Πρόκειται για μια ερώτηση που καθώς περνούν οι γενιές, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να απαντηθεί: πώς συνδυάζεται η δουλειά με την οικογένεια; Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να επιστρέψουν στη δουλειά μετά τη γέννηση των παιδιών τους και ενώ παράλληλα οι ρυθμοί της καθημερινότας δεν φαίνεται να χαμηλώνουν ούτε στο ελάχιστο, ο αγώνας μοιάζει δύσκολος.
Ακολουθούν οι πέντε πιο αγχωτικοί τομείς στη ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας και συμβουλές για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα:
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Όσον αφορά τα παιδιά, είναι πιθανό οι μητέρες να νιώθουν τύψεις που δεν περνούν κάθε στιγμή της ζωής τους μαζί. Ακόμη και αν δεν σκέφτονται τη δουλειά, πάντα βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού τους, και τις αποσπά ακόμη και τότε. Και αν προστεθούν και οι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας (πλυντήριο, ψώνια, μαγείρεμα), δεν μένει πολύς χρόνος.
Αυτό που μπορούν να κάνουν οι νέες μητέρες είναι να θέσουν συγκεκριμένα όρια για την οικογένεια και τη δουλειά. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για εκείνες που εργάζονται απο το σπίτι οσο και για εκείνες που εργάζονται έξω απο αυτό. Κατά την ώρα που είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, βάλτε το κινητό στο αθόρυβο, ή ακόμη και αφήστε το στην άκρη.
Επίσης, μπορείτε να κανονίσετε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα σας – αν κάτι τέτοιο επιτρέπεται απο τον εργοδότη σας – για να οργανώσετε μια βόλτα στο πάρκο. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, σκεφτείτε πως υπάρχουν και άλλες γυναίκες ακριβώς στην ίδια θέση με εσάς και οτι είστε ακόμη μια υπέροχη μητέρα.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Μια απο τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια εργαζόμενη μητέρα είναι η αυπνία – και κατ’ επέκτασιν η μειωμένη απόδοση της. Δυστυχώς, η μόνη συμβουλή εδώ είναι να κοιμάται όσο πιο πολύ γίνεται. Προφανώς, κάτι τέτοιο είναι σχεδον ακατόρθωτο έχοντας ένα νεογέννητο μωράκι. Με μεγαλύτερα παιδιά, μην πέσετε στην παγίδα να μείνετε ξύπνια μέχρι αργά για να βρείτε μια στιγμή ηρεμίας. Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, και κανονίστε να αφιερώνετε ένα βραδύ την εβδομάδα στον εαυτό σας.
Στο γραφείο, να είστε ειλικρινείς με κάθε θέμα που σας απασχολεί – ίσως το μωρό να μην κοιμάται ακόμη όλο το βράδυ- παράλληλα όμως μη ξεχνάται να είστε σωστή στη δουλειά σας. Υπήρχε μια εποχή όπου οι γυναίκες έπρεπε να παριστάνουν πως δεν έχουν παιδιά. Ευτυχώς, οι καιροί έχουν αλλάξει και οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν συνεχώς. Μπορεί να φαινεται σα δικαιολογίες, αλλά αν είστε ειλικρινής με το πρόβλημα που έχετε και εργάζεστε αποτελεσματικά, το πιο πιθανό είναι να βρείτε κατανόηση απο τους γύρω σας. Ωστόσο, να είστε προετοιμασμένη και για αυθαίρετες συμβουλές, τις οποίες θα είναι καλύτερο να τις διαχειριστείτε με ένα ευγενικό ‘ευχαριστώ’.
Είναι λογικό να μη νιώθετε 100% καλά πηγαίνοντας στη δουλειά, ειδικά αν τα παιδιά σας είναι ακόμη μικρά και αισθάνεστε οτι χάνετε κάθε μικρή στιγμη τους. Προσοχή όμως, μην αφήσετε αυτή τη σκέψη να σας κατακλύσει. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εσάς είναι να δώσετε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας ώστε να νιώσει όλα τα συναισθήματα χωρίς καμία πίεση για άμεσες αλλαγές.
Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΑΣ
Είναι πολύ εύκολο να χαθεί ο σύντροφος σας κάπου ανάμεσα στα παιδιά και στη δουλειά. Αν είστε εργαζόμενη μητέρα, ίσως σκέφτεστε πως θα έχετε χρόνο για το σύντροφο σας όταν τα παιδιά μεγαλώσουν λιγάκι ή ίσως να νιώθετε τύψεις όταν περνάτε χρόνο χωρίς αυτά. Όμως, αν δεν κάνετε τη σχέση σας προτεραιοτητα σας, είναι πιθανό να απομακρυνθείτε.
Ρωτήστε αν μπορεί κάποιο μέλος της οικογένειας σας να κρατήσει τα παιδιά ώστε να βγείτε ένα ραντεβού, όπως παλιά. Συναντήστε το σύντροφο σας για φαγητό ή καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματίστε να το κάνετε αυτό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να περνάτε χρόνο μαζί – όπως θέλετε. Επίσης, να θυμάστε να έχετε ως προτεραιότητα την οικειότητα. Η φυσική επαφή βοηθά στην ανάπτυξη του συναισθηματικού και ψυχικου δεσίματος ανάμεσα στο ζευγάρι. Σας κρατάει σε συγχρονισμό ακομη και όταν δεν μπορείτε να περάσετε πολύ χρονο μαζί.
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΑΣ
Όταν προσπαθείτε να βρείτε χρόνο για τα παιδιά, την εργασία και το σύντροφο σας, τότε είναι λογικό να μη μείνει πολύς χρόνος και ενέργεια για τους φίλους σας. Όμως, οι φιλίες είναι οι σχέσεις εκείνες που θα αποτελέσουν μια διέξοδο και θα σου προσφέρουν στήριξη με τρόπους που δεν μπορεί να σου προσφέρουν τα παδιά ή ο σύντροφος σου.
Ευτυχώς, είναι εύκολο να κρατήσεις επαφές με τους φίλους σου σήμερα. Ξεκινήστε μια λέσχη ανάγνωσης με μια φίλη – διαβάστε ένα βιβλιο στο kindle καθώς θηλάζετε τις πρωινές ώρες ή περιμένετε στο γραφείο του ιατρού. Συζητήστε με email ή με μηνύματα για το βιβλίο ή ακόμη, κανονίστε να βρίσκεστε ένα απόγευμα το μήνα.
Μπορείτε επίσης να οργανώσετε βραδιές στο σπίτι. Ένα ποτήρι κρασί με ένα καλό φίλο μπορεί να κάνει θαύματα. Το ίδιο ισχύει και για μια κούπα τσαι στην κουζίνα. Να θυμάστε πάντα οτι οι αληθινοί φίλοι είναι αυτοι που θα μείνουν δίπλα σας όσα χρόνια και αν περάσουν και δείχνουν κατανόηση αν χρειαστεί να ακυρώσετε τη συνάντηση σας την τελευταία στιγμη γιατί αρρώστησε κάποιο απο τα παδιά ή χρειάζεστε άμεσα ύπνο.
ΕΣΕΙΣ
Τέλος, βρείτε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ας είμαστε ρεαλιστές, είναι δύσκολο να ξεκλέψετε χρόνο για να περάσετε άπειρες ώρες στο σπα, όσο και αν το θέλετε. Οπότε, είναι λίγη η ώρα που έχετε στη διάθεση σας για χαλάρωση.
Ξυπνήστε λιγο πιο νωρίς το πρωι και απολαύστε με ησυχία το καφέ σας. Ζητήστε απο το σύντροφο σας να προσέξει τα παιδιά – αν είναι μικρά – για να απολαύσετε ένα 10’ λεπτο ντουζ χωρίς να σας διακόψουν. Βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε οτιδήποτε σας λείπει απο τότε που γίνατε γονείς – είτε αυτό είναι να διαβάσετε το αγαπημένο σας περιοδικό είτε να ετοιμάσετε μια ζεστη κουπα σοκολάτα.
Αν όλα τα παραπάνω δεν πετύχουν, να θυμάστε αυτό που λένε για το μεγάλωμα των παιδιών: οι μέρες είναι μακριές αλλά τα χρόνια σύντομα.