Παρκινσον, η λέξη που χρησιμοποιούμε με ευκολία για τον σχολιασμό κάποιου που τρέμει από νευρικότητα. Τι στα αλήθεια είναι όμως αυτή η πάθηση; Πώς θα ήταν αν τρέμαμε συνεχώς; Πολλοί νομίζουν ότι η νόσος Πάρκινσον είναι κάτι απλό, όπως το τρέμουλο στα χέρια, όμως αυτή είναι η επιφάνεια του προβλήματος. Η νόσος του Πάρκινσον είναι εκφυλιστική πάθηση που αφορά τον εγκέφαλο και έχει επίδραση στο σώμα σε κάθε κίνηση της καθημερινότητας.
Parkinson from Jukka Rajala-Granstubb on Vimeo. Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Άγγλου Τζέιμς Πάρκινσον (1755-1824). Το 1997, καθιερώθηκε ως Π.Ημέρα με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη νόσο Πάρκινσον (E.P.D.A.) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Τζέιμς Πάρκινσον, το 1817 περιέγραψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και τη διατύπωσε στην έκθεσή του με τίτλο «An Essay On The Shaking Palsy».Τον ίδιο χρόνο (1997) δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της E.P.D.A.» που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους (όπως να λαμβάνουν σωστή διάγνωση, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας, να λαμβάνουν συνεχή φροντίδα κ.α.), αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.
Η νόσος Πάρκινσον δεν έχει θεραπεία, παρόλο που υπάρχουν δυνατότητες διαχείρισης για αρκετές πτυχές της νόσου, δυστυχώς όμως όχι για όλους τους ασθενείς. Η αιτιολογία της νόσου είναι ως επί το πλείστον άγνωστη. Συνολικά, η νόσος αυτή είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές εκφυλιστικές παθήσεις. Συνήθως εμφανίζεται μετά το 50ό έτος της ηλικίας και από αυτήν πάσχουν πάνω από 1,2 εκατ. Άνθρωποι στην Ευρώπη σήμερα, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030.