Αν τα Χριστούγεννα ήταν μια μυρωδιά, αυτή θα ήταν κανέλα, μέλι και γαρύφαλλο -με μια λέξη δηλαδή μελομακάρονα. Ποτέ δε λιμπίστηκα τους κουραμπιέδες και πάντα πίστευα ότι τα λευκά ξαδερφάκια υστερούν σε γεύση, υφή και αρώματα, άσε που είναι και μπελαλίδικα και λερώνουν. Αν προτιμάς κι εσύ το μελομακάρονο πολύ μελωμένο ώστε να λιώνει μόλις το βάζεις στο στόμα τότε αυτή, πιο υγιεινή εκδοχή τους, θα σε ενθουσιάσει: κρατάς τα καλά από τα μελομακάρονα, δηλαδή τα καρύδια, το μέλι, το πορτοκάλι και όλα τα αρωματικά και αντικαθιστάς τα κακά (το αλεύρι δηλαδή και τη ζάχαρη) με χουρμάδες. Θα εκπλαγείς με το πόσο κοντινή είναι η γεύση, απλά είναι πιο πλούσια η υφή και πολύ πιο πλούσια σε διατροφική αξία. Και επίσης πρόσθεσα και μια κουταλιά σκόνη λιναρόσπορου για έξτρα Ω3 (ο λιναρόσπορος είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή σε Ω3 βοηθώντας στη μείωση της χοληστερόλης και προστασία των κυττάρων), και βιταμίνες Β. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, για να ‘χεις μια καλή δικαιολογία όταν απλώσεις το χέρι να φας κι άλλο ένα. Επίσης επειδή δε χρειάζονται ψήσιμο γίνονται στη κυριολεξία μέσα σε 10 λεπτά!
Συστατικά για περίπου 12 κομμάτια:
- 1 κούπα καρύδια
- 8 χουρμάδες μετζούλ (περίπου μια κούπα)
- τρίμμα από ένα πορτοκάλι
- χυμό από μισό πορτοκάλι
- ½ κ.γ. κανένα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.σ. σκόνη λιναρόσπορου (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. γεμάτη μέλι
- 2 κ.σ. σπόροι τσία για επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζεις στον επεξεργαστή τροφίμων τα καρύδια και θρυμματίζεις. Κρατάς στην άκρη περίπου 2 κ.σ. από τα θρυμματισμένα καρύδια για την επικάλυψη, τα οποία βάζεις σε ένα μικρότερο πιάτο. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τους σπόρους τσία) στον επεξεργαστή και αναμειγνύεις μέχρι η ζύμη να γίνει μια ομοιογενής μπάλα. Πλάθεις σε μικρά μπαλάκια τα οποία καλύπτεις με τα καρύδια που έχεις βάλει στην άκρη είτε με τους σπόρους τσία για τους πιο τολμηρούς. Διατηρούνται στο ψυγείο! Καλές γιορτές!
Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife.
Κορίνα Καραδήμου, Σπουδάστρια Διατροφικής Θεραπείας στο College of Naturopathic Medicine, London.