονότα κ.λπ είναι μερικά από τα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζετε και για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε με μια απλή επίσκεψη στο site της εταιρίας. Δεν είναι μεγάλος κόπος και δείχνει επαγγελματισμό. Πιθανά να σας ζητηθεί να εκφράσετε κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με την εταιρία ή τη θέση. Εκμεταλλευτείτε το και μη διστάσετε να ξεκαθαρίσετε όντως κάποια θολά σημεία που ενδέχεται να έχετε σχετικά, για παράδειγμα, με τις αρμοδιότητές σας. Έτσι, δείχνετε πως ενδιαφέρεστε για τη θέση σας στην εταιρία.

Φροντίστε φυσικά να είστε ακριβείς στην ώρα προσέλευσής σας στη συνέντευξη. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα είναι το ιδανικό. Αν ωστόσο προκύψει κάποιος απρόοπτος λόγος για τον οποίο δεν θα μπορέσετε να είστε στην ώρα σας, φροντίστε να ενημερώσετε έγκαιρα τον υπεύθυνο για να μην καθυστερήσετε τη ροή των συνεντεύξεων.

Απενεργοποιήστε το κινητό σας, καθώς δεν είναι πολύ ευγενικό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να χτυπήσει. Θα σας αποσυντονίσει και εσάς τους ίδιους και δεν θα αφήσει επαγγελματική εντύπωση.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΤΕ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ!