Πίτες. Είτε τις φτιάχνει η μαμά είτε η γιαγιά στο χωριό, πάντα θέλεις ένα κομμάτι παραπάνω μέχρι που συνειδητοποιείς πως τελείωσες ένα ταψί ολόκληρο (ή μισό εάν δεν είσαι πολύ φαγανός). Είναι το εύκολο φαγητό (για τις μαμάδες και γιαγιάδες του τόπου αυτού) που μπορείς να το πάρεις για κολατσιό στην παραλία, να τσιμπήσεις λίγο πριν το φαγητό ή εάν είσαι σαν εμένα να φας προτού κρυώσει καλά-καλά η πίτα από τη λαιμαργία σου και να καείς ελαφρά.

Οι παλιές γνώστριες του αθλήματος θα σου πουν πως σημαντικό ρόλο παίζει το φύλλο της πίτας, όμως, επειδή δεν μπορείς πάντα να ανοίξεις φύλλο έτσι εύκολα σαν να φτιάχνεις φραπέ, σου έχω μια λαχταριστή συνταγή για κοτόπιτα με λαχανικά που δεν απαιτεί άνοιγμα φύλλου. Αν όμως είσαι από τις προκομμένες που ξέρουν να ανοίγουν φύλλο μπορείς να το κάνεις ελεύθερα. Για τις υπόλοιπες το έτοιμο φύλλο είναι ότι πρέπει ειδικά εάν δεν προλαβαίνεις. Η πίτα αυτή είναι σχετικά εύκολη, λαχταριστή και ιδανική για σνακ στην παραλία (εγώ το δοκίμασα).

Κοτοπιτα με λαχανικα Savoir Ville

υλικά (για 1 μεσαίο πυρίμαχο ταψί για πίτες)

2 φύλλα σφολιάτας (σε θερμοκρασία δωματίου)

3 στήθη κοτόπουλο

3 καρότα κομμένα σε κύβους

2 πιπεριές κομμένες σε κύβους

250γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο

250ml κρέμα γάλακτος

150γρ τυρί regatto τριμμένο

1 κρόκος αυγού

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Διαδικασία

  1. Με ίσιο μαχαίρι κόψτε τα στήθη κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγη ρίγανη και με τα χέρια σας ανακατέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου.
  2. Σε μια ρηχή κατσαρόλα σωτάρετε το κοτόπουλο σε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθεί. Έπειτα, προσθέστε το καρότο και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να σωταριστεί και αυτό καλά.
  3. Στη συνέχεια προσθέστε τις πιπεριές και το καλαμπόκι και σωτάρετε ακόμη για 5 λεπτά φροντίζοντας να ανακατεύετε όλα τα υλικά της κατσαρόλας ώστε να μην κολλήσουν.
  4. Μόλις ψηθούν όλα τα υλικά περιχύστε την κρέμα γάλακτος στο μείγμα μέχρι να δημιουργηθεί μια ελαφρώς πηχτή σάλτσα. Κατόπιν, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε σιγά σιγά το τυρί. Ανακατέψτε πολύ καλά ώσπου να λιώσει τελείως το τυρί.
  5. Πάρτε το πυρίμαχο ταψί και τοποθετήστε το πρώτο φύλλο ζύμης σφολιάτας. Πιέστε ελαφρά με τα δάκτυλά σας το φύλλο ώστε να ‘κάτσει’ σωστά στο ταψί. Με ένα μαχαίρι κόψτε περιμετρικά τη περισσευούμενη ζύμη.
  6. Αδειάστε το μείγμα της πίτας στο ταψί και με ένα κουτάλι μετακινείστε το μείγμα ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού. Έπειτα, τοποθετήστε το δεύτερο φύλλο ζύμης και κόψτε με το μαχαίρι πάλι τη ζύμη που περισσεύει στο πλάι. Με τα χέρια σας κλείστε τη ζύμη γύρω γύρω διπλώνοντας τις άκρες στο εσωτερικό της πίτας.
  7. Χρησιμοποιώντας τον κρόκο αυγού αλείψτε την επιφάνεια της πίτας. Με ένα μικρό μαχαίρι χαράξτε την επιφάνεια της πίτας σε 3 παράλληλα σημεία για να ψηθεί στο εσωτερικό της.
  8. Ψήστε την πίτα σας στους 180 C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει στην επιφάνειά της η πίτα. Αφήστε την να κρυώσει ελαφρά για λίγα λεπτά και σερβίρετε την ζεστή.

Κοτοπιτα με λαχανικα Savoir Ville

Για περισσότερες νόστιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου «Μέλι και Κανέλα» στο http://meliandcinnamon.blogspot.com/