Είμαι από τους μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας. Εάν μπορούσα να φάω σοκολάτα με σοκολάτα και επιπλέον στρώση σοκολάτας θα το έκανα. Σας ακούγεται υπερβολικό; Τότε δεν σας αρέσει η σοκολάτα. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν μπορείς να επιβιώσεις μόνο με σοκολάτα (εντάξει μπορείς). Πρέπει να δοκιμάσεις και άλλα γλυκά! Υπάρχουν εκείνες οι μέρες, λοιπόν, που επιθυμώ να γευτώ κάτι διαφορετικό αλλά εξίσου απολαυστικό με ένα σοκολατένιο κέικ. Ένας ισάξιος αντίπαλος για εμένα είναι η lemon pie ή λεμονόπιτα. Τελείως διαφορετική σε γεύση λόγω της ελαφριάς όξινης γεύσης της και πλήρως συναρπαστική και κρεμώδης.
Αδιαφορώ για μια καινούργια μελέτη που υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που τους αρέσει σκέτος ο καφές, πίνουν gin με tonic και προτιμούν πικρές γεύσεις ότι κρύβουν μια μορφή ψυχοπάθειας. Αν δοκιμάσετε και εσείς αυτή τη lemon pie μπορεί να φτάσετε στα όρια της τρέλας. Η γέμιση της είναι κρεμώδης και ελαφρώς λεμονένια, όπως πρέπει να είναι μια σωστή lemon pie. Η βάση της όμως είναι εκείνη που την κάνει να διαφέρει από τις συνηθισμένες βουτυρένιες τάρτες. Αποτελείται από 100% τριμμένο αμύγδαλο και σταθεροποιείται με τη βοήθεια του έλαιου καρύδας. Εξωτική και φρουτένια, είναι το ιδανικό επιδόρπιο για την άνοιξη, δεν συμφωνείτε;
υλικά (για 4 μικρές τάρτες)
για τη γέμιση
4 μεσαία λεμόνια
4 αυγά
ξύσμα από ένα λεμόνι
½ κούπα κρέμα γάλακτος
½ κούπα ζάχαρη
για τη βάση
1 ½ κούπα τριμμένα αμύγδαλα
7 κουταλιές έλαιο καρύδας (λιωμένο)
1 κουτάλι ζάχαρη άχνη
1 κουτάλι νερό παγωμένο
Διαδικασία
- Ξεκινήστε πρώτα με την βάση σας. Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί καλά με ένα μεγάλο κουτάλι. Χρησιμοποιώντας 4 μικρές βάσεις για μίνι τάρτες γεμίστε κάθε βάση με ίση ποσότητα πιέχοντας τη ζύμη προς το πλάι ώστε να καλύψει τα πλαινά της βάσης έως πάνω. Σκεφτείτε πως θα δημιουργηθεί ένα «κενό» ώστε να συγκρατήσει την κρέμα λεμονιού έπειτα.
- Τοποθετήστε τις βάσεις σε ένα μεγάλο ταψί και ψήστε τις βάσεις σας στους 175 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Έπειτα, αφήστε τες να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ μεγάλο χτυπήστε τα αυγά σας πάρα πολύ καλά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Έπειτα, προσθέστε το χυμό από τα 4 λεμόνια σας, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα λεμονιού. Συνεχίστε το ανακάτεμα πολύ καλά για λίγο ακόμη.
- Γεμίστε τις άδειες τάρτες σας με τη γέμιση και επαναφέρετε στο φούρνο ψήνοντας για ακόμη 25 λεπτά ή μέχρι να έχει σφίξει η κρέμα.
- Αφήστε τις τάρτες να κρυώσουν πριν προσπαθήσετε να τις ξεφορμάρετε. Για περισσότερη γεύση πασπαλίστε λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω ή σερβίρετε με λίγη φρέσκια σαντιγύ.
Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα»