Στο darlingmagazine.org διαβάσαμε για τους φίλους στην ψηφιακή εποχή και μοιραζόμαστε τις σκέψεις τους μαζί σου.
Στην ψηφιακή εποχή, τα πάντα βρίσκονται στα δάχτυλά μας. Μπορούμε να παραγγείλουμε τα ψώνια μας και να μας τα παρδώσουν στο σπίτι, να εκτελέσουμε τις φαρμακευτικές συνταγές μας, να πληρώσουμε έγκαιρα τους λογαριασμούς και να στείλουμε δώρα σε αυτούς που αγαπάμε, μόνο με το άγγιγμα ενός κουμπιού. Χωρίς να χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι. Ομοίως, μπορούμε να κάνουμε φίλους και να ξεκινήσουμε ρομαντικές σχέσεις, μέσα από τις οθόνες, το οποίο αναπόφευκτα αλλάζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους ανθρώπους, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
Στο δημοτικό, γινόμασταν φίλοι με τους συμμαθητές μας στην τάξη. Επικοινωνούσαμε, παίζοντας μαζί στο προαύλιο και σχηματίζαμε ομάδες και ανταλλάσσαμε τα φαγητά μας. Όλα αυτά τα κάναμε προσωπικά, face to face.
Στη σύγχρονη εποχή, την ψηφιακή εποχή, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Επικοινωνούμε τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντά μας, μέσω επιλεγμένων λέξεων (και emojis φυσικά!). Και ενώ αυτές οι αρχικές συνομιλίες μπορούν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές σχέσεις, προκύπτει το εξής ερώτημα: Είμαστε το ίδιο γρήγοροι στο να κάνουμε φιλίες, όσο ήμασταν πριν την εποχή των social media;
Ή μένουμε στάσιμοι και οπισθοχωρούμε μέχρι να καταλάβουμε αν κάποιος αξίζει να είναι φίλος μας, βασιζόμενοι στο πώς επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων και της εικόνας τους στα social media. Πως μπορούμε να συνάψουμε ουσιαστικές σχέσεις στην ψηφιακή εποχή, περιμένοντας πρώτα να γνωρίσουμε τον άλλον και ύστερα να κρίνουμε;
Περάσε χρόνο με τους αγαπημένους σας προσωπικά.
Το internet και τα social media έχουν βοηθήσει φίλους να κρατήσουν επαφή, είτε μένουν στον ίδιο δρόμο, είτε χωρίζονται από ωκεανούς. Το email, τα μηνύματα και το twitter μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε επαφή και να ενημερωνόμαστε για την καθημερινότητα των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά μην παραβλέπετε τη σημασία του να περνάμε χρόνο με τους άλλους face to face.
Γιατί;
Η επαφή σε πραγματικό χρόνο μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο, μοιράζοντας τις καλές και τις κακές στιγμές της ζωής μας, που δεν μπορούν να γίνουν εικόνες στο Instagram. Όταν περνάς χρόνο με κάποιον, ας κρατήσουμε το τηλέφωνό μας μακριά, αν είναι δυνατό, αφού έρευνες έδειξαν ότι η παρουσία μιας ηλεκτρονικής συσκευής, μπορεί να κάνει τους αγαπημένους μας να νιώθουν ασήμαντοι.
Μίλα για τη ζωή σου offline
Όταν επικοινωνούμε με ένα φίλο μας για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας κάποιο ηλεκτρονικό μέσο, είναι εύκολο να μιλάμε μόνο για τα κοινά του διαδικτυακού κόσμου που μοιραζόμαστε. Και γενικά αυτό είναι οκ – συνήθως τα online ενδιαφέροντά μας, αντικατοπτρίζουν τα offline ενδιαφέροντά μας. Πρέπει να βεβαιωθούμε, όμως, ότι συζητάμε και για θέματα που μας αφορούν εκτός διαδικτύου.
Ας συζητήσουμε για τη δυναμική των σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους, τα κατοικίδια και τους σημαντικούς μας ανθρώπους, για τα αγαπημένα μας φαγητά, για το πως πίνουμε τον καφέ μας ή για το outfit που μας κάνει να νιώθουμε καλά. Μπορεί να ακουστεί σαν χαζή και προφανής συμβουλή, αλλά το να είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε τα βασικά, θα μας βοηθήσει να ξαναζήσουμε τον τρόπο που κάναμε φίλους στο δημοτικό. Όταν χαζεύουμε στο Pinterest, ξοδεύουμε ώρες και στην πραγματικότητα ποτέ δεν φτιάχνουμε εκείνη την τέλεια μαργαρίτα ή το βάζο με χρυσά φύλλα.
