Ένα πλήθος ερευνών και δημοσκοπήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, από αξιόπιστες (και μη) δημοσιογραφικές και ερευνητικές πηγές, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, θεωρεί τα ταξίδια μια αξία ανεκτίμητη. Για την υποστήριξη της επιλογής τους, τοποθετούν ως ισχυρότερο επιχείρημα την δυνατότητα που τους δίνεται για να γνωρίσουν νέους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά κυρίως διαφοροποιημένους τρόπους ζωή από τη δική τους εγχώρια “καθημερινότητα”.
Ο όρος κουλτούρα, δεν μπορεί να αποτυπώσει ετυμολογικά όλο το εννοιολογικό και οπτικοακουστικό φάσμα που περικλείει σε τρεις συλλαβές, γιατί απλούστατα ο κάθε λαός, η κάθε ήπειρος, η κάθε “φυλή” το συνθέτει με διαφορά “συστατικά”. Η μόδα από την αρχέγονη ακόμη εκδοχή της, αποτελούσε το μέσο διαφοροποίησης κάθε λαού, πολιτισμού εκφράζοντας μέσα από τα χρώματα, τα υλικά, και τον τρόπο κατασκευής, όλη την ταυτότητα και την ιστορία κάθε λαού. Η κουλτούρα αλληλοσυνδέεται με τη μόδα, καθώς αποτελεί ένα αυθεντικό, πολύτιμο και πολυσύνθετο ψηφιδωτό, σχηματισμένο από πληροφορίες, ερεθίσματα, ήθη και έθιμα και παραδόσεις. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα DNA κάθε πολιτισμού-ανθρώπου, που συνθέτει το επίπεδο του ως οντότητα και όχι σαν ειδικότητα.
Πιο απλά, κουλτούρα είναι το να χαιρετάς καθημερινά όλο το κόσμο που συναντάς προς τη δουλειά σου με χαμόγελο, ανεξάρτητα αν τους ξέρεις ή όχι, μόνο και μόνο επειδή είναι στην ανθρώπινη φύση η κοινωνικότητα και σαφώς η ευγένεια (να δίνουμε και εικόνες στη νέα γενιά που δεν μιλάει, αλλά παρακολουθεί). Κουλτούρα είναι να είσαι μποτιλιαρισμένος, και ενώ βιάζεσαι να μην χρησιμοποιείς τη ΛΕΑ (λωρίδα έκτακτης ανάγκης). Κουλτούρα είναι να μπαίνεις στο δοκιμαστήριο με μια αγκαλιά ρούχα προς δοκιμή και κατά την έξοδο σου, να τα παραδίδεις στο στέλεχος του καταστήματος όπως τα παρέλαβες και όχι κουβάρι! Κουλτούρα είναι η διάθεση να μην επικρίνεις όποιο άτομο μπαίνει στο ίδιο με εσένα ΜΜΜ και έχει διαφορετικές στυλιστικές προτιμήσεις-επιλογές από εσένα, απλά και μόνο επειδή δεν το “κατανοείς”.
Ίσως η κουλτούρα να είναι ένα βιβλίο που αφηγείται την πορεία κάθε λαού στο πέρασμα του χρόνου, αφαιρώντας από μόνο του οτιδήποτε δεν έχει την απαιτούμενη ποιότητα στο να σταθεί στις σελίδες του, αντικαθιστώντας το με την καλύτερη εκδοχή του. Είναι εκεί όποτε οι στιγμές δυσκολεύουν και οι αξίες τείνουν να κλονίζονται, θυμίζοντας σε οποιονδήποτε το έχει ανάγκη τις ρίζες του και τη σοφία του μέχρι τώρα πολιτισμού, με σκοπό όχι μόνο την επιβίωση αλλά κυρίως την εξέλιξη και τη συγγραφή “νέων σελίδων”. Σκεφτείτε πως πριν από μερικά μόνο χρόνια δεν φορούσαμε ζώνη ασφαλείας, δεν ανακυκλώναμε, πόσο διαφορετική ήταν η διατροφική μας αντίληψη και πόσο μονοδιάστατα αντιμετωπίζαμε τη μόδα.
Αφού η μόδα είναι συνδεδεμένη με τη κουλτούρα και μπορεί να μας “εκπαιδεύει” να οικειοποιούμαστε πιο εύκολα τις αλλαγές της κάθε σεζόν, τότε ίσως μια διάθεση κατανόησης και όχι “εύκολης”, αμυντικής και αρνητικής κριτικής για οτιδήποτε επιλέχτηκε, συνδυάστηκε και φορέθηκε, να μας επιτρέψει να “γράψουμε” περισσότερες “σελίδες” στο βιβλίο της φιλελεύθερης, ευγενούς, καλλιεργημένης και κυρίως περήφανης Ελληνικής κουλτούρας, που έχουμε όλοι στα χέρια μας.