Εάν δεν έχετε γνωριστεί ήδη, ήρθε η ώρα να γνωρίσεις το poke cake. Το poke cake δεν είναι τίποτα λιγότερο από αυτό που λέει το όνομά του. Δηλαδή, ένα πολύ αφράτο κέικ που μπορεί να απορροφήσει κάθε είδους σιροπιού και να γίνει το πιο ονειρεμένο κέικ που έχεις δοκιμάσει.
Εδώ θα δεις μια πιο χειμερινή εκδοχή του που περιλαμβάνει ένα αφράτο κέικ, με μηλίτη μήλου και σαντιγί από κρέμα τυριού από πάνω.
Υλικά:
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια μηλίτη (όχι χυμό μήλου)
- 1 ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- ¼ του φλιτζανιού σιρόπι καλαμποκιού
- ¼ του φλιτζανιού νερό
- 8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- ¾ του φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το κέικ:
- ½ φλιτζάνι φυτικό λάδι ή άλλο λάδι
- 1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 3 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ φλιτζάνι βουτυρόγαλα
Για τη σαντιγί από cream cheese:
- 227 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 150 γραμμάρια ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
- 454 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Φτιάξε το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, βάλε τον μηλίτη. Μόλις ξεκινήσει να βράζει μείωσε τη θερμοκρασία και μαγείρεψε μέχρι ο μηλίτης να μειωθεί σε περίπου ½ φλιτζάνι, 30 έως 45 λεπτά. Μετάφερέ το σε ένα μπολ.
Σκούπισε την κατσαρόλα και επίστρεψέ τη στο μάτι της κουζίνας. Στην κατσαρόλα ανακάτεψε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού και το νερό. Άφησέ τα να πάρουν μια βράση σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης για να βοηθήσει να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση το μείγμα σταμάτα το ανακάτεμα. Ανακάτεψε, μέχρι το σιρόπι να πάρει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα.
Απόσυρε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας και ανακάτεψε με το βούτυρο. Ανακάτεψε προσεκτικά την κρέμα και τον μηλίτη. Πρόσθεσε τη βανίλια (αν χρησιμοποιείς), την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν.
Φτιάξε το κέικ: Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτύπα το λάδι, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενωθούν καλά. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά να ενωθούν πριν προσθέσεις το επόμενο. Πρόσθεσε τη βανίλια και συνέχισε να χτυπάς..
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπα ελαφρά το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Πρόσθεσε το ξηρό μείγμα στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα να ενωθεί. Πρόσθεσε το βουτυρόγαλα ανακάτεψε καλά. Ρίξε το μείγμα σε ένα αντικολλητικό ταψί και άπλωσέ το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Μετάφερε στο φούρνο και ψήσε μέχρι μην είναι υγρό εσωτερικά, για 30 με 35 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησέ το να κρυώσει εντελώς.
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι τρύπα το κέικ παντού. Ρίξε περίπου ¾ έως 1 φλιτζάνι ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι πάνω από το κέικ, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης για να το απλώσεις σε όλη την επιφάνεια.
Φτιάξε τη σαντιγί από το cream cheese: Στο μπολ ενός μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα, χτύπα το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν πλήρως. Αύξησε την ταχύτητα σε μέτρια και ρίξε σιγά σιγά την κρέμα. Συνέχισε να χτυπάς την κρέμα γάλακτος, όσο χρειάζεται.
Άπλωσε τη σαντιγί πάνω από το κέικ. Περίχυσε περισσότερο σιρόπι από πάνω, αν θέλεις. Σέρβιρε αμέσως ή διατήρησέ το σκεπασμένο για έως και μία ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου ή τρεις ημέρες στο ψυγείο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Tres Leches with a twist ή αλλιώς πώς θα προσθέσεις μια πιο γιορτινή πινελιά στο κλασικό μεξικάνικο κέικ