Αν κοιτάξει κανείς γύρω του, θα το διακρίνει εύκολα: Σχέσεις διαλυμένες, ανύπαρκτες, άνθρωποι πληγωμένοι και καχύποπτοι. Ζούμε στην εποχή του απόλυτου φαίνεσθαι: Κάνουμε τα πάντα για να φαινόμαστε ευτυχισμένοι, αλλά όχι και τόσα πολλά για να γίνουμε πραγματικά. Και το -απογοητευτικό ομολογουμένως- αποτέλεσμα μας κάνει να κλεινόμαστε ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας.
Κι έτσι, όταν ένα άδολο συναίσθημα γεννηθεί -γιατί σε διαβεβαιώ πως αυτό αργά ή γρήγορα θα συμβεί- δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε, πώς να του φερθούμε. Μπορούμε να αφεθούμε και να ανοιχτούμε στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας ή είναι καλύτερα να παραμείνουμε κρυμμένοι στο καβούκι μας, ασφαλείς από το άγνωστο;
Θα σου υπενθυμίσω ένα κοινό μυστικό: Καμία σχέση δε μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει εάν απουσιάζει η ουσιαστική επικοινωνία. Αν, λοιπόν, δεν προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τους ανθρώπους γύρω σου, είναι σαν να καταδικάζεις εκ των προτέρων την όποια σχέση θέλεις να μοιραστείς μαζί τους.
Ίσως, πάλι, εσύ το έχεις καταλάβει αυτό. Ίσως είναι ο άλλος που εξακολουθεί να κρατά τα συναισθήματά του για τον εαυτό του και να μην εκδηλώνει τις σκέψεις και τις επιθυμίες του. Η αποτελεσματική επικοινωνία, όμως, είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων. Κι αν @ σύντροφός σου δεν έχει βρει ακόμη τον τρόπο να «ξεκλειδώσει» και να εκφράζει όσα έχει μέσα του, τότε πρέπει εσύ να τ@ βοηθήσεις.
Εύκολο στα λόγια, δύσκολο στην πράξη. Η Audrey Schoen, LMFT, σύμβουλος ζευγαριών, εξηγεί ότι πολλοί άνθρωποι απλώς δεν έχουν μάθει πώς να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Η ίδια δίνει στο SELF μερικά έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο @ σύντροφός σου θα αισθάνεται πιο άνετα και θα εκφράζεται περισσότερο:
Αναλογίσου πρώτα τα δικά σου συναισθήματα
Όταν @ σύντροφός σου δεν είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά τ@, είναι φυσικό να νιώθεις μοναξιά ή απογοήτευση. Η Schoen σημειώνει ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε αυτοαμφισβήτηση, κάνοντάς σε να αμφιβάλλεις κατ’ επέκταση και για τη σχέση. Η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις αυτές τις σκέψεις, διευκολύνοντας τη διάκριση μεταξύ των πραγματικών προβλημάτων και των αβάσιμων φόβων. Από την πλευρά της, η Tammy Nelson, PhD, επισημαίνει ότι αν έχεις την τάση να είσαι αγχωτικά προσκολλημέν@, μπορεί να νιώθεις μεγαλύτερη ανάγκη για συναισθηματική οικειότητα, κάτι που μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με έναν άνθρωπο πιο συγκρατημένο συναισθηματικά. Η συναισθηματική προετοιμασία, λοιπόν, θα σε βοηθήσει να προσεγγίσεις αυτές τις συζητήσεις με ηρεμία και χωρίς περιττό άγχος.
Κάνε «ανοιχτού τύπου» ερωτήσεις που προτρέπουν τον προβληματισμό
Μερικές φορές, η απροθυμία τ@ συντρόφου σου να μοιραστεί τα συναισθήματά του πηγάζει από μια έλλειψη επίγνωσης ή την πιθανή δυσφορία που μπορεί να προκαλεί η έκφραση των συναισθημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ερωτήσεις ανοιχτού τύπου μπορούν να ενθαρρύνουν τον προβληματισμό. Για παράδειγμα, αν @ σύντροφός σου φαίνεται απόμακρ@ μετά από μια δύσκολη συζήτηση, θα μπορούσες να ρωτήσεις: «Πώς σε έκανε να νιώσεις αυτή η συζήτηση;». Οι διερευνητικές ερωτήσεις, όπως «Τι περνούσε από το μυαλό σου;» ή «Πώς σε επηρέασε αυτό;» ανοίγουν την πόρτα για μια βαθύτερη συζήτηση. Αν απαντήσει επιγραμματικά, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μια συνέχεια όπως: «Φαίνεται ότι ενοχλήθηκες, σωστά;». Κι όπως πάντα, έτσι κι εδώ, το timing είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό απόφυγε να ξεκινήσεις αυτές τις συζητήσεις πριν από τον ύπνο ή σε στιγμές έντασης. Αναζήτησε στιγμές που @ σύντροφός σου είναι πιο χαλαρ@ και δεκτικ@.
Να είσαι συγκεκριμέν@ στο τι θέλεις
Αν το ταίρι σου δεν συνηθίζει να ανοίγεται, πρέπει να δείξεις ότι το εκτιμάς όταν τελικά τολμήσει να το κάνει. Η επιβεβαίωση δημιουργεί μια θετική ατμόσφαιρα, ενθαρρύνοντας περαιτέρω το άνοιγμα και μειώνοντας τα τείχη και τις άμυνες που έχει «χτίσει» @ σύντροφός σου. Απόφυγε να εστιάζεις σε αρνητικές συμπεριφορές. Είναι καλύτερα να τονίσεις όσες θα ήθελες να βλέπεις περισσότερο. Το να είσαι συγκεκριμέν@ σχετικά με το είδος της σύνδεσης που αναζητάς βοηθά τ@ σύντροφό σου να κατανοήσει τις προσδοκίες σου και τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι από τη σχέση σας.
Εξέτασε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε μαζί θεραπεία
Αν διαπιστώσεις ότι η προσπάθειά σου να κάνεις τ@ σύντροφό σου να ανοιχτεί πέφτει στο κενό, ίσως είναι η στιγμή να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια. Ένας σύμβουλος σχέσεων είναι ένα πολύτιμο επόμενο βήμα, καθώς μπορεί να παράσχει καθοδήγηση και να σας υποδείξει τεχνικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στην περίπτωσή σας.
Ακόμη και για τα πιο εκφραστικά άτομα, το να μοιράζονται ανοιχτά τα συναισθήματά τους με τους άλλους μπορεί να είναι πρόκληση. Με υπομονή, σεβασμό και τη δέσμευση να δουλέψετε από κοινού πάνω σε ό,τι δεν λειτουργεί, εσύ και @ σύντροφός σου μπορείτε να οικοδομήσετε μια ισχυρότερη, πιο επικοινωνιακή σχέση με την πάροδο του χρόνου.