Τα νεα κινηματα της διαιτας
Στο διαδίκτυο πετυχαίνω συχνά, διάφορα κινήματα, που αφορούν τον τρόπο διατροφής και προσπαθούν να εμπνεύσουν το κοινό, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο πετυχημένα. Τα πιο αγαπημένα μου είναι το moderation movement και το non-diet diet. Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που λέει το όνομά του (με την κατανάλωση φαγητού με μέτρο) και το δεύτερο σχετίζεται με τη συνειδητή κατανάλωση τροφής και όχι με κάποιο συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.
Αυτά τα κινήματα έχουν πολλούς υποστηρικτές, ακριβώς επειδή ο κόσμος χρειάζεται να αφοσιωθεί σε μια ιδέα. Ειδικά σε μια εποχή όπου η μόδα προστάζει το υγιές, τα κινήματα που βασίζονται στη διατροφική συμπεριφορά είναι πολύ επιτυχημένα. Όποιον μα όποιον τίτλο και να δώσουμε, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο. Για να χάσουμε βάρος χρειάζεται το μέτρο. Χρειάζεται να ακούμε το σώμα μας και χρειάζεται να κάνουμε κάποιες μικρές παραχωρήσεις: μικρότερες ποσότητες, λιγότερη ζάχαρη/ junk food/ αλκοόλ κλπ. Όσα δηλαδή, λέμε οι καημένοι οι διαιτολόγοι και όσα πρεσβεύει η μεσογειακή διατροφή. Τα ξέρουμε αλλά δεν τα κάνουμε. Μάλιστα όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο λιγότερα κάνουμε. Γιατί πιθανώς έχουμε βαρεθεί, γιατί πιθανώς τα έχουμε δοκιμάσει και στη συνέχεια έχουμε ξαναγυρίσει στις παλιές μας συνήθειες. Γιατί τα βλέπουμε όλα σαν μια νέα ιδέα που θα μας σώσει! Ψάχνουμε για το μαγικό «κάτι» που θα μας αδυνατίσει.
Στην πραγματικότητα κανείς δε θέλει να βγει από το «comfort zone» του και σίγουρα κανείς δε θέλει να κάνει δίαιτα. Γιατί η δίαιτα έχει μέσα της την έννοια της στέρησης και αυτό δεν μπορεί να γίνει για πολύ καιρό ανεκτό. Με αυτή τη λογική, μπορεί κάποιος να έχει ανάγκη ένα κίνημα για να πιστέψει ότι θα τα καταφέρει και αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και στην προκειμένη περίπτωση τα μέσα είναι και απόλυτα άγια και υγιή. Πραγματικά, βγάζοντας τον παράγοντα του περιορισμού από το αδυνάτισμα, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα και άνετα. Και σε αυτή τη λογική θα πρέπει να βασίζονται και όλες οι υγιείς απόπειρες αδυνατίσματος.
Το πολύ ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε πλέον, περισσότερο κινήματα που στοχεύουν στην υγεία και στη σωστή διατροφή και λιγότερο εξωφρενικές δίαιτες. Το ζήτημα είναι η ιδέα να γίνει ιδεολογία και το συνειδητό να περάσει στο υποσυνείδητο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να αλλάξει κανείς συνήθειες, αλλά ο στόχος είναι ακολουθώντας αυτό που τον εμπνέει να μετατρέψει τις αλλαγές σε μόνιμες συνήθειες.
www.facebook.com/grafeiodiatrofis
One thought on “Τα νεα κινηματα της διαιτας”