Με τις συμβουλές ισχύουν τα εξής: Δεν είναι κανόνες αλλά είναι χρήσιμο να τις θυμάσαι. Δεν έχει καμία σημασία ποιος σου δίνει τη συμβουλή αλλά ότι παραμένει μια γνώμη που βασίζεται σε εμπειρία. Κάποιες συμβουλές μπορείς να τις αποθηκεύσεις στο μυαλό σου αλλά δε χρειάζεται να τις θυμάσαι ως κανόνες. Είναι καθαρά δικό σου θέμα εάν θα τις ακολουθήσεις, αν θα τις αφήσεις να περάσουν στον αέρα ή αν θα τις κρατήσεις κάπου καταχωνιασμένες. Είναι εκείνες οι συμβουλές που αρχίζουν και τελειώνουν με το ”εσύ ξέρεις”.
Κατά τη γνώμη μας αυτές οι συμβουλές μοιάζουν με τις παρακάτω:
“Τα χρήματα δεν είναι σημαντικά”
Ας συμφωνήσουμε ότι τα χρήματα δεν είναι το μοναδικό πράγμα που θα πρέπει να σε απασχολεί αλλά παραμένουν σημαντικά. Είναι εντελώς υποκειμενικό το οικονομικό κριτήριο. Ο κάθε άνθρωπος διαλέγει να ζει διαφορετικά. Μπορεί να σε ενδιαφέρει να έχεις το δικό σου σπίτι, ή αυτό να είναι απαραίτητο ή μπορεί να θες να πηγαίνεις κάθε δύο μήνες ένα τριήμερο.
Εσύ ξέρεις ποιοι είναι οι στόχοι σου και πότε θα πρέπει να απαιτήσεις για αυτούς. Δούλεψε σκληρά και διεκδίκησε αυτά που σου αξίζουν. Ή δέξου να δουλέψεις για λιγότερα χρήματα σε μια δουλειά που σου αρέσει πολύ και θες να εξασκήσεις. Ή σου αρέσει το κλίμα και σε βολεύουν τα ωράρια ώστε να τελειώσεις με την σχολή σου. Εσύ ξέρεις.
“Πρέπει να ξεκινήσεις από τη βάση”
Είναι τόσο λάθος να λέγεται αυτό. Συμβαίνει συχνά να ξεκινήσεις από θέσεις λίγων ευθυνών ώστε να μάθεις τις απαιτήσεις τις δουλειάς και να αποδείξεις τις ικανότητές σου, για να πας παρακάτω. Όμως δεν είναι ο κανόνας.
Εαν για παράδειγμα θες να γίνεις δημοσιογράφος δε χρειάζεται να φτιάχνεις καφέ ή να κουβαλάς τις εφημερίδες στους αρχισυντάκτες. Πρέπει όμως να αρχίσεις με τις μικρές ειδήσεις, ως βοηθός κάποιου ή με συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Δε μπορείς κατευθείαν να αναλάβεις μια στήλη ή μια εκπομπή. Εσύ ξέρεις από που θα ξεκινήσεις για να φτάσεις εκεί που θες.
“Ακολούθησε αυτό που αγαπάς”
Προφανώς. Αλλά αν εσύ δεν το έχεις βρει ακόμα; Γιατί να πρέπει να κάνεις δουλειά το πάθος σου απαραίτητα; Γιατί να πρέπει να αγχωθείς να το βρεις στα 18 σου; Πρώτον, αν π.χ. αγαπάς την φωτογραφία γιατί θα πρέπει να γίνεις φωτογράφος και να μη διατηρήσεις την αγάπη σου για χόμπι; Δεύτερον γιατί να μη ξεκινήσεις με όσα σου αρέσουν και κρίνεις ότι θα σε κάνουν χαρούμενη και όταν ανακαλύψεις αυτό που θες να εξασκήσεις τότε και να το κάνεις; Εσύ ξέρεις τι θες να κάνεις και πόσο σου αρέσει.
“Περίμενε τη σειρά σου”
Μη μένεις σιωπηλή στα meetings επειδή κάνεις την πρακτική σου/είσαι μικρή/φοβάσαι μη πεις βλακεία/θες να μιλήσει πρώτα ο προϊστάμενος σου. Φυσικά ο σεβασμός στους παλαιότερους είναι πολύτιμος αλλά το να είσαι αόρατη δεν βοηθάει κανέναν. Διατήρησε την ισορροπία και τον σεβασμό σου αλλά φρόντισε να είσαι εκεί όταν πρέπει. Εσύ ξέρεις καλύτερα πότε είναι η σειρά σου να μιλήσεις/να διεκδικήσεις/να πεις ιδέα.