- «Συγγνώμη, αλλά μόλις είπες…;». Μετά συνοψίζεις την ερώτηση ή αυτό που σου είπε και σε προσέβαλε εξαντλώντας κάθε ίχνος δυσπιστίας στην επανάληψη των λεγομένων του, ώστε να καταλάβει πόσο ακατάλληλο ήταν το σχόλιό του.
- «Λυπάμαι, αλλά δε σε άκουσα. Μπορείς να το επαναλάβεις;» (δε χρειάζεται να σχολιάσω πόσο υφάκι χωράει σε αυτή την ερώτηση).
- «Σωστά, σωστά» ή «Ναι, ό,τι πεις». Με αυτή την απάντηση δείχνεις ξεκάθαρα την αδιαφορία σου και φυσικά κουνάς αδιάφορα και το κεφάλι σου. Η γλώσσα του σώματος μπορεί να πει περισσότερα πράγματα από τη γλώσσα του στόματος.
- «Λοιπόν, νομίζω πως η συζήτηση έφτασε στο τέλος της». Μια απάντηση σαν κι αυτήν φανερώνει έναν μετρημένο εκνευρισμό και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.
- «Δεν περιμένεις πραγματικά να σου απαντήσω σε κάτι τέτοιο, έτσι;» (και αν πει ναι, απάντησε «τότε συνήθισε στην απογοήτευση»).
- «Αυτό είναι το πιο προσποιητό πράγμα που έχω ακούσει σήμερα» (και γέλασε).
- «Δεν είσαι αρκετά αγενής, μπορείς και καλύτερα!». Σημαντικό είναι κάθε φορά που νιώθεις ότι κάποιος σε μειώνει με τα λόγια του, να του επισημάνεις την αγένειά του, καθώς έτσι θα τον θίξεις και θα του δείξεις πόσο κατώτερός σου είναι τελικά, μειώνοντας τον ίδιο. Με λίγα λόγια, αυτή είναι η απάντηση-μπούμερανγκ.
- «Βοήθησέ με να καταλάβω, γιατί έπρεπε να πεις κάτι τέτοιο και γιατί θα έπρεπε να σου απαντήσω;».
- «Με συγχωρείς, αλλά δε μιλάω κινέζικα». Αυτή η απάντηση ταιριάζει γάντι στην ερώτηση του «πότε θα κάνεις επιτέλους παιδιά;» αφότου παντρεύτηκες ή και όχι.
- «Αρκετά με μένα, ας μιλήσουμε για σένα». Με αυτή την απάντηση δείχνετε την αμηχανία σας προς αυτό που σας ρώτησε κάποιος και κάπου εδώ κάντε τον σταυρό σας να μην σας ξαναρωτήσει.
- «Είμαι σίγουρος/-η ότι δε μου προόριζες μια τόσο αγενή/προσβλητική/ακατάλληλη ερώτηση, αλλά να ξέρεις πως έτσι ακούστηκε».
Αγενεια, ποσο ευκολο να τη βρεις!
Εσύ τι απαντάς σε κάποιον που σου κάνει μια ερώτηση αγενή, ακατάλληλη ή τέλος πάντων προσβλητική; Σίγουρα, οι περισσότεροι θα προσπαθούσαν να του ανταποδώσουν την αγένεια με μια εξίσου προσβλητική ερώτηση. Το να βρεις, όμως, την κατάλληλη απάντηση, είναι σίγουρα κάτι δύσκολο, ειδικά αν δεν είστε και το πιο ετοιμόλογο άτομο που υπάρχει.
Το πώς χειρίζεται κανείς μια τέτοια κατάσταση, δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα του. Αν, για παράδειγμα, τυχαίνει να είσαι ευέξαπτος χαρακτήρας, θα απαντήσεις αμέσως και μάλιστα δεν θα διστάσεις να επιπλήξεις ή και να προσβάλεις αυτόν που σε προκάλεσε με τη συμπεριφορά και τα λόγια του. Αν, από την άλλη, είσαι πιο εσωστρεφής και ήρεμος άνθρωπος, πολύ πιθανόν και να μην απαντήσεις, προσπερνώντας αδιάφορα το συμβάν. Σε οποιαδήποτε κατηγορία κι αν ανήκεις, οφείλεις να θυμάσαι ότι πρέπει να κρατάς το επίπεδο στις συζητήσεις σου και να μην ξεπερνάς τα όρια, αλλά ούτε και να είσαι δεκτικός/-ή σε κάθε είδους αρνητικά σχόλια. Οφείλεις, επίσης, να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι που έχουν την τάση να σε προσβάλλουν συνεχώς, είτε σε ζηλεύουν είτε προσπαθούν να δείξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι.
Η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Λάβε, λοιπόν, σοβαρά υπόψιν σου τις παρακάτω απαντήσεις για κάθε στιγμή που το πρόσωπο που στέκεται απέναντί σου, σε βγάζει έξω από τα ρούχα σου. Μπορεί να μην είναι τόσο ικανοποιητικές, αλλά φροντίζουν να αποστομώνουν τους κακεντρεχείς.