Καλά το καταλάβατε: έχω αγοράσει σαγκουίνι που είναι και η εποχή τους και ψάχνω τρόπους να τα βάλω στη κουζίνα μου. Τα έβαλα σε porridge τη Δευτέρα και χθες το βράδυ έφτιαξα αυτή τη πολύ δροσιστική ανοιξιάτικη σαλάτα με σως εσπεριδοειδών που ήταν πεντανόστιμη και έδωσε μια πιο σπέσιαλ νότα σε ένα βράδυ Πέμπτης. Τα σαγκουίνι είναι διαφορετικά από τα απλά πορτοκάλια λόγω των ανθοκυανιδών που περιέχουν, ένα αντιοξειδωτικό στοιχείο στο οποίο οφείλουν και το κόκκινο χρώμα τους. Η διατροφική τους αξία είναι εφάμιλλή με αυτών των κανονικών πορτοκαλιών: περιέχουν άφθονη βιταμίνη C ( χωρίς παρ’ όλ’ αυτά να είναι η πιο πλούσια πηγή C στη φύση παρά τη λανθασμένη αντίληψη των μαμάδων μας που δε ξέραν τη λαχανίδα τότε) κι ένα πορτοκάλι φτάνει να καλύψει στο 100% τις ημερήσιες ανάγκες μας για Βιταμίνη C. Έχετε υπόψη ότι αν καπνίζετε χρειάζεστε πολύ περισσότερη C μιας και κάθε τσιγάρο καταστρέφει 25 μg βιταμίνης C, όταν η ημερήσιες μας ανάγκες (και όσες περίπου περιέχει ένα πορτοκάλι είναι 40 μg). Οπότε φίλοι καπνιστές κάντε τους πολλαπλασιασμούς σας και κόψτε το κάπνισμα ή τρώτε μια σακούλα πορτοκάλια ή λαχανίδα τη μέρα (που έχει περισσότερη βιταμίνη C). Εκτός από αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C τα σαγκουίνι έχουν φολικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεινών και στη σύνθεση DNA.
Υλικα
- 100γρ ρόκα
- 1 σαγκούινι, κομμένο σε φέτες και μετά σε τριγωνάκια
- 150gr φασόλια mangetout ή αμπελοφάσουλα
- 1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- Μια χούφτα ηλιόσπορους
Για τη σως εσπεριδοειδών
- Χυμό από 1 πορτοκάλι ή σαγκουίνι
- Χυμό από 1 λάιμ
- 1/3 κούπας ελαιόλαδο
- 1 κτ σούπας μέλι
- Αλατοπίπερο
Εκτελεση
- Ανακατεύεις τη ρόκα, τα φασόλια, το αβοκάντο και τη πιπεριά σε ένα μεγάλο μπωλ σαλάτας
- Ανακατεύεις όλα τα υλικά για τη σως σε ένα ποτήρι
- Γαρνίρεις με τους ηλιόσπορους και περιχύνεις τη σως