« Να βλεπεις στον ερωτα», του Χορχε Μπουκαϊ
Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε στη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε -τουλάχιστον- είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στις σχέσεις των ανθρώπων. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον έρωτα, που ενώ όλοι μας τον έχουμε τόσο ανάγκη, προτιμάμε πολλές φορές την σιγουριά της «γυάλας» μας. Πρέπει να τολμάμε στον έρωτα, πρέπει να βλέπουμε στον έρωτα, να αγαπάμε με τα μάτια ανοιχτά… «Όταν ένας από τα δυο μέλη του ζευγαριού λέει ‘θα ήθελα να ήσουν λιγότερο έτσι και περισσότερο αλλιώς’, δεν συνειδητοποιεί πως, αν ο άλλος άλλαζε πραγματικά, τότε θα άλλαζε και όλο το σύστημα. Επιπλέον, κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί πως ο άνθρωπος που απαιτεί την αλλαγή θα συνέχιζε να αισθάνεται έλξη για τον άλλον, αφού η αλλαγή θα τον έκανε άλλον άνθρωπο»…
Η σχέση με τον άλλον άνθρωπο, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε εξάρτηση γιατί δεν θα μπορούν να γίνουν επιλογές. Χωρίς, όμως, επιλογές δεν υπάρχει ελευθερία και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει αληθινός έρωτας.
Μας προσφέρει μια απολαυστική διαδρομή στα μονοπάτια της ψυχολογίας απαντώντας σε θέματα που όλους μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και μας βοηθά να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή, πιο ουσιαστική, πιο όμορφη. Αισιόδοξο με αρκετό ενδιαφέρον και πολλούς λόγους να προβληματιστείς.
“Έρωτας είναι να αγαπάς τις ομοιότητες, και αγάπη, να ερωτεύεσαι τις διαφορές.”
“Ο τίτλος του βιβλίου μάς παροτρύνει να μάθουμε ότι, στην πραγματικότητα, στον έρωτα δεν πρέπει να κλείνω τα μάτια για να μη βλέπω πώς ακριβώς είσαι, αλλά το ακριβώς αντίθετο: να σε κοιτάξω, να σε δω, να μάθω ποιος είσαι και να σου ζητήσω ν’ ανοίξεις κι εσύ τα μάτια για να με δεις και να ξέρεις ποιος είμαι· να δεις τον πραγματικό άνθρωπο που έχω μέσα μου και να μου επιτρέψεις να δω τον πραγματικό άνθρωπο που έχεις μέσα σου. Ο τίτλος προέκυψε από μια εικόνα της περίφημης και σοφής Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.