Το στρες είναι αδιαμφισβήτητα μέρος της ζωής όλων. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θα αγχωθεί ποτέ, για τίποτα.
Σίγουρα, άλλοι βιώνουν το άγχος πιο συχνά και άλλοι έχουν καταφέρει να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις στρεσογόνες καταστάσεις. Το άγχος είναι από μόνο του ένα δυσάρεστο συναίσθημα. Η αρνητική του επίδραση, όμως, πολλαπλασιάζεται, όταν στρεσάρεσαι ή νιώθεις άσχημα για το γεγονός ότι αγχώνεσαι.
Πρόκειται για ένα πολύ ανθυγιεινό μοτίβο, που έχει τη μορφή φαύλου κύκλου και πρέπει να το αντιμετωπίσεις αμέσως, τονίζει η δρ. Elissa Epel, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Πώς μπορείς, όμως, να ξεφύγεις από αυτό;
Η ειδικός εξηγεί ότι, με όλες τις συνέπειες που έχει το άγχος στον οργανισμό σου -από τις διαταραχές στον εμμηνορροϊκό κύκλο μέχρι τα πεπτικά προβλήματα και τόσα άλλα- είναι φυσικό να θεωρείς το άγχος ως κάτι κακό. Ωστόσο, όταν αγχώνεσαι για το άγχος που νιώθεις, αυτό είναι θέμα από μόνο του. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το στρες επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι πραγματικά.
«Οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν τις αντιδράσεις μας στο στρες», εξηγεί η δρ. Epel, μιλώντας στο Stylist. «Εάν αντιμετωπίζουμε το άγχος ως επίθεση, εξακολουθούμε να θέτουμε το σώμα σε κατάσταση μάχης και ωθούμε τα συστήματά μας σε κατάσταση φόβου και επαγρύπνησης. Όταν ο οργανισμός βιώνει αυτή τη συνθήκη, με κάθε αγχωτικό ή απροσδόκητο γεγονός που έρχεται, το σώμα πολλαπλασιάζει την παθογένεια και αργεί να ‘γιατρευτεί’».
Ουσιαστικά, η ανησυχία για το άγχος το μόνο που προσφέρει είναι να αυξάνει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στο σώμα.
Αυτό που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με την ειδικό, είναι να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το άγχος. Σίγουρα, το χρόνιο στρες δεν είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό. Μικρές δόσεις άγχους, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσουν και ευεργετικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να αξιολογείς τις στρεσογόνες καταστάσεις που βιώνεις, κάνοντας ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως: «Ναι, αυτό είναι λίγο αγχωτικό, αλλά είναι μια τεράστια κρίση; Πρέπει πραγματικά να πανικοβάλλομαι;».
«Πρέπει να απομακρύνεις την απειλητική διάσταση του άγχους. Όταν δημιουργείται μια αγχωτική συνθήκη, αποστασιοποιήσου από αυτή και κοίταξέ τη από μια πιο καθολική σκοπιά. Μπες στη διαδικασία να αναρωτηθείς αν όντως αξίζει το άγχος που νιώθεις: Πρόκειται για κάτι που θα σε επηρεάζει και στο μέλλον; Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι αυτός είναι μόνο ένας τομέας της ζωής σου και είσαι πολλά περισσότερα από αυτό. Θυμήσου όλα τα άλλα που σε ενδιαφέρουν και αυτά στα οποία τα πηγαίνεις πραγματικά καλά», συμβουλεύει η δρ. Epel.
Και συνεχίζει: «Αν μπορείς να απαγκιστρώσεις τον εαυτό σου από το στρες που προκαλεί μια αγχωτική κατάσταση, θα το αντιμετωπίσεις πιο ψύχραιμα και έτσι θα μπορέσεις να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους».
Πώς θα τα καταφέρεις;
Η δρ. Epel προτείνει να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις ως προκλήσεις και όχι ως κρίσεις. Στη διαδρομή της διαχείρισης, να θυμάσαι όλα όσα έχεις αντιμετωπίσει με επιτυχία μέχρι σήμερα, όσα δεν άφησες να σε νικήσουν, αλλά αντίθετα τα ξεπέρασες και όλα τα «όπλα» που διαθέτεις για να αντιμετωπίσεις ό,τι έρθει στο δρόμο σου.
«Αντί να σκεφτείς ‘γιατί σε μένα;’, αντιμετώπισε κάθε πρόκληση, λέγοντας ‘δοκίμασέ με’. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το άγχος διαμορφώνει τις σκέψεις και την εμπειρία σου για την πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένων των φυσιολογικών σου αντιδράσεων στα γεγονότα. Προσέγγισε κάθε τέτοια κατάσταση με τη νοοτροπία: «Τι άλλο έχεις για μένα, σύμπαν;» και δες πόσο διαφορετικά θα αισθανθείς», υποστηρίζει η ειδικός.
Το να αντιμετωπίζεις τους στρεσογόνους παράγοντες ως προκλήσεις και όχι ως κινδύνους κάνει την ανταπόκρισή σου στο στρες καλύτερη για σένα. Η ψυχολόγος Wendy Mendes διαπίστωσε σε σχετική έρευνα ότι όταν οι άνθρωποι υιοθετούν μια «νοοτροπία πρόκλησης», έχουν μια πιο ωφέλιμη απόκριση στο στρες. Έχει διαπιστωθεί ακόμη ότι η ίδια νοοτροπία συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής!
Σταμάτα, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις το άγχος ως τον μπαμπούλα στο δωμάτιο και αντιμετώπισέ το με θάρρος. Ξέρω ότι έχεις!