Ένα αστείο παράδειγμα θα ήταν να εκτελέσουμε μαζί μια συνταγή, που ίσως άρεσε και στους δύο και τη βρήκαμε στο Pinterest. Είναι εύκολο να βρίσκουμε στο διαδίκτυο πράγματα που μας εμπνέουν – συνταγές, ιδέες για το σπίτι, DYI – και μετά να τα δοκιμάζουμε στην καθημερινότητά μας. Αλλά αν επιλέξουμε να ξεφύγουμε για λίγο και δουλέψουμε πάνω σε ένα project με κάποιον άλλο, δημιουργούμε χώρο για διασκέδαση, συζήτηση και ωφελούμαστε από όλα τα καλά του να δοκιμάζουμε κάτι νέο με ένα φίλο. Δε χρειάζεται απαραίτητα να απαρνηθούμε τα θετικά της ενδυνάμωσης μια φιλίας μέσω του διαδικτύου. Η κατάσταση, όπως είναι τώρα, βοηθάει στη γρήγορη επικοινωνία και το μοίρασμα αστείων φωτογραφιών, αλλά θέλουμε να υπάρχει ισορροπία, μεταξύ του πραγματικού χρόνου και του ψηφιακού.
Δείξε την ευαισθήσια σου
Όταν περνάμε χρόνο με ένα φίλο μας, είτε από κοντά είτε online, ας δεσμευτούμε ότι θα είμαστε ειλικρινείς και ότι θα ανοιγόμαστε ο ένας στον άλλον. Μια από τις δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουμε είναι η ‘‘άδεια τρύπα’’, στην οποία πέφτουμε, όταν συγκρίνουμε την πραγματική και με την ψηφιακή ζωή, κάτι που μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι η ψηφιακή ζωή είναι καθρέφτης της κανονικής.
Μερικές φορές βλέπουμε φωτογραφίες, status updates και blog posts και πιστεύουμε ότι οι στιγμές εκείνες, μας λένε όλη την ιστορία για τη ζωή κάποιου. Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε τις καλές και τις κακές μας μέρες και με το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με κάποιον άλλο, δημιουργούμε ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, επιτρέποντάς μας να συνδεόμαστε με τους άλλους και στις χαρές και στις λύπες. Θα πρέπει να διατηρούμε τις σχέσεις μας είτε μένουμε δίπλα δίπλα είτε χιλιόμετρα μακριά.
Κάνε νέους φίλους
Όπως είπαμε πριν, το διαδίκτυο βοηθάει στο να διατηρήσουμε τη σχέση με τους φίλους που ήδη έχουμε. Μπορεί, όμως, να μας δώσει και το χώρο για την ανάπτυξουμε σχέσεις με ανθρώπους, που διαφορετικά μπορεί να μην είχαμε τη δυνατότητα, γιατί μπορεί να έμεναν σε άλλη γειτονιά ή χώρα. Πώς, όμως, γεφυρώνουμε το κενό ανάμεσα στο τι βλέπουμε online και στο τι βιώνουμε σε μια πραγματική σχέση; Πώς εμποδίζουμε τους εαυτούς μας από το να κρίνουμε προκαταβολικά ένα άτομο, στηριζόμενοι στα posts και τα shares;
Ένα τρόπος είναι το να επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε με συγεκριμένους ανθρώπους, αφήνοντας ένα σχόλιο ή στέλνοντας ένα μήνυμα για να συστήσεις τον εαυτό σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στο profile κάποιου. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε ένα είδος online ηδονοβλεψίας, όπου μπορούμε να κάτσουμε και να κοιτάμε τις αρχικές σελίδες ανθρώπων και να παρατηρούμε τί συμβαίνει στη ζωή τους.
Αντ’αυτού, όταν προσπαθούμε να ‘‘χτίσουμε’’ μια σχέση με ένα νέο φίλο μας, ο οποίος μας εμπνέει, μπορούμε να του το πούμε ( μέσω σχολίου, μηνύματος, email). Ας εκφράσουμε τη γνήσια πρόθεσή μας να γνωρίσουμε κάποιον καλύτερα, λέγοντάς του την πεποίθησή μας ότι μια πιθανή φιλία βρίσκεται στον ορίζοντα, λόγω όλων των online κοινών στοιχείων μας. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε νέους φίλους, εκτός διαδικτύου, με την ίδια τακτική. Μπορούμε να ρωτήσουμε ένα νέο συνάδελφο να μας συνοδέψει στο μεσημεριανό μας, να συμμετέχουμε σε συζητήσεις και να βρισκόμαστε με τον yoga partner για καφέ μετά το μάθημα.
Το να επιδιώκουμε σκόπιμα φιλίες με άλλους, είτε online είτε offline, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσουμε κάποιον σε ένα βαθύτερο επίπεδο.