Η πρώτη μέρα στη δουλειά είναι σαν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Ξέρεις ότι θα βρεθείς σε έναν χώρο με νέα πρόσωπα, νέο εργοδότη – διευθυντή, πρωτόγνωρες καταστάσεις και εμπειρίες. Δε χρειάζεται να πανικοβληθείς όσο δύσκολο κι αν ακούγεται – και ειδικά από την πιο αγχώδη τύπισσα που υπάρχει και κρύβεται πίσω από αυτό το άρθρο -, αλλά να ηρεμήσεις και να διαβάσεις τα πέντε πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνεις την πρώτη μέρα στη δουλειά. Ο Καβάφης ήξερε, θα μάθεις κι εσύ.
#Φτάσε νωρίς: Αργοπορία ίσον κακή εντύπωση. Συνέπεια ίσον καλή εντύπωση. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε μισή ή και μία ώρα νωρίτερα από το σπίτι σας, γιατί δεν ξέρετε τι κίνηση θα πετύχετε, αν θα βρείτε εύκολα πάρκινγκ και όλα αυτά τα ωραία καθημερινά πράγματα που βιώνουμε βγαίνοντας από το σπίτι.
#Ντύσου κατάλληλα: Από τη στιγμή που θα μάθεις το ιστορικό και τις προτιμήσεις της μελλοντικής σου δουλειάς κάνε ασφαλείς ενδυματολογικές επιλογές, αλλά πάνω απ’ όλα επαγγελματικές. Άλλωστε, η εξωτερική σου εικόνα αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό σου κόσμο.
#Συστήσου με τον πιο φιλικό και άνετο τρόπο: Το παν στον χώρο εργασίας σου είναι να είσαι κοινωνικός και δεκτικός σε οτιδήποτε καινούριο. Η μιζέρια και η εσωστρέφεια δε χωρούν εδώ. Την πρώτη μέρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να είσαι πιο μαζεμένος, αφού δε θα ξέρεις κανέναν, εκεί, όμως, βρίσκεται η ευκαιρία σου να ξεχωρίσεις. Οι περισσότεροι εκτιμούν εκείνο το πρόσωπο που θα εμπνεύσει από την πρώτη στιγμή αυτοπεποίθηση, σιγουριά και εμπιστοσύνη.
#Να είσαι περίεργος: Ακόμη κι αν λένε ότι η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, στην προκειμένη περίπτωση δεν τη σκότωσε, την έσωσε. Όταν εργάζεσαι κάπου οφείλεις να δείχνεις ενδιαφέρον για το αντικείμενό σου και να ρωτάς για ό,τι δεν ξέρεις. Μόνο έτσι θα βελτιώνεσαι και θα εξελίσσεσαι. Κάθε φορά, μάλιστα, που παρατηρείς και μαθαίνεις κάτι καινούριο, χρησιμοποίησε ανάλογα τις γνώσεις σου και δείξε ότι έμαθες.
#Να είσαι εγκρατής: Αν και μπαίνεις στον πειρασμό να ασχολείσαι με το προφίλ σου στο instagram, το twitter και το facebook, στη δουλειά σου καλό είναι να τα ξεχάσεις για λίγο… ειδικά την πρώτη μέρα. Απενεργοποίησέ τα όλα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ή ακόμη καλύτερα πριν πας στη δουλειά. Δε θα ήθελες να έρθει κάποιος ανώτερός σου να ελέγξει τη δουλειά σου και να βρεθεί αντιμέτωπος με τον διαδικτυακό σου κόσμο. Καλύτερα να παραμείνεις προσηλωμένος στη δουλειά σου και μακριά από check in, κόκκινες – γεμάτες άγχος – ειδοποιήσεις και διαδικτυακά σκουντήγματα.
Όπως και να ‘χει, πάντως, η πρώτη εντύπωση είναι η πιο καταλυτική , αφού αυτή θα σηματοδοτήσει την ορθή πορεία και το μέλλον σου στον εργασιακό χώρο. Η καλή μέρα από την πρώτη μέρα στη δουλειά φαίνεται… εκτός αν ρίξεις καφέ στο λευκό σου πουκάμισο ή χαλάσεις το φωτοτυπικό…
Καλή τύχη!
Καλα τα έγραψες! Σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον, παίρνεις/κρατάς μια θέση 50% μ αυτά που γνωρίζεις και 50% με τον χαρακτήρα/επικοινωνία/εργασιακή κουλτούρα. Πρέπει να υπάρχει καλή ισορροπία