5tipssosounoradineisexetaseissavoirvillegr
Πέρασα!

Ο απόλυτος οδηγός επιτυχίας από την οργάνωση της μελέτης μέχρι και την τελική εξέταση. Όλα όσα πρέπει να θυμάσαι πριν και αφού πιάσεις στα χέρια σου το στυλό!

  1. Το attitude μετράει!

Κανείς δεν νίκησε με τη νοοτροπία του ηττημένου. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι δεν είσαι αρκετά διαβασμένος ή ότι ο καθηγητής είναι κακός και χίλιους ακόμη λόγους για να μη γράψεις καλά. Πίστεψε ότι τα ξέρεις όλα και γράψε στο χαρτί με σιγουριά. Ξεκίνα από αυτά που ξέρεις καλύτερα και άσε τα πιο δύσκολα για το τέλος. Μην αφήσεις τίποτα αναπάντητο, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «αυτοσχεδιάσεις» σε μερικά κομμάτια. Σε μερικά κομμάτια όμως – όχι σε όλο το γραπτό!

  1. Ζωγράφισέ το!

Πες το με δικά σου λόγια! Μη προσπαθείς να παπαγαλίσεις χωρίς να καταλαβαίνεις. Οι καθηγητές εκτιμούν περισσότερο τα γραπτά με δομημένο λόγο που δείχνουν ότι ο φοιτητής «έπιασε το νόημα» παρά τα ασυνάρτητα και ακατανόητα κείμενα δύο και τριών σελίδων. Δοκίμασε να κάνεις σχεδιαγράμματα και σχήματα ή να κρατήσεις σε ένα χαρτί τις λέξεις-κλειδιά που πρέπει να απομνημονεύσεις, για να βοηθηθείς.

  1. Χαλάρωσε και απόλαυσέ το

Ίσως να μη δίνεις τόσο μεγάλη βαρύτητα στο “νευρολογικό” μέρος, αλλά πίστεψέ με, παίζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρόλο. Το άγχος και το στρες το μόνο που μπορούν να προκαλέσουν, είναι σύγχυση. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι την ώρα της εξέτασης, είναι να «ξεχάσεις και αυτά που ξέρεις»! Εφ’ όσον έχεις διαβάσει αυτά που έπρεπε, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα γράψεις στο χαρτί! Όλα βρίσκονται κάπου μέσα στο κεφάλι σου… Σκέψου θετικά και… διασκέδασέ το!

  1. Αξιοποίησε το πρόχειρο!

Μη ξεκινήσεις να γράφεις στο καθαρό εάν δεν είσαι 100% σίγουρος ότι η απάντησή σου είναι σωστή. Χρησιμοποίησε την τελευταία κόλλα του γραπτού σου ως πρόχειρο και κράτα σημειώσεις από αυτά που σκοπεύεις να δώσεις ως απάντηση. Γράψε τις λέξεις-κλειδιά και οργάνωσε τη δομή του γραπτού σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεχάσεις τίποτα, ενώ ταυτόχρονα θα αποφύγεις μουτζούρες και σβησίματα!

EXTRA TIP!

Προσπάθησε να μπεις για λίγο στη θέση του διορθωτή. Προφανώς και θα βαθμολογούσες θετικά ένα καθαρογραμμένο γραπτό χωρίς μουτζούρες και δυσανάγνωστα γράμματα, εφόσον φυσικά είχε και τον απαραίτητο ειρμό. Μην μπεις στη διαδικασία να κάνεις καλλιγραφίες εάν δε ξέρεις τι γράφεις. Και φυσικά, στην περίπτωση που ξέρεις τι γράφεις… μην κάνεις «τσαπατσουλιές»!