Δεκαετία του 50΄. Αμερική. Αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και λίγο πριν ο άνθρωπος φτάσει ως το φεγγάρι. Με την απογοήτευση του παρελθόντος, την αμφιβολία του παρόντος και την αμφισβήτηση του μέλλοντος. Η ιστορία της λογοτεχνίας καθορίζεται από “την γενιά των Μπιτ” -ένας όρος του οποίου η ακριβής προέλευση έχει χαθεί, αλλά βρίσκει πάντα την έκφρασή του στις ιδέες και τα έργα του Άλεν Γκίνσμπεργκ, του Τζακ Κέρουακ, του Ουίλιαμ Μπάροουζ και του Πίτερ Ορλόφσκι- , λογοτέχνες που αναζητούν την ειλικρίνεια, περιφρονούν τον πλούτο και την εξουσία και παραδέχονται την αδυναμία -κάθε είδους-, καθώς δεν είναι ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι από κάθε άλλον άνθρωπο. 1955-56. Ο Άλεν Γκίνσμπεργκ γράφει το Ουρλιαχτό. “Είδα τα καλύτερα μυαλά της γενιάς μου χαλασμένα απ’ την τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά, να σέρνονται μέσ’ απ’ τους νέγρικους δρόμους την αυγή γυρεύοντας μια φλογισμένη δόση”. Αφιερωμένο στον συγγραφέα Καρλ Σόλομον, τον οποίο ο ποιητής είχε γνωρίσει κατά τη νοσηλεία του δεύτερου σε ψυχιατρική κλινική και ενώ έκανε πολύ βαριές θεραπείες. “Ω Κάρλ, όσο δεν είσαι ασφαλής δεν είμαι ασφαλής”, λέει και τον ακολουθεί, “στο Ρόκλαντ -ψυχιατρική κλινική- αναζητώντας μαζί του “τίποτα πέρα από ένα ελπιδοφόρο κομματάκι παραισθήσεως”. Για εκείνους. Για εμάς.
Το ποίημα του Γκίνσμπεργκ -σε μετάφραση Άρη Μπερλή- με την ιδιαίτερη, πυκνή γραφή του, με τις ιστορικές αναφορές και το βαθύτατο συναισθηματικό φορτίο μια ζωής που απογοητεύει αποτελεί την βάση της παράστασης Holy Beat που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Bios σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου με τους ηθοποιούς Χρηστίνα Γαρμπή, Γιώργο Κισσανδράκη και Βασίλη Σοφό. Τρεις ηθοποιοί, τρεις πλευρές του ποιητή. Ένα τολμηρό θεατρικό εγχείρημα που απαιτεί και καταφέρνει την εμπλοκή των θεατών στην ατμοσφαιρική σκηνική συνθήκη -στην οποία συνηγορούν καθοριστικά οι μουσικοί Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου και Πάνος Τσεκούρας-, όπου ο ποιητικός λόγος αποκτά θεατρική παρουσία, κερδίζει την προσοχή μας και μας ακολουθεί έξω από την αίθουσα για να αναζητήσουμε εκ νέου ή εξαρχής το Ουρλιαχτό του Άλεν Γκίνσμπεργκ, τις ρίζες του, την ουσία του και τα βάθη του -που είναι και δικά μας βάθη.
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη Σκηνικά – Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού Κατασκευή Μάσκας: Αλέξανδρος Μπουρελιάς Μουσική Σύνθεση: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Πάνος Τσεκούρας Επιμέλεια Κίνησης: Νάντη Γώγουλου Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος Φωτογραφίες: Μυρτώ Στείρου, João Linneu Παίζουν: Χρηστίνα Γαρμπή, Γιώργος Κισσανδράκης, Βασίλης Σαφός και οι μουσικοί Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Πάνος Τσεκούρας Πληροφορίες παράστασης: Δευτέρα 21 Μαρτίου – Τρίτη 19 Απριλίου 2016 Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη Ώρα Έναρξης: 20:30