Αυτό το «ύπουλο» τεστ έχει την ιδιαιτερότητα να αποκαλύπτει κρυφές τάσεις, συνήθειες και στοιχεία της προσωπικότητας που μπορεί να μην είναι ορατά σε σένα ή τους γύρω σου. Πρόκειται για μία μόνο από τις δεκαεννέα εικόνες του τεστ θεματικής αντίληψης Τ.Α.Τ., ενός ψυχομετρικού τεστ κλινικής αξιολόγησης που εκδόθηκε το 1936.

menuhin-young

Βλέποντας την εικόνα θέλω να μου πεις:

  • Τι συνέβη προηγουμένως, τι συμβαίνει τώρα, τι θα συμβεί αργότερα

και

  • τι σκέφτεται ο ήρωας της φωτογραφίας.

Πάρε το χρόνο σου και σκέψου το. Εγώ θα σε βοηθήσω παρακάτω να ερμηνεύσεις την ιστορία που έφτιαξες μόνη/ος σου και αν χρειαστείς περισσότερη βοήθεια μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο σε αυτό το άρθρο.

Πως δουλεύει

Για να δεις πως δουλεύει αυτό το τεστ θα χρησιμοποιήσω κάποιες πραγματικές ιστορίες φίλων. Το πιο απλό παράδειγμα είναι αυτό του φίλου Κώστα. Ο Κώστας είπε ότι το παιδί έχει να δώσει εξετάσεις για το πτυχίο του. Έχει αμελήσει και δεν έχει διαβάσει όλο αυτό το διάστημα γιατί έπαιζε με τους φίλους του. Τώρα είναι αγχωμένο. Τι θα κάνει; Δε θα πάει στις εξετάσεις.

Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο Κώστας δεν μπορεί να πάρει απόφαση να τελειώσει την πτυχιακή του και τον ελεύθερο χρόνο του κάνει τα αγαπημένα του σπορ με την παρέα των φίλων του. Αυτή η κατάσταση φάνηκε στο τεστ γιατί είναι φτιαγμένο έτσι ώστε όποιος το κάνει να «προβάλει» τον εαυτό του στον ήρωα ή τους ήρωες της φωτογραφίας. Άλλες συνηθισμένες ιστορίες αφορούν την άσκηση κριτικής στο παιδί από το οικογενειακό του περιβάλλον. Πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε, οι φόβοι και οι άμυνές μας προβάλλονται έντονα. Χαρακτηριστικές φράσεις όπως «Να πάει να γαμηθεί» σε αυτό το τεστ μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο κανείς αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ζωή του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποφεύγοντάς τα. Η κοπέλα που είπε «Να πάει να γαμηθεί» φαίνεται πως δε μπορούσε να αντιμετωπίσει το φόβο της ευθύνης. Στην πραγματικότητα ούτε να δεσμευτεί μπορούσε, ούτε να τηρήσει υποσχέσεις. Πιο περίπλοκα παραδείγματα είναι αυτά των ανθρώπων που θα καταλάβουν ότι το τεστ είναι ένας τρόπος να αποκαλύψουν κάποιο κομμάτι του ψυχικού τους κόσμου, οπότε θα μιλήσουν πολύ γενικά, αφηρημένα ή θα βρουν κάποιο αστείο για να αποφύγουν με κομψό τρόπο τη δοκιμασία. Αυτό θα το κάνουν συνειδητά ή ασυνείδητα προκειμένου να μην αποκαλύψουν αυτό που θεωρούν οι ίδιοι «αδύναμο σημείο» στο χαρακτήρα τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις δε μπορείτε να βγάλετε κάποιο συμπέρασμα – εκτός από το προφανές.

Εργαλείο των «Ψ»

Τώρα που έμαθες πως να το ερμηνεύεις, να σου θυμίσω ότι τo Τ.Α.Τ. χρησιμοποιείται από ανθρώπους που διαθέτουν την εκπαιδευτική κατάρτιση (τους «Ψ» όπως γενικά αναφερόμαστε στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας) για να αξιολογήσουν την προσωπικότητα και να προχωρήσουν σε κάποια διαγνωστική εκτίμηση. Λέγοντας αυτό, θέλω να τονίσω πως μπορούμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας οποιαδήποτε διαγνωστική υπόθεση μπορεί να προκύψει από την πρακτική εφαρμογή του T.A.T., μόνο εφόσον η αξιολόγηση πραγματοποιείται από επαγγελματίες. Αν ενδιαφέρεσαι να εξερευνήσεις τις βασικές αρχές της Ψυχαναλυτικής θεωρίας, η διαδικασία της αυτό-αξιολόγησης με το T.A.T. μπορεί να είναι και ένας διασκεδαστικός τρόπος εκμάθησης των βασικών αρχών. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι από μία και μόνο εικόνα μπορείς να μάθεις κάποια απλά πράγματα για τον εαυτό σου και τους γύρω σου.

Οκ, το χρέος μου επιτελέστηκε. Νοιώθω σα να έγραψα την «Ασκητική» τώρα. Ήταν άλλο ένα hands-on της ψυχής από το Savoir Ville.