Εύχομαι να ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλάμε εδώ.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι πιθανότητες είναι μηδαμινές. Ζω σε μια πόλη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου οι αποστάσεις είναι μεγάλες και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο καθώς οι διαδρομές αναγκάζονται να περάσουν ανάμεσα από το φαινόμενο του Έλληνα οδηγού. Δουλεύω πολλές ώρες την ημέρα, υπό πίεση, τόσο εξωτερική, όσο και αυτή που ασκώ μόνη μου στον εαυτό μου για να προλάβω να ανταποκριθώ σε όλα όσα με βαραίνουν.
Ξέχασα να συστηθώ. Το άγχος είναι το μεσαίο μου όνομα. Κι έχω πολλούς συγγενείς εκεί έξω, το ξέρω. Ανθρώπους για τους οποίους το άγχος δεν είναι απλά στιγμές, αλλά μια πάγια συνθήκη ζωής. Τι κέρδισα; Ένα έκζεμα στο λαιμό, που ο γιατρός κατονόμασε ως «»νευροδερματίτιδα».
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται κανείς όταν υποφέρει από άγχος είναι ένα δέρμα που νοσεί και το δείχνει με κάθε δυνατό τρόπο. Μπορεί να είναι μια θαμπή όψη, η έξαρση της ακμής, ένα ενοχλητικό σπυράκι ή και κάτι σοβαρότερο, όπως -στην περίπτωσή μου- μια χρόνια δερματική πάθηση. Και, τελικά, το μόνο που καταφέρνει η αποτύπωση του άγχους στο δέρμα είναι να προκαλεί ένα ακόμη πρόβλημα και να ανανεώνει τον κύκλο του στρες με έναν ακόμη λόγο.
Ακούγεται υπέροχο, έτσι;
Είναι γεγονός: Σε περιόδους εσωτερικής ευημερίας, το δέρμα ανθίζει, είναι πιο υγιές και λαμπερό. Δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, το δέρμα είναι ένα από τα πρώτα που πλήττονται από την επέλαση του άγχους.
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το δέρμα με πολλούς τρόπους, αλλά η φλεγμονή βρίσκεται στην καρδιά των περισσότερων προβλημάτων. «Πολλές δερματικές παθήσεις σχετίζονται με την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών», λέει στο SELF ο Richard Fried, δερματολόγος, κλινικός ψυχολόγος και κλινικός διευθυντής της Yardley Dermatology Associates στην Πενσυλβάνια.
Η φλεγμονή αποτελεί ουσιαστικά την αντίδραση του ανοσοποιητικού σε μια αντιληπτή απειλή και μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να προκαλέσει ερυθρότητα, κνησμό, πρήξιμο, πόνο και θερμότητα σε μια συγκεκριμένη περιοχή. «Η απόκριση του ανοσοποιητικού στο άγχος είναι δεδομένη: Ετοιμάζεται να «πέσει» στη μάχη», εξηγεί ο ειδικός.
Το πώς θα εκδηλωθεί στο δέρμα το αποτέλεσμα του άγχους σου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι συνθήκες του περιβάλλοντος και η γενετική σου προδιάθεση. «Το άγχος είναι ένα γενικό έναυσμα που μπορεί να ενεργοποιήσει πολλές, διαφορετικές εκφάνσεις στο δέρμα», διευκρινίζει ο δρ. Fried. Οι εκφάνσεις αυτές μεταφράζονται είτε σε μια προσωρινή έξαρση ή σε ένα χρόνιο σύμπτωμα.
Πέρα από τις διεργασίες που πυροδοτεί στον οργανισμό, το άγχος μπορεί επίσης να σε απομακρύνει από τις συνήθειες που σε ευχαριστούν και από κάθε μορφή αυτοφροντίδας. Ο τρόπος με τον οποίο δρας όταν έχεις άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στην όψη και την υφή του δέρματός σου, τονίζει η Shannon Bennett, ψυχοθεραπεύτρια στο Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian, «Συνήθως, όταν βιώνουμε έντονο άγχος, αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στη φροντίδα του εαυτού μας», λέει η δρ Bennett. «Αν δεν κοιμάσαι ή δεν τρως καλά, αν δεν πίνεις αρκετό νερό και δεν καθαρίζεις σωστά το πρόσωπό σου, αυτό σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά το δέρμα σου», λέει χαρακτηριστικά.
Η διαχείριση του άγχος εξασφαλίζει λαμπερό δέρμα;
Δυστυχώς, όχι. Η διαχείριση του άγχος είναι από μόνη της ένα πολύ καλό πράγμα, που μπορεί να θεραπεύσει και να ανακουφίσει το σώμα και την ψυχή σου σε πολλά επίπεδα. Δε θα λύσει, όμως, απαραίτητα όλα τα προβλήματα που έχεις με το δέρμα σου.
«Δεν είναι απαραίτητο ότι το δέρμα σου θα ήταν πιο υγιές αν διαχειριζόσουν καλύτερα το άγχος», διευκρινίζει ο δρ. Fried. Σίγουρα, όμως, η διαχείριση του άγχους -και οποιωνδήποτε συμπεριφορών τροφοδοτούνται από αυτό και βλάπτουν το δέρμα- αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που μπορεί να βοηθήσει την επιδερμίδα να επανέλθει σε ένα υγιές επίπεδο.
Εκτός, όμως, από τις τεχνικές ανακούφισης του άγχους που μπορεί να υιοθετήσεις, ο δρ. Fried προτείνει να απευθυνθείς και σε έναν δερματολόγο, ειδικά εάν τα συμπτώματά επιμένουν. Ο ειδικός θα σε πλοηγήσει χορηγώντας σου την κατάλληλη θεραπεία. Παράλληλα, εάν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το άγχος, ίσως θα ήταν καλό να απευθυνθείς και σε έναν ψυχοθεραπευτή, που θα σε βοηθήσει να χειρίζεσαι πιο αποτελεσματικά τους παράγοντες που σου προκαλούν στρες.