Σπιτικά Daiquiri
Case:
Έχεις γενέθλια, γιορτή, πήρες προαγωγή στη δουλειά ή απλά χωρίς λόγο θέλεις να κάνεις μια μάζωξη στο σπίτι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ναι μια εύκολη λύση είναι το κρασί, αλλά γιατί να μείνεις στα εύκολα και να μην πειραματιστείς λίγο παραπάνωq
Δεν υπάρχει άνθρωπος σε αυτόν το πλανήτη που να μην λατρεύει τα daiquiris (ντάκιρι, όχι νταικουίρι ή ταγκερέι). Κάποτε υπήρξε το αγαπημένο του Ernest Hemmingway. Φήμες λένε ότι είχε φτιάξει τη δικιά του εκδοχή, στο διάσημο μπαρ El Floridita στην Havana της Κούβας, όπου και σύχναζε την δεκαετία του ’30, με το όνομα Papa Doble και ότι σε ένα βράδυ είχε πιεί 17!
Βέβαια εκτός από το κλασσικό Daiquiri natural υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές και twists. Θα σου δείξω εγώ τον τρόπο και μετά πειραματίσου ελεύθερα.
Θα χρειαστείς:
• Βασικό! 1 shaker. Θα βρεις παντού, το πιο εύκολο είναι σε ένα μεγάλο super market ή σε ένα κατάστημα με εξοπλισμό σπιτιού. Ε αν έχεις απελπιστεί και δεν βρίσκεις πουθενά έλα στο Ζάχαρη και Αλάτι στα Εξάρχεια να σου δανείσω ένα εγώ να κάνεις τη δουλειά σου. Να σου μάθω και να το κουνάς και όπως πρέπει.
• ΡΟΥΜΙ. Ναι ρούμι. Το αγαπημένο ποτό των πειρατών. Για την ακρίβεια λευκό ρούμι. Υπολόγισε ότι με 1 μπουκάλι του 1ltr θα κάνεις περίπου 15-16 daiquiris (επειδή ξέρω ότι πάντα θα βάζεις λίγο παραπάνω, ειδικά μετα τα πρώτα 2). Προτείνω να πάρεις Havana Club 3 anos. Αλλά αν προτιμάς κάποιο άλλο δεν θα πω όχι.
• Lime! Ελληνιστή μοσχολέμονα. Όχι λεμόνια. Lime. Υπολόγισε ότι για ένα daiquiri θέλεις σχεδόν το χυμό από 1 lime.
• Λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
• Για της παραλλαγές, όπως έχω ξαναπεί, πάντα να παίζεις με την εποχικότητα, εφόσον μιλάμε για φρούτα και εσπεριδοειδή. Κάποιες επιλογές: Φράουλες, μούρα, μάνγκο, ανανά, ροδάκινα, περγαμόντο, grapefruit και ότι άλλο αγαπάς.
• Old fashioned ποτήρια, πολύ πάγο και καλή διάθεση.
Προετοιμασία:
Πριν υποδεχτείς τους καλεσμένους σου πρέπει να κάνεις μια μικρή προετοιμασία για να εντυπωσιάσεις χωρίς να ταλαιπωρηθείς.
1. Στύψε τα lime, σούρωσέ τα και βάλε το χυμό σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο.
2. Για να χρησιμοποιήσεις τη ζάχαρη πρέπει να τη κάνεις σιρόπι. Ζέστανε νερό. Υπολογίζοντας σε όγκο, 4 κούπες ζάχαρη – 4 κούπες ζεστό νερό σε μια κατσαρόλα, ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Βάλε το σιρόπι σε ένα μπουκάλι και στο ψυγείο.
Αυτά θα χρειαστείς σίγουρα σαν βάση για να φτιάξεις τα κλασσικά daiquiri.
• Για να χρησιμοποιήσεις τα φρούτα η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Τα πλένεις, τα καθαρίζεις και τα βάζεις σε ένα μπλέντερ με λίγο χυμό lime και λίγο από το σιρόπι ζάχαρης για να χτυπηθούν πιο εύκολα και κρατάς το πουρέ σε ένα μπουκάλι στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες.
Action: Για ένα Daiquiri Natural: # Στο Shaker βάζεις – 2 σφηνάκια ρούμι, 1 σφηνάκι χυμό lime, 1 σφηνάκι σιρόπι ζάχαρης και πάγο. (υπολογίζω ότι 1 σφηνάκι = 25ml)
#Χτυπάς μέχρι να παγώσει καλά το shaker. (Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το shaker είναι για να ομογενοποιηθεί η μοριακή δομή των υλικών με τη βοήθεια του πάγου, οπότε δεν θέλω τεμπελιές!)
#Επειδή είμαστε σπίτι μας και δεν έχουμε τη πολυτέλεια των coupe ή μαρτίνι ποτηριών, το σουρώνεις σε old fashioned (χαμηλό) ποτήρι, αν θέλεις βάζεις και πάγο – εγώ το προτιμώ με πάγο ειδικά το καλοκαίρι που έχει πολύ ζέστη.
Για ένα Daiquiri Mango
#Στο Shaker βάζεις – 2 σφηνάκια ρούμι, 1 σφηνάκι χυμό lime, 1 σφηνάκι σιρόπι ζάχαρης, 1 σφηνάκι σπιτικό πουρέ μάνγκο #Χτυπάς μέχρι να παγώσει καλά το shaker. #Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι, με πάγο ή χωρίς
Με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιούμε τα φρούτα. Μπορείς να βάλεις λίγο grapefruit χυμό για λίγο πιο πικρή γεύση ή περγαμόντο για διαφορετικό άρωμα. ΠΕΙΡΑΜΑΤΊΣΟΥ.
Βάλε φαντασία για τις γαρνιτούρες. Κόψε lime, φρούτα ακόμα και μπαχαρικά ή βότανα και μυρωδικά είναι αποδεκτά!
Πριν υποδεχτείς τους καλεσμένους σου μπορείς να ετοιμάσεις τα πρώτα daiquiris να τα έχεις έτοιμα στο ψυγείο. Εγώ αυτό που κάνω για να γίνει η διαδικασία πιο διασκεδαστική και interactive (και επειδή βαριέμαι να κάνω το barman και στο σπίτι όλη την ώρα) είναι να δείχνω τον τρόπο στους φίλους μου και να τους αφήνω να φτιάχνουν τα δικά τους ποτά μόνοι τους. Πιστέψτε με όλοι το διασκεδάζουν και όλοι θυμούνται τέτοιες βραδιές!
Cheers and Enjoy Responsibly
Γιάννης Σταυρουλάκης