Εφαρμόζουμε είκοσι λεπτά πριν βγούμε στο ήλιο, το χρησιμοποιούμε καθημερινά, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και εφαρμόζουμε ξανά μετά από κολύμπι ή έντονη εφίδρωση. Υπάρχουν όμως και κάποια που ίσως μας διαφεύγουν, όπως τα παρακάτω:
1. Το make up με δείκτη προστασίας δεν αρκεί από μόνο του. Μην ξεγελιέσαι! Για να ισχύει ο δείκτης προστασίας που δηλώνεται στην συσκευασία θα πρέπει να βάλεις ένα κουταλάκι του γλυκού προϊόν στο πρόσωπό σου, πολύ περισσότερο δηλαδή απ’όσο θα έβαζες ποτέ. Θεώρησε λοιπόν το λοιπόν ως συμπλήρωμα και χρησιμοποίησε κανονικό αντιηλιακό.
2. Επανεφαρμόζουμε κάθε δύο ώρες. Μία εφαρμογή δεν μας προστατεύει για όλη την ημέρα ακόμη κι αν δεν κολυμπάμε, ακόμη κι αν έχει μεγάλο δείκτη, ακόμη κι αν είναι πανάκριβο. Ξαναβάζουμε κάθε δύο ώρες. Εάν αράζεις και ξεχνιέσαι στις ξαπλώστρες βάλε reminder στο τηλέφωνό σου.
3. Είναι απαραίτητο ακόμη και σε στεγασμένους ή κλειστούς χώρους. Έχεις παρατηρήσει πως η αριστερή πλευρά του προσώπου σου έχει περισσότερες φακίδες και πανάδες; Είναι από τις ακτίνες UV που διαπερνούν το τζάμι καθώς οδηγείς. Με τον ίδιο τρόπο, εάν για παράδειγμα εργάζεσαι κοντά σε παράθυρο χρειάζεσαι αντιηλιακή προστασία καθώς το γυαλί ή τα σύννεφα δεν σταματούν την ακτινοβολία.
4. Χημικά ή φυσικά φίλτρα είναι το ίδιο αποτελεσματικά απλώς δρουν με διαφορετικό τρόπο. Τα χημικά απορροφούν την ακτινοβολία, τα φυσικά την αντανακλούν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι και τα δύο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Λόγω της τάσης που επικρατεί για πιο φυσικά προϊόντα τα φυσικά φίλτρα γίνονται σιγά σιγά πιο δημοφιλή.
5.Ένα ληγμένο αντιηλιακό μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σίγουρα έχει μειωμένο spf από αυτό που είχε, και εάν σκεφτείς ότι έτσι κι αλλιώς βάζεις πολύ λιγότερη ποσότητα από αυτή που συνιστούν οι κατασκευαστές, καταλαβαίνεις ότι δεν προσφέρει και πολλά. Επιπλέον μπορεί να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και μύκητες. Εάν το αφήνεις και στη ζέστη, όπως για παράδειγμα το αυτοκίνητό σου κατά του καλοκαιρινούς μήνες χάνει την αποτελεσματικότητά του πολύ νωρίτερα. Εάν δεν έχει ημερομηνία λήξης, ασφαλώς δεν το χρησιμοποιούμε πέραν του ενός χρόνου από την ημέρα που ανοίχθηκε.