DSC_5671 (Custom)

Οι ηλιόλουστες Κυριακές είναι για το Savoir Ville γιορτή. Γι’ αυτό και μια τέτοια μέρα αποφασίσαμε να μαγειρέψουμε νόστιμα και εύκολα φαγητά, να πιούμε κρασί και να περάσουμε όμορφα!

Cheececake με γιαούρτι και μαρμελάδα άγριο βατόμουρο

DSC_5603 (Custom)

Μέλι, μπισκότα λεμονιού, γιαούρτι και βατόμουρο, συνδυάζονται παιχνιδιάρικα και σερβίρονται σε βαζάκια κάθε είδους και μεγέθους για να τα πάρετε παντού μαζί σας!

-Για πέντε ή έξι βαζάκια αναλόγως το μέγεθος ή για ένα ταψί 24εκ. -Δεν χρειάζεται ψήσιμο. -Μισή ώρα σας είναι αρκετή για τη προετοιμασία, τα υπόλοιπα βρείτε τα με το ψυγείο σας!

Υλικά:

  •  300 γρ. μπισκότα, κατά προτίμηση λεμονιού
  •  100 γρ. βούτυρο
  •  400 γρ. τυρί κρέμα
  •  100 γρ. ζάχαρη άχνη
  •  150 γρ. μέλι
  •  1 στραγγιστό γιαούρτι
  •  ξύσμα από ένα λεμόνι
  •  1 βανίλια
  •  1 βάζο μαρμελάδα άγριο βατόμουρο

Διαδικασία:

Ξεκινάμε με θόρυβο! Τρίβουμε τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο να μαλακώσει και όταν λιώσει εντελώς (σας παρακαλώ μην το κάψετε…) το ανακατεύουμε με τα μπισκότα και στρώνουμε τη βάση στα βαζάκια μας, περίπου ένα με δυο εκατοστά. Φροντίζουμε να μείνουν τρεις κουταλιές της σούπας μπισκότο για το τέλος. Βάζουμε στο ψυγείο. Για την κρέμα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βγάζουμε τα βαζάκια και τα γεμίζουμε με ένα κουταλάκι μέχρι τη μέση. Τελειώνουμε με τη μαρμελάδα και μία ακόμα δόση από τριμμένο μπισκότο για ομορφιά και γεύση! Απαραίτητο και το ανάλογο φύλλο δυόσμου ή βασιλικού. Παγώστε το, απολαύστε το, μοιραστείτε το, χαρίστε το! Κοτόπουλο με δεντρολίβανο και λαζάνια DSC_5478 (Custom)

…όταν στο τέλος αγκαλιάζονται στο ίδιο τηγάνι, με την ίδια μελένια σάλτσα και τη λαχταριστή όψη, αναρωτιέσαι αν έχει νόημα να περιμένεις την ώρα του φαγητού…

Υλικά για τέσσερις μερίδες:

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 400 γρ. κοτόπουλο κομμένο σε μεγάλους κύβους

Για τη μαρινάδα:

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια του ψιλοκομμένα)
  • ½ κ.γ. ξερό σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:

Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να γίνουν τα λαζάνια. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο και κρατάμε τρεις κουταλιές της σούπας από το νερό που βράσανε. Τα σουρώνουμε και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το κοτόπουλο όπως είναι με τη μαρινάδα του. Το αφήνουμε 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά και μετά προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από τα βρασμένα ζυμαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και το αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει. Μόλις μειωθούν τα υγρά στο μισό, τοποθετούμε στο τηγάνι τα ζυμαρικά και αφήνουμε να πάρουν μαζί την τελευταία βράση και να πάει η σάλτσα παντού.

Αν θέλετε σερβίρετε με φρέσκο δεντρολίβανο και τυρί… εμείς δεν προλάβαμε.

Σουφλέ με βίδες, καπνιστή πάπρικα και τρία τυριά

DSC_5646 (Custom)

Ναι. Αυτό που λιώνουν τα τυριά γύρω από το πιρούνι και μοσχοβολάει η πάπρικα σαν φρεσκοψημένο μπέικον….

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 πακέτο βίδες
  • 200 γρ. κίτρινο τυρί
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

Διαδικασία:

Βράζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Τα σουρώνουμε πολύ καλά να φύγει όλο το νερό τους και τα γυρίζουμε στη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, ενώ ρίχνουμε 100 γρ. από κάθε τυρί, πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι. Ενσωματώνουμε και αυτό το μείγμα με τις βίδες ανακατεύοντας καλά. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και ρίχνουμε τρεις φορές εναλλάξ, μία στρώση ζυμαρικά και μία στρώση των υπόλοιπων τυριών. Τελειώνουμε με τα τυριά για να έχουμε όμορφο αποτέλεσμα στο ψήσιμό μας και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος από πάνω για να πάει παντού. Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC για μισή ώρα, ανάλογα με το φούρνο.

Αν είστε έξυπνοι, θα το φάτε καυτό… Μην περιμένετε!

Σαλάτα με κριθαράκι πιπεριάς, γιαούρτι και μαρμελάδα φραγκοστάφυλο

DSC_5568 (Custom)

Είναι τα χρώματα, η δροσιά της και ο συνδυασμός των γεύσεων που θα σε κάνουν να τη φτιάχνεις ξανά και ξανά..

Υλικά για 6 άτομα:

  • 1 συσκευασία κριθαράκι με πιπεριά Φλωρίνης
  • 10 ντοματίνια
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες, μία κίτρινη και μία κόκκινη
  • 100 γρ. καρύδια
  • 80 γρ. σταφίδες, μουλιασμένες σε χυμό από μισό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλο
  • ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
  • 5 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

Διαδικασία:

Βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε δύο κουταλιές της σούπας λάδι και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαρμελάδα, τρεις κουταλιές της σούπας λάδι, το χυμό που μουλιάσαμε τις σταφίδες, το ξύσμα, αλάτι και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα ζυμαρικά μας σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, και ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τις πιπεριές, τις σταφίδες, τα καρύδια και το μείγμα με το γιαούρτι. Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν τα υλικά από τη σάλτσα και ψιλοκόβουμε τα φυλλαράκια δυόσμου στη κορφή.

Αυτή η σαλάτα γίνεται και ένα πολύχρωμο κυρίως πιάτο που τρώγεται όλες τις ώρες!

Συνταγές/εκτέλεση: Φωτεινή Μεντζελοπούλου

Φωτογραφίες: Παντελής Μπαλής (pbalis.com) Με την ευγενική χορηγία των παραδοσιακών προϊόντων Ariadni