Το άγχος του αποχωρισμού στις σχέσεις είναι υπαρκτό, ειδικά μετά την καραντίνα. Μετά από περίπου 2 χρόνια με συνεχείς καραντίνες και lockdowns μάθαμε όλοι σε μία καθημερινότητα με συγκεκριμένους ανθρώπους.
Δημιουργήσαμε ρουτίνες βάσει αυτού και συνηθίσαμε αναγκαστικά σε μία καθημερινότητα με συγκεκριμένους ανθρώπους. Για πολλούς ο άνθρωπος αυτός με τον οποίο δημιούργησαν μία νέα καθημερινότητα ήταν η σχέση τους.
Τώρα που η καθημερινότητα φαίνεται να αλλάζει ξανά, πολλοί είναι εκείνοι που θα βιώσουν άγχος αποχωρισμού από τη σχέση τους. Αλλά όταν η ανησυχία, η νευρικότητα και άλλες συναισθηματικές αναταραχές γίνονται τόσο συχνές και αρχίζουν να επηρεάζουν την ευημερία της σχέσης και να διαταράσσουν την καθημερινή σας ζωή ως ζευγάρι ή ακόμα και ξεχωριστά, μπορεί να αντιμετωπίζεις άγχος αποχωρισμού από τον σύντροφό σου.
Το να περνάτε χρόνο χωριστά μπορεί να είναι δύσκολο σε κάθε σχέση. Ειδικά στις αρχές. Και εκεί μπορεί να παρουσιαστεί το άγχος του αποχωρισμού. Ωστόσο μπορεί και να προκύψει ακόμα και σε επόμενα στάδια της σχέσης. Ειδικά αν συζείτε ή αν η καθημερινότητα σας αλλάξει ριζικά ξαφνικά (όπως με τον covid-19).
Στο παρελθόν, οι ειδικοί θεωρούσαν τη διαταραχή άγχους αποχωρισμού μια πάθηση ψυχικής υγείας της παιδικής ηλικίας που προήλθε από φόβους εγκατάλειψης. Ωστόσο πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν πως οι ενήλικες μπορούν να αισθανθούν επίσης άγχος αποχωρισμού στις διαπροσωπικές –και κυρίως τις ρομαντικές- τους σχέσεις.
Συμπτώματα άγχους αποχωρισμού
Γενικά είναι σχετικά εύκολο να αναγνωρίσεις το άγχος αποχωρισμού από τη σχέση σου από ένα βασικό σημάδι: ένα αίσθημα ακραίας ή αφόρητης αγωνίας στη σκέψη ότι θα χωριστείς από τον/την σύντροφό σου.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό το είδος άγχους αποχωρισμού θα περιλαμβάνει ενδεχομένως μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- συχνές και επίμονες ανησυχίες σχετικά με οποιαδήποτε αιτία μπορεί να σας κρατήσει χωριστά
- φόβο και ανησυχία όταν ταξιδεύεις μόνος/μόνη χωρίς τη σχέση σου
- δυσφορία και αγωνία μένεις μόνος/μόνη χωρίς τον σύντροφό σου
- μια συνεχής ανάγκη να ξέρεις πού βρίσκονται και πότε θα επιστρέψει, όποτε είστε χώρια
- δυσκολία στον ύπνο χωρίς τον/την σύντροφό σου
- επίμονες φοβίες ότι θα σε εγκαταλείψει ή θα χωρίσετε
Πως αντιμετωπίζεις το άγχος αποχωρισμού;
Σταμάτησε τον έλεγχο
Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να σου προκαλέσει την επιθυμία να τηλεφωνείς, να στέλνεις μηνύματα ή γενικά να ελέγχεις τι κάνει ο σύντροφος σου συχνά.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να διατηρείς επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όταν ξοδεύεις όλο το χρόνο σου ανησυχώντας, θα έχεις και λιγότερη ψυχική ενέργεια να διαθέσεις για τον εαυτό σας.
Δημιουργήστε νέες ρουτίνες μεταξύ σας
Το άγχος του αποχωρισμού μπορεί να αναπτυχθεί μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Κυρίως όταν φοβάσαι ότι θα χάσεις την οικειότητα που έχεις δημιουργήσει με τον σύντροφό σου.
Η λύση είναι να δημιουργήσετε, τόσο μαζί όσο και χωριστά καινούργιες ρουτίνες, διαθέτοντας χρόνο τόσο για τον εαυτό σας όσο και για την κοινή σας ζωή.
Μοιράσου τις ανησυχίες σου
Η καλή επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση κάθε ανησυχίας. Όταν αποφεύγετε να συζητάτε μεταξύ σας την οποιαδήποτε συναισθηματική δυσφορία, αυτά τα συναισθήματα συχνά εντείνονται. Το αποτέλεσμα είναι τελικά το άγχος να γίνεται μεγαλύτερο κι η διαχείριση του δυσκολότερη.
Θεραπευτικές επιλογές
- Μερικές πιθανές επιλογές θεραπείας για τη διαταραχή περιλαμβάνουν:
- Γνωστική (ή Γνωσιακή) Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
- Ομαδική ψυχοθεραπεία
- Οικογενειακή ψυχοθεραπεία
- Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
- Φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά ή ψυχοτρόπα.