In Order to Live: Η Yeonmi Park δραπέτευσε από τη Βόρεια Κορέα, όπου κάθε κίνηση της ελεγχόταν από το δικτατορικό καθεστώς, γνωρίζοντας πως αν έμενε πίσω, η ίδια και η οικογένεια της θα πέθαιναν από τη πείνα. Έφτασε στη Νότια Κορέα μέσα από τον υπόκοσμο της Κίνας, μέσω εμπόρων λευκής σαρκός και ναρκωτικών και κατέληξε να είναι σήμερα η πιο γνωστή ακτιβίστρια ανθρώπινων δικαιωμάτων, όλα αυτά πριν γίνει 21 χρονών. Το βιβλίο αυτό είναι μία ωδή προς το ανθρώπινο πνεύμα και την αντοχή που μπορεί να δείξει και στις πιο τρομερές καταστάσεις. (*Θα κυκλοφορήσει στις 29 Σεπτεμβρίου.)
Just Kids: Η Patti Smith γράφει πρώτη φορά για τη θρυλική της σχέση με το φωτογράφο Robert Mapplethorpe, για τη Νέα Υόρκη του ’60, το καλοκαίρι που άλλαξε για πάντα το πως προσδιορίζονται οι καλλιτέχνες, οι ποιητές, και όλοι εκείνοι που προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο κάποτε.
The Opposite of Loneliness: Η Marina Keegan τράβηξε τη προσοχή του κόσμου, όταν αποφοίτησε από το Yale το 2012 και προτάθηκε να ανεβάσει το θεατρικό της έργο στο New York International Fringe Festival, ενώ την περίμεναν ήδη στο New Yorker, στο οποίο θα έγραφε εβδομαδιαίως. Δυστυχώς, η Marina Keegan πέθανε σε τροχαίο πέντε μέρες μετά την αποφοίτηση της. Ήταν μόλις 22 χρονών και άφησε πίσω της μία τεράστια συλλογή πεζού λόγου, η οποία εξέφραζε απόλυτα τη γενιά της. Μίλησε για τη “μάχη” που δίνουμε όλοι μας προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιοι είμαστε, ποιες είναι οι φιλοδοξίες μας και πως μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά σε αυτό τον κόσμο με το όποιο ταλέντο μας δίνεται. Τα essays της εκδόθηκαν αφού είχε πεθάνει, στη συλλογή “The Opposite of Loneliness”.
The Art of Asking: Ίσως γνωρίζεις την Amanda Palmer από την πασίγνωστη ομιλία της στο TED, στην οποία συζήτησε για το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης σήμερα, τι σου προσφέρουν οι άνθρωποι που σε ακολουθούν και πόσο εύκολο είναι να βασιστείς πάνω τους και να αφήσεις την τέχνη σου να ανθίσει. Ίσως να την γνωρίζεις από τη μουσική της και τις μπάντες της, The Dressden Dolls και Evelyn Evelyn, ή ίσως γνωρίζεις πως είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Neil Gaiman και μαζί επαναστατούν στα art events του Λονδίνου. Ακόμη κι αν δεν την είχες ακούσει ποτέ, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι για σένα και όλους μας. Εκπέμπει τόση έμπνευση και αισιοδοξία που κάνει τον κόσμο λιγάκι καλύτερο.
I Am Malala: Η Μαλάλα σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει σε ένα blog για τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, εκφράζοντας τις απόψεις της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Τέσσερα χρόνια μετά, ένας άντρας την πυροβόλησε στο κεφάλι ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο. Μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο κι έπειτα στην Αγγλία, όπου απέφυγε τον κίνδυνο αφού πέρασε μέρες στην εντατική. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι σήμερα ένα σύμβολο ελευθερίας, δύναμης τους πνεύματος και αποδεικνύει πως μερικές φορές, αυτές τις λίγες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει ελπίδα, ο κόσμος γεμίζει δικαιοσύνη. Το 2014 της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης.