Υπάρχουν φορές που το πληθωρικό στοιχείο μας θαμπώνει. Νιώθουμε πως το “πολύ” έχει να προσφέρει μόνο θετικά. Και όμως υπάρχει εκείνη η λιτότητα-η σχεδόν δωρική-που σου δίνει να αντιληφθείς άμεσα πως μπορεί να σε απαλλάξει από το περιττό και να σου δώσει απλόχερα τη δική της ομορφιά. Η Άννα Μωραίτου χρησιμοποιώντας τη δυναμη της λογικής μέσα από τα στοιχεία των μαθηματικών και της αρχιτεκτονικής κάνει κάτι υπέροχα διαφορετικό:την συνδυάζει με την καλλιτεχνική ευαισθησία του δημιουργού.

Υπάρχει μια συμμετρία και μια αίσθηση τάξης στο συνολικό σώμα των δημιουργιών σου που δηλώνει μια οργάνωση και μια απολαυστική λιτότητα.Πως ξεκίνησε αυτή η σχέση σου με το σχέδιο και με τη δημιουργία;

Ξεκίνησα να σχεδιάζω και να κατασκευάζω αντικείμενα καθημερινής χρήσης, επηρεασμένη από τις αρχιτεκτονικές σπουδές μου και το Μοντέρνο κίνημα, όπου η μορφή προκύπτει από τη λειτουργία. Η μελέτη σπουδαίων αρχιτεκτόνων, όπως ο Mies van der Rohe (στον οποίο ανήκει το “less is more”), συντέλεσε στο να χρησιμοποιώ τη σαφήνεια και τη λιτότητα της γεωμετρικής δομής ως συνθετικό εργαλείο. Εξάλλου η Γεωμετρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Αρχιτεκτονική∙ είναι αυτός ο κλάδος των μαθηματικών, που ασχολείται με χωρικές σχέσεις και που εκφράζει την αρχιτεκτονική σκέψη.

Ποιές προδιαγραφές πρέπει να πληρεί μία δημιουργία σου για να αισθανθείς πως είναι έτοιμη για το κοινό σου;Έχεις δηλαδή κάποια κριτήρια με βάση τα οποία ξέρεις πότε κάτι θα αρέσει σε  αυτούς που παρακολουθουν τη δουλειά σου ή δημιουργείς με βάση αυτά που εσύ θες να εκφράσεις και εύχεσαι να αρέσουν και στο κοινο;

Για εμένα είναι πολύ σημαντική η «ειλικρίνεια της κατασκευής». Θέλω η µορφή να εµπεριέχει τον τρόπο κατασκευής και τα υλικά να χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τις ιδιοτητές τους (ακαμψία, διαφάνεια κλπ) συμμετέχοντας ουσιαστικά και όχι «καλλωπιστικά» στο τελικό προϊόν.

Η έντονη γραμμικότητα, η εμφανής σύνδεση των υλικών, η εκτεταμένη χρήση βιομηχανικών υλικών και γεωμετρικών σχημάτων χαρακτηρίζουν τη δουλειά μου και τη διακρίνουν από την κλασική προσέγγιση άλλων δημιουργών. Δεν ανησυχώ αν αρέσουν ή όχι∙ υπάρχει κοινό και για αυτή την προσέγγιση.

a2

Τι κομμάτια περιλαμβάνονται στις συλλογές σου και ποια θα ξεχώριζες ως τα πιο αγαπημένα σου;

Σχεδιάζω έπιπλα, φωτιστικά, χρηστικά αντικείμενα, αξεσουάρ μόδας. Θα ξεχώριζα το τραπεζάκι καθιστικού, γιατί από αυτό ξεκίνησαν όλα. Γενικά πάντως κάθε φορά αγαπώ περισσότερο αυτό που δουλεύω εκείνη τη στιγμή.

Θα λέγαμε πως υπάρχει ένα ευρύτερο δημιουργικό πλαίσιο μέσα το οποίο κινείσαι καθώς τα είδη των δημιουργιών σου ποικίλλουν.Σου αρέσει αυτό,σε ανανεώνει το γεγονός πως μπορείς να φτιάχνεις διαφορετικά πράγματα;

Ο Picasso έλεγε ότι «η έμπνευση υπάρχει, αλλα πρέπει να σε βρει να δουλεύεις». Όσο σχεδιάζω, μου έρχονται συνεχώς νέες ιδέες. Και καθώς προέρχομαι από ένα επάγγελμα που σχεδιάζει τον τρόπο ζωής, για εμένα αντικείμενο της δημιουργικής διαδικασίας είναι κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

y2

Που μπορούμε να βρούμε και να παραγγείλουμε τις δημιουργίες σου.

Σε επιλεγμένα καταστήματα και ηλεκτρονικά στο site  και στα social media.