Είναι ευρέως γνωστό πως οι πιο ενδιαφέροντες άνθρωποι είναι εκείνοι που πίνουν πολύ. Εκείνοι που πάντα είναι πολλά περισσότερα από αυτά που δείχνουν, όταν τους γνωρίζεις για πρώτη φορά. Γιατί η εξάρτησή τους από το ποτό βγάζει στην επιφάνεια, πτυχές του χαρακτήρα τους που ήθελαν να κρύψουν. Είναι το ταλέντο που καλύπτεται από την ανασφάλεια και η ελευθερία του λόγου με οδηγό την καρδιά αντί για το μυαλό. Αν δε, είσαι συγγραφέας (ή in-progress) μόνο τότε θα καταλάβεις πως μερικές φορές το ένα ποτό παραπάνω κάνει την διαφορά.
Επειδή, όμως, πολύ καλά τα περί καρδιάς και ψυχής, ήρθε η ώρα να δώσω τα παραδείγματα που πρέπει.
Charles Bukowski (1920-1994)
Η καλύτερη εισαγωγή για το θέμα του μήνα. Ο Μπουκόφσκι είναι γνωστός μέχρι και στις πέτρες, κυρίως για το γερό συκώτι του και τις δημιουργίες του λόγω αυτού. Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1920 και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λος Άντζελες γράφοντας ποιήματα και μυθιστορήματα για γυναίκες και αλκοόλ. Πάνω κάτω την ζωή του. Την εποχή που η Αμερική περνούσε την μεγάλη Ύφεση το 1930, ο πατέρας του Μπουκόφσκι τον κακοποιούσε λεκτικά και σωματικά, καθ’ όλη την παιδική του ηλικία. Αυτός ήταν και ο λόγος που άρχισε το ποτό σε ηλικία 13 ετών.
John Cheever (1912-1982)
Ο John Cheever ήταν ένας σπουδαίος Αμερικάνος μυθιστοριογράφος, κερδίζοντας το βραβείο Pulitzer Φαντασίας το 1979 (“The Stories of John Cheever”). Γνωστός ώς και ο Τσέχωβ των Προαστίων, ο Cheever πάλευε με τον αλκοολισμό και το γεγονός του ότι είναι bisexual πολλά χρόνια. Ο ψυχολόγος του δε, τον χαρακτηρίζει ώς νευρωτικό, εγωκεντρικό και ναρκισσιστή, καθώς είχε δημιουργήσει στο κεφάλι του τις δικές του παραισθήσεις, του ότι είχε μια καταθλιπτική γυναίκα. Μετά από πολλή προσπάθεια έκοψε το αλκοόλ ξεπερνώντας κάποια από τα προβλήματα που επέφερε και άρχισε μια σχέση με έναν από τους μαθητές του.
Dorothy Parker (1893-1967)
Να το και το κορίτσι μας που δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα. Η Dorothy Parker ήταν η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια, γνωστή για το καυστικό της πνεύμα, το καλαμπούρι και το αετίσιο της μάτι για τις αστικές αδυναμίες του 20ου αιώνα. Η Parker παντρεύτηκε τρείς φορές και επέζησε από πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Εν τέλει, κατέληξε στο αλκοόλ.
Edgar Allan Poe (1809-1849)
Ο Εdgar Allan Poe ήταν πολλά σπουδαία πράγματα. Πράγμα δύσκολο για πολλούς άλλους. Εκείνος όμως ότι έκανε, το έκανε καλά. Ποιητής, συγγραφέας μικρών ιστοριών, συντάκτης, κριτικός λογοτεχνίας, μα πάνω απ΄όλα μέλος του Αμερικανικού Ρομαντικού Κινήματος. Είναι γνωστός για τα μακάβρια παραμύθια μυστηρίου και την επινόηση του detective-fiction genre. Πέθανε σε ηλικία 40 ετών στην Βαλτιμόρη, από άγνωστα αίτια. Θεωρείται πως έφταιγε το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, η χολέρα και ίσως η καρδιά.
Truman Capote (1924-1984)
Ο αγαπημένος μας συγγραφέας του Breakfast at Tiffany’s και του In Cold Blood. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα που θεωρούνται πλέον κλασσικά. Μετά την σύλληψή του για οδήγηση επί την επήρεια αλκοόλ στο Long Island, πήγε στο Silver Hill (μια κλινική απεξάρτησης στο Connecticut). Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει περάσει χωρίς αλκοόλ είναι τρείς με τέσσερις μήνες καθώς μετά ξανακυλούσε.
F. Scott Fitzgerald (1896- 1940)
Ο Scott Fitzgerald ήταν αλκοολικός από τα πρώτα του χρόνια στο Κολλέγιο. Ήταν ο μυθιστοριογράφος που δημιουργούσε τα πιο υποβλητικά διαβάσματα της Jazz Age. Έγινε πασίγνωστος το 1920 για το υπερβολικό αλκοόλ που του κατέστρεψε την υγεία. Μέχρι που το 1940 έπαθε καρδιακή προσβολή περιμένοντας τον γιατρό του.
Ernest Miller Hemingway (1899- 1961)
Το είδωλο. Ο Αμερικάνος που έδωσε στον εαυτό του το ψευδώνυμο “Papa” όταν ακόμη ήταν 20 ετών και ζούσε στο Παρίσι. Μαζί με τους ομογενείς του ονομαζόντουσαν “The Lost Generation”, όπως αναφέρει ο ίδιος στα απομνημονεύματά του. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του ο Hemingway ήταν από τους μεγαλύτερους πότες, αφού τα τελευταία χρόνια της ζωής του λόγω του ποτού, του εμφανίστηκαν πολλά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Τον Ιούλιο του ’61, αφού βγήκε από μια ψυχιατρική κλινική, αυτοκτόνησε με μια καραμπίνα στο σπίτι του στο Idaho